Portakal, başlı başına bir C vitamin deposu. Kış mevsiminin de en tanınan meyvelerinden biri. Portakalın içi kadar dışı da tesirli ve pek hayli farklı alanda kullanılabiliyor. Cilt bakımından paklığa, kahveden öksürük şurubuna faylarınızı sizler için araştırdık. Gelin daima bir arada şaşırtan ve bir o kadar da tesirli olan portakal kabuğunu inceleyelim.
Öksürük şurubu hazırlayın.
Vitamini kabuğunda diye boşuna denmiyor. Portakalın kendisi üzere kabuğu da vitamin deposu. Bol antioksidan özelliği de olan portakal kabuğuyla öksürük şurubu hazırlamak için:
Malzemeler:
1. Portakal kabuklarını ufak ufak doğrayın ve küçük bir sos tenceresine alın.
2. Üzerine su ek edip kaynatın.
3. Kaynadıktan daha sonra ocaktan alıp süzün ve oda sıcaklığında ılımasını bekleyin.
4. Ardından içine bal ek ederek afiyetle için.
Bu karışımla kısa müddet ortasında öksürüğünüz azalacak ve balgam probleminiz kalmayacak.
Portakal kabuklarıyla şekerlemeler yapın.
İnanılmaz lezzetli bu portakal kabuğu şekerlemelerini kesinlikle denemelisiniz. Bilhassa çocuklar bayılacak!
Malzemeler:
1. Portakal kabuklarını yıkayın ve ince ince şeritler halinde kesin.
2. Derin bir tencereye alın ve üzerine su ekleyin.
3. Yaklaşık 10 dakika kaynattıktan daha sonra suyunu süzün.
4. Tencereye bir daha soğuk su alın ve portakal kabuklarını yeniden kaynatın. Bu süreci en az 3 kez yinelayın. Portakal kabuklarının acısını atmasını sağlayacaksınız.
5. En son suyunu süzün ve yine tencereye alarak üzerine 1.5 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı su ekleyerek şeffaflaşana kadar pişirin.
6. İsteğe bakılırsa bu basamakta üzerine karanfil yahut tarçın da ekleyebilirsiniz.
7. Pişen portakal kabuklarının suyunu süzün ve sıcağını atmasını bekleyin.
8. Akabinde portakal kabuğu çubuklarını toz şekere bulayın ve yağlı kağıda sererek 1 gece bekletin.
9. Dilerseniz portakal çubuklarının uçlarını, benmari tarzı erittiğiniz çikolataya batırın ve afiyetle yiyin.
Mis üzere kokan oda kokusu yapın.
İki gereç kullanarak epey sıradan bir biçimde oda kokusu hazırlayabilirsiniz. Konutunuzun kokusunu tazeleyecek ve meskeniniz mis üzere portakal kokacak.
Malzemeler:
1. Öncelikle portakalı ikiye ayırın.
2. daha sonrasında kabuğuna ziyan vermeden, bir kaşık sayesinde portakalın içini güzelce çıkarın.
3. İçi boş kalan portakal kabuğunun içini ağzına kadar kaya tuzu ile doldurun.
4. Oda kokunuz hazır. Konutunuzun havasını değiştirmek istediğiniz odanıza koyabilirsiniz. bu türlü 2.3 hafta boyunca kullanabilirsiniz. Portakal kabuğu bozulmaya başladığında oda kokunuzu değiştirebilirsiniz.
Portakal kabuğunda Türk kahvesi pişirebilirsiniz.
Portakal kabuğunun en farklı kullanımlarından biri de Türk kahvesi pişirme diyebiliriz. Aromalı Türk kahvesi seviyorsanız bu tanımı kesinlikle denemelisiniz.
Malzemeler:
1. Portakalın üstünden bıçak sayesinde bir delik açın.
2. Açtığınız delikten portakalın içini boşaltın.
3. İçini temizlediğiniz portakala olağan Türk kahvesi yapar üzere 1 fincan su ve 1 tatlı kaşığı Türk kahvesini ek edin.
4. Portakalı dikkatli bir biçimde ocağa alın ve kahveniz piştikten daha sonra fırın eldiveni sayesinde ocaktan alın.
5. Portakal aromalı Türk kahveniz hazır.
Afiyet olsun.
Çok hedefli konut temizleyiciler yapın.
Portakal kabukları ile yapabileceğiniz pratik karışımla, mutfak dolapları, tezgah, yerler, masalar üzere alanlarda paklık için kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
1. Soyduğunuz portakal kabuklarını ufak modüllere bölün ve cam kavanozların içine hisse edin.
2. Kavanozların üzerine ılık su, 2 yemek kaşığı beyaz sirke, 4 yemek kaşığı karbonat ek edin.
3. En az 1 gün bekletin.
4. Hazır olan portakallı paklık materyalini boş bir sprey şişenin içine aktarın.
Hem paklık yapın hem konutunuz mis üzere koksun.
Dekoratif mumlar yapın.
Portakal kabuğunun ortasındaki ince uzun beyaz kısım doğal bir fitil nazaranvi görüyor. Bu sebeple, portakal kabuğundan mumluk değil, mum yapmış oluyorsunuz. Kokusu ve manzarasıyla konutunuzun havasını değiştirecek.
Malzemeler:
1. Portakalı ortadan ikiye kesin.
2. Portakalın ortasında bulunan ince, uzun, beyaz kısma ziyan vermeden içini kabuğundan ayırın.
3. ondan sonrasında beyaz doğal fitili üst kaldırın ve kabuğun içine zeytinyağ doldurun.
4. Mumunuz hazır. Fitili yakın ve meskeniniz mis üzere koksun.
Portakal kabuğu ile dişlerinizi beyazlatın.
Portakal kabuğunun az bilinen tesirlerinden biri de diş beyazlatması. Bunun için portakal kabuğunun iç kısmını kullanmanız gerekiyor.
Portakal kabuğunun alın ve iç kısmı ile dişlerinizi ovun. Turuncu kısmın dişlerinize denk gelmemesine ihtimam gösterin. Dişlerinizi portakal kabuğu ile ovduktan daha sonra fırçalamayı unutmayın.
Portakal kabuğu ile cildinizi güzelleştirin.
Portakal kabuğunda bulununan, vitamin, mineral ve antioksidan özellikler cilt sıhhatine da âlâ geliyor. Hakikat ve sistemli biçimde kullanıldığında, kırışık azaltıcı ve cildi aydınlatıcı tesirleri var.
Portakal kabuğu maskesi:
Malzemeler:
1. 2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesinin üzerine yarım tatlı kaşığı karbonatı ekleyin.
2. Üzerine kıvam alana kadar gül suyu ek edin. Güzelce karıştırın.
3. Karışımı cildinize uygulayın ve yarım saat bekletip durulayın.
4. Haftada 1-2 sefer uygulama yapabilirsiniz.
Bitki çaylarınızı tatlandırın.
Portakal kabuklarını taze olarak kullanabileceğiniz üzere, kurutarak dilediğiniz vakit da kullanabilirsiniz.
Rendelediğiniz portakal kabuklarını kuruttuktan daha sonra cam bir kavanozda koruma edebilirsiniz. İçmekte zorlandığınız bitki çaylarının içine katarak aromasını değiştirebilir, çayları daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Öksürük şurubu hazırlayın.
Vitamini kabuğunda diye boşuna denmiyor. Portakalın kendisi üzere kabuğu da vitamin deposu. Bol antioksidan özelliği de olan portakal kabuğuyla öksürük şurubu hazırlamak için:
Malzemeler:
1 adet portakalın kabuğu
1-2 yemek kaşığı bal
1 su bardağı su
1. Portakal kabuklarını ufak ufak doğrayın ve küçük bir sos tenceresine alın.
2. Üzerine su ek edip kaynatın.
3. Kaynadıktan daha sonra ocaktan alıp süzün ve oda sıcaklığında ılımasını bekleyin.
4. Ardından içine bal ek ederek afiyetle için.
Bu karışımla kısa müddet ortasında öksürüğünüz azalacak ve balgam probleminiz kalmayacak.
Portakal kabuklarıyla şekerlemeler yapın.
İnanılmaz lezzetli bu portakal kabuğu şekerlemelerini kesinlikle denemelisiniz. Bilhassa çocuklar bayılacak!
Malzemeler:
Portakal kabukları
Toz şeker
Bitter çikolata
1. Portakal kabuklarını yıkayın ve ince ince şeritler halinde kesin.
2. Derin bir tencereye alın ve üzerine su ekleyin.
3. Yaklaşık 10 dakika kaynattıktan daha sonra suyunu süzün.
4. Tencereye bir daha soğuk su alın ve portakal kabuklarını yeniden kaynatın. Bu süreci en az 3 kez yinelayın. Portakal kabuklarının acısını atmasını sağlayacaksınız.
5. En son suyunu süzün ve yine tencereye alarak üzerine 1.5 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı su ekleyerek şeffaflaşana kadar pişirin.
6. İsteğe bakılırsa bu basamakta üzerine karanfil yahut tarçın da ekleyebilirsiniz.
7. Pişen portakal kabuklarının suyunu süzün ve sıcağını atmasını bekleyin.
8. Akabinde portakal kabuğu çubuklarını toz şekere bulayın ve yağlı kağıda sererek 1 gece bekletin.
9. Dilerseniz portakal çubuklarının uçlarını, benmari tarzı erittiğiniz çikolataya batırın ve afiyetle yiyin.
Mis üzere kokan oda kokusu yapın.
İki gereç kullanarak epey sıradan bir biçimde oda kokusu hazırlayabilirsiniz. Konutunuzun kokusunu tazeleyecek ve meskeniniz mis üzere portakal kokacak.
Malzemeler:
1 adet portakal.
Kaya tuzu.
1. Öncelikle portakalı ikiye ayırın.
2. daha sonrasında kabuğuna ziyan vermeden, bir kaşık sayesinde portakalın içini güzelce çıkarın.
3. İçi boş kalan portakal kabuğunun içini ağzına kadar kaya tuzu ile doldurun.
4. Oda kokunuz hazır. Konutunuzun havasını değiştirmek istediğiniz odanıza koyabilirsiniz. bu türlü 2.3 hafta boyunca kullanabilirsiniz. Portakal kabuğu bozulmaya başladığında oda kokunuzu değiştirebilirsiniz.
Portakal kabuğunda Türk kahvesi pişirebilirsiniz.
Portakal kabuğunun en farklı kullanımlarından biri de Türk kahvesi pişirme diyebiliriz. Aromalı Türk kahvesi seviyorsanız bu tanımı kesinlikle denemelisiniz.
Malzemeler:
Portakal.
Türk kahvesi.
Su.
1. Portakalın üstünden bıçak sayesinde bir delik açın.
2. Açtığınız delikten portakalın içini boşaltın.
3. İçini temizlediğiniz portakala olağan Türk kahvesi yapar üzere 1 fincan su ve 1 tatlı kaşığı Türk kahvesini ek edin.
4. Portakalı dikkatli bir biçimde ocağa alın ve kahveniz piştikten daha sonra fırın eldiveni sayesinde ocaktan alın.
5. Portakal aromalı Türk kahveniz hazır.
Afiyet olsun.
Çok hedefli konut temizleyiciler yapın.
Portakal kabukları ile yapabileceğiniz pratik karışımla, mutfak dolapları, tezgah, yerler, masalar üzere alanlarda paklık için kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
Portakal kabukları.
Beyaz sirke.
Karbonat.
Su
1. Soyduğunuz portakal kabuklarını ufak modüllere bölün ve cam kavanozların içine hisse edin.
2. Kavanozların üzerine ılık su, 2 yemek kaşığı beyaz sirke, 4 yemek kaşığı karbonat ek edin.
3. En az 1 gün bekletin.
4. Hazır olan portakallı paklık materyalini boş bir sprey şişenin içine aktarın.
Hem paklık yapın hem konutunuz mis üzere koksun.
Dekoratif mumlar yapın.
Portakal kabuğunun ortasındaki ince uzun beyaz kısım doğal bir fitil nazaranvi görüyor. Bu sebeple, portakal kabuğundan mumluk değil, mum yapmış oluyorsunuz. Kokusu ve manzarasıyla konutunuzun havasını değiştirecek.
Malzemeler:
Portakal.
Zeytinyağı.
1. Portakalı ortadan ikiye kesin.
2. Portakalın ortasında bulunan ince, uzun, beyaz kısma ziyan vermeden içini kabuğundan ayırın.
3. ondan sonrasında beyaz doğal fitili üst kaldırın ve kabuğun içine zeytinyağ doldurun.
4. Mumunuz hazır. Fitili yakın ve meskeniniz mis üzere koksun.
Portakal kabuğu ile dişlerinizi beyazlatın.
Portakal kabuğunun az bilinen tesirlerinden biri de diş beyazlatması. Bunun için portakal kabuğunun iç kısmını kullanmanız gerekiyor.
Portakal kabuğunun alın ve iç kısmı ile dişlerinizi ovun. Turuncu kısmın dişlerinize denk gelmemesine ihtimam gösterin. Dişlerinizi portakal kabuğu ile ovduktan daha sonra fırçalamayı unutmayın.
Portakal kabuğu ile cildinizi güzelleştirin.
Portakal kabuğunda bulununan, vitamin, mineral ve antioksidan özellikler cilt sıhhatine da âlâ geliyor. Hakikat ve sistemli biçimde kullanıldığında, kırışık azaltıcı ve cildi aydınlatıcı tesirleri var.
Portakal kabuğu maskesi:
Malzemeler:
2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi.
Yarım tatlı kaşığı karbonat.
Gül suyu.
1. 2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesinin üzerine yarım tatlı kaşığı karbonatı ekleyin.
2. Üzerine kıvam alana kadar gül suyu ek edin. Güzelce karıştırın.
3. Karışımı cildinize uygulayın ve yarım saat bekletip durulayın.
4. Haftada 1-2 sefer uygulama yapabilirsiniz.
Bitki çaylarınızı tatlandırın.
Portakal kabuklarını taze olarak kullanabileceğiniz üzere, kurutarak dilediğiniz vakit da kullanabilirsiniz.
Rendelediğiniz portakal kabuklarını kuruttuktan daha sonra cam bir kavanozda koruma edebilirsiniz. İçmekte zorlandığınız bitki çaylarının içine katarak aromasını değiştirebilir, çayları daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Afiyet olsun.