Çocuklar ekseriyetle zerzevatları sevmezler. Lakin düzgün bir biçimde büyümek ve gelişmek için zerzevat yemeleri gerekir. Bizde sizin için çocuklarınıza zerzevatları daha eğlenceli ve daha lezzetli bir biçimde yedirmenize yardımcı olacak birbirinden nefis 20 sebzeli yemek tanımı hazırladık. Bütün tanımları denemenizi öneririz. Şimdiden miniklere afiyet olsun.
1. Çocuklar bayılacak: Sebzeli köfteli ve patates püresi tarifi
Malzemeler
Patates püresi için;
1. Kabukları soyulmuş patateslerinizi tencere alın ve üzerini geçecek kadar su ek edin. Ardından yumuşayana kadar pişmeye bırakın. Patateslerinizin pişip pişmediğini bir bıçak sayesinde denetim edin.
2. Yumuşayan patateslerinizin suyunu süzdürün. Üzerine tereyağı ek ederek güzelce ezin. Ardından tuz, karabiber ve sütü ekleyerek güzelce, pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezmeye devam edin.
3. Soğanı rendeleyin, Kırmızı biber ve havucu iri iri doğrayıp rondoya alın ve bir arada yahut farklı başka minicik kesimlere bölünene kadar çekin,
4. Derin bir kapta kıyma, soğan, maydanoz, yumurta, ekmek kırığı/galeta unu, karabiber, kimyon ve tuzu düzgünce özleşene kadar yoğurun,
5. Havuç, biber, mısır ve bezelyeyi ekleyip ezmeden yoğurun,
6. Karışımdan istediğiniz büyüklükte köfteler yapın,
7. Sıvı yağı geniş bir tavada kızdırıp köfteleri gerili önlü kızartın.
2. Her öğün yenilebilir: Ispanaklı muffin tarifi
Malzemeler
1. Yıkadığınız ıspanakları küçük kesimler halinde doğrayın.
2. Doğradığınız ıspanakların üzerine öbür tüm materyalleri ekleyip düzgünce karıştırarak kek hamuru kıvamında bir hamur elde edin.
3. İhtimamla hazırladığınız hamurunuzu muffin kalıplarına eşit olarak paylaştırın.
4. İsterseniz en üstüne çiğ susam ekleyerek çocuğunuzun sağlıklı yağ tohumlarından yemesini de sağlayabilirsiniz.
5. Muffinlerinizi önce ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirebilirsiniz.
Not: Bu tanım un oranı düşük olduğu için de çok sağlıklıdır.
3. Spagettiye hangi çocuk hayır diyebilir ki: Kabak spagetti tarifi
Malzemeler
1. Makarnayı paketin üzerinde belirtilen derecede haşlayın ve süzün.
2. Kabakları soyun ve tuz ekleyerek zeytinyağında soteleyin. Güzelce yumuşadığını düşündüğünüz kabakları servis tabağına alın.
3. Son olarak da tereyağında kızdırdığınız baharatlı domates sosunu makarnanın üzerine ekleyin.
4. Sağlıklı atıştırmalık: Kabak cipsi tarifi
Malzemeler
1. Kabuklarını soyduğunuz kabakları incecik yuvarlaklar halinde dilimleyin. Geniş bir kapta tüm kabakları baharat ve yağlarla karıştırın.
2. Her kabağın gereğince baharat ve yağa bulandığından emin olduktan daha sonra hazırladıklarınızı yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. Evvelce ısıtılmış 200° derecedeki fırında kabaklar suyunu çekip kuruyana dek pişirin.
5. Bu kahvaltıya hayır denemez: Sebzeli pankek tarifi
Malzemeler
1. Tüm gereçleri bir kapta karıştırın, çırpın.
2. Karışımı, kızdırılmış bir yapışmaz tavaya kepçe ile tek tek dökün.
3. Artlı önlü biçimde pankekleri pişirin. Afiyet olsun.
4. Fotoğraftaki üzere süsleyin.
6. Vitamin deposu: Brokoli çorbası tarifi
Malzemeler
1. Bir tencereye küp formunda doğranmış soğanı ve zeytinyağını alın.
2. Kokusu çıkana kadar soğanı pişirin. Brokoli ve patatesi ek edin. Güzelce karıştırın ve pişirmeye devam edin.
3. Et suyu ile bir arada üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
4. İçine peyniri de ek edin ve blenderdan geçirin. Tadına bakın ve kıvamını damak zevkinize bakılırsa ayarlayın. Çabucak servis edin. Afiyet olsun.
7. Rengi de tadı üzere hoş: Pancar cipsi tarifi
Malzemeler
1. Pancarı soyup cips rendesi ile doğrayın. Yeterlice kurulayın, yağ spreyi ile zeytin yağı serpiştirin.
2. Tuz ekleyip yağlı kağıt üzerinde fırın tepsisine yerleştirin. 180 derece fırında pancarlar kuruyup kızarana kadar fırınlayın.
3. Yoğurt, labne peyniri ve pul biberi bir kasede karıştırın. Soğuyan pancar cipsleri ile servis edin.
8. Çocuklar bayılacak: Karnabahar köftesi tarifi
Malzemeler
1. Karnabaharı parçalayıp yumuşayana kadar haşlayın. Süzülmesi için süzgeç içine alın.
2. Suyunu çeksin diye altına daha sonra havlu peçete koyup suyu süzülüp ılınana kadar bekleyin.
3. Ilınan karnabaharların suyu varsa sıkıp kaba alın. aslına bakarsan ezilmiş olacaklar. Çatal, ezici yada elle yeterlice ezin.
4. İçine soğan rendeleyin. Maydanoz kıyın.
5. Ekmek içi hariç hepsi ekleyip karıştırın. Kıvam ayarlayana dek ekmek içi ekleyin. Hazır olan harç dolapta en az 2 saat dinlendirin.
9. Çocuklar bu tada bayılacak: Bal kabağı çorbası tarifi
Malzemeler:
1. Tüm zerzevatları, soyun ve küp küp doğrayın.
2. Tencereye tereyağını koyun, birinci vakit içinderda soğanı ve daha sonra öteki zerzevatları de ekleyerek birkaç dakika soteleyin.
3. Tavuk suyunu ve tuzunu ekleyin ve sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
4. Sütü ekleyin ve 5 dakika daha pişirin. Pişen çorbayı homojen bir kıvam alması için blenderden geçirin ve afiyetle tüketin.
10. Pizzaya hiç bir çocuk hayır diyemez: Karnabaharlı pizza tarifi
Malzemeler
Hamuru için;
1. Karnabaharları güzelce yıkadıktan daha sonra rondodan geçirin.
2. Üzerine yumurta, baharatlar ve kaşar peyniri ekleyip yoğurun.
3. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye serip, üzeri kızarana kadar 180 derecede pişirin. Bu ortada domates sosunu zeytinyağı, kekik ve tuzla karıştırıp, birkaç dakika pişirin.
4. Üzeri kızaran karnabahar hamurunu fırından çıkarıp, domates sosu üstüne yayın.
5. Kaşar peyniri serpip, dilediğiniz biçimde süsleyip, fırına verin.
6. Kaşar peyniri eriyip yavaşça kızarınca fırından kapatıp servis edin.
11. Kusursuz renkler: Renkli biber dolması tarifi
Malzemeler
1. Soğanları küçük küçük doğrayın. Pirinçle karıştırın.
2. Sırasıyla salça, domates, maydanoz, dereotu, karabiber, zeytinyağı ve tuzu da ek edin.
3. Dolmalık biberlerin içlerini boşaltın ve pirinçli harcı doldurup tencereye dizin. Kısık ateşte yarım çay bardağı su koyarak pişirin. Piştikten daha sonra üzerine zeytinyağı gezdirip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
12. Manzarası kusursuz: Sebzeli omlet tarifi
Malzemeler
1. Patates rendeleyin ve suyu sıkın.
2. Kaşar rendesi yumurta ve öteki gereçler ekleyip karıştırın.
3. Tavada erittiğiniz tereyağının üzerine döküp ve form verin.
4. Orta ateşte pişmeye yakın zıddını çevirip biraz daha kızartın.
5. Fotoğraftaki üzere süsleyin.
13. Beslenme çantaları için ülkü: Sebzeli hamur kızartması tarifi
Malzemeler
1. Yumurta, yoğurt, tuz ve suyu bir kapta çırpıyoruz. 1 su bardağı un, kabartma tozu ve mayayı ekleyip karıştırın. Kıvam elde edene dek yavaş yavaş un ekleyin. Üzerini bezle kapatıp yaklaşık 1 saat dinlendin.
2. Havuç ve kırmızı biberleri küp küp doğrayın ve zeytinyağında soteleyin. Bezelye, tuz ve karabiberi ekleyip bu karışıma ek edin. Soğumaya bırakın. Sotelenmiş sebzelerinizi hamura ek edip yoğurun.
3. Elinizi yağladıktan daha sonra koparttığınız hamuru yuvarlayıp ortasını delerek halka biçimi vererek kızgın yağda pişirin.
14. Çocuklar için besleyici: Ispanak köftesi tarifi
Malzemeler
1. Ispanakları ince ince doğrayın. Bir kasede, ince doğradığınız ıspanakları geriye kalan tüm malzemeyi de ekleyerek, büsbütün karışana kadar yoğurun.
2. Karışan materyalden cevizden büyük modüller alıp, yassı yuvarlak hale getirip buzdolabında dinlendirin.
3. Evvelce ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirin. Servis kasesine alıp çırpılmış yoğurt ve 2 yemek kaşığı tereyağı ile pişirilmiş domates sosunu gezdirerek servis edin.
15. Çocuklar bayılacak: Havuç rulo tarifi
Malzemeler
1. Ocakta ısıttığınız tavada zeytinyağı ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
2. Rendelenmiş havuç ve tuzu da ekleyip, havuçları yumuşayıncaya kadar pişirin ve soğuması için ocaktan alın. Soğuduktan daha sonra geniş bir kaseye aktarın.
3. Farklı bir karıştırma kasesinde üç adet yumurta beyazını katılaşana kadar çırpın.
4. Soğumuş ve kaseye alınmış havuçlu harcın içerisine yumurta sarısı ve unu uygunca yedirin.
5. Köpük haline gelmiş yumurta beyazını azar azar havuçlu harca ekleyerek spatula sayesinde alt üst ederek karıştırın.
6. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine bu harcı yayın.
7. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında hayli fazla kurutmadan yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
8. Pişen havuçlu rulo kekini fırından çıktıktan daha sonra çabucak rulo haline getirin ve bu türlü 10 dakika bekletin. ondan sonrasında pişirme kağıdından çıkarın.
9. Başka bir kapta hazırladığınız yoğurt, sarımsak ve maydanozlu karışımı havuçlu kekin tüm yüzebir daha yayın ve rulo biçiminde katlayın.
10. 2 saat buzdolabında beklettikten daha sonra iki parmak kalınlığında dilimleyerek servis edin ve sevdiklerinizle afiyetle tüketin.
16. Çocuklar bu salataya hayır diyemez: Eğlenceli salata tarifi
Malzemeler
1. Marulları yıkayın.
2. Havucu yıkayın ve yuvarlak biçimde kesin.
3. Salatalıkları kesin ve yuvarlak biçimde kesin.
17. Uzun mühlet tokluk sağlar: Bamya çorbası tarifi
Malzemeler
1. Kuru bamyaları tencere alın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ve 2 silim limon ek edin. Bamyalar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 10-15 dakika haşlayın.
2. Haşlama suyunu süzün. İnce doğradığınız eti tencerede kendi saldığı suyu çekinceye kadar kavurun. İnce kıyılmış soğan ve tereyağı ek edin. Soğan yavaşça sararıncaya kadar kavurmaya devam edin.
3. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. 6 bardak su ek edin. Harlı ateşte 1 taşım kaynatın.
4. 1 limonun suyu, haşlanmış bamya ve pul biberi tencereye alın. Tuz ek edin. Hepsini tekrar kaynatın, çabucak sonrasında ocağı kısın.
5. Bamya ve et yumuşayıncaya kadar ağır ateşte pişirin. Sıcak servis yapın.
18. Makarnaya vitamin kattık: Fırında sebzeli makarna tarifi
Malzemeler
Beşamel sos için:
1. Makarnayı haşlayıp, süzün.
2. Havucu ve kırmızı biberi minik minik doğrayın.
3. Bezelyeyi ve küp küp kestiğiniz sosisleri ekleyip kavurmaya başlayın. Akabinde baharatları ekleyip, kavurmaya devam edin.
4. Beşamel sos için, tereyağını eritip, içerisine un ekleyin. Unun rengi yavaşça değişene kadar kavurun. Sütü azar azar, karıştırarak ek edin. Sos yoğunlaşınca ocaktan alın.
5. Fırın kabınızı yavaşça yağlayın. Üzerine evvel makarna akabinde zerzevatları ve beşamel sosu ekleyin. En üste kaşar peynirini ek edip, fırınlayın. Kaşarlar yavaşça kızarınca fırından alıp, servis edebilirsiniz.
19. Tadı nefis: Mercimekli ve patlıcanlı burger
Malzemeler
1. Yeşil mercimekleri en az 3 saat suda bekletin. Hazırlamadan bir gün evvel ıslatabilirseniz hayli daha yeterli olur.
2. Bir tencere kaynar suya daha evvel ıslattığınız yeşil mercimekleri ekleyin. En az 15 dakika pişmeye bırakın. Güzelce süzün ve çıkan zerzevat suyunu çorba yapmak yahut noodle pişirmek için saklayın.
3. Soğanı, patlıcanı, sarımsağı ve kereviz sapını yağda, orta şiddette ateşte 10 dakika boyunca soteleyin.
4. Mercimekleri bir çatal sayesinde ezin yahut mutfak robotundan geçirin. İçine kızarmış zerzevat karışımını ekleyin. Bu karışımla burger köftelerinizi yapın.
5. Köfteleri klâsik hamburger ekmeğinin içine koyarak yahut yanında pilavla servis edin.
20. Zerzevatın tatlı hali: Siyah fasulyeli glutensiz brownie tarifi
Malzemeler
1. Brownie’yi yapacağınız günden bundan evvelki gün fasulyeleri suya koyun.
2. Fasulyeleri yumuşayana kadar tuz atmadan pişirin. Fırını 180 derecede evvelde ısıtın.
3. Çikolata parçacıkları hariç tüm materyalleri bir robottan yahut blenderdan geçirin. Karışım topaksız, ağır ve pürüzsüz olmalı.
4. Karışımı kare bir kabın içine alın ve içine çikolata parçacıklarını ekleyin.
5. 15 – 18 dakika boyunca fırında pişirin.
6. Yemedilk evvel soğuması için 10 dakika bekletin.
Not: Şeker yerine içine iki olgun muz koyabilirsiniz.
1. Çocuklar bayılacak: Sebzeli köfteli ve patates püresi tarifi
Malzemeler
Patates püresi için;
6 adet orta uzunluk patates
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber (arzuya nazaran)
400 g orta yağlı dana kıyma
1 adet küçük uzunluk soğan
1 adet kırmızı biber
1 adet havuç
2 yemek kaşığı haşlanmış mısır
2 yemek kaşığı konserve bezelye
1 avuç kıyılmış maydanoz
1 yumurta
2 yemek kaşığı ekmek kırığı yahut galeta unu
1 silme çay kaşığı karabiber
1 silme çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için; Yarım çay bardağı sıvı yağ
1. Kabukları soyulmuş patateslerinizi tencere alın ve üzerini geçecek kadar su ek edin. Ardından yumuşayana kadar pişmeye bırakın. Patateslerinizin pişip pişmediğini bir bıçak sayesinde denetim edin.
2. Yumuşayan patateslerinizin suyunu süzdürün. Üzerine tereyağı ek ederek güzelce ezin. Ardından tuz, karabiber ve sütü ekleyerek güzelce, pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezmeye devam edin.
3. Soğanı rendeleyin, Kırmızı biber ve havucu iri iri doğrayıp rondoya alın ve bir arada yahut farklı başka minicik kesimlere bölünene kadar çekin,
4. Derin bir kapta kıyma, soğan, maydanoz, yumurta, ekmek kırığı/galeta unu, karabiber, kimyon ve tuzu düzgünce özleşene kadar yoğurun,
5. Havuç, biber, mısır ve bezelyeyi ekleyip ezmeden yoğurun,
6. Karışımdan istediğiniz büyüklükte köfteler yapın,
7. Sıvı yağı geniş bir tavada kızdırıp köfteleri gerili önlü kızartın.
2. Her öğün yenilebilir: Ispanaklı muffin tarifi
Malzemeler
150 gr ıspanak
3 adet yumurta
3 yemek kaşığı dolusu kaşar peyniri rendesi
3 yemek kaşığı un
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
- Çiğ susam
1. Yıkadığınız ıspanakları küçük kesimler halinde doğrayın.
2. Doğradığınız ıspanakların üzerine öbür tüm materyalleri ekleyip düzgünce karıştırarak kek hamuru kıvamında bir hamur elde edin.
3. İhtimamla hazırladığınız hamurunuzu muffin kalıplarına eşit olarak paylaştırın.
4. İsterseniz en üstüne çiğ susam ekleyerek çocuğunuzun sağlıklı yağ tohumlarından yemesini de sağlayabilirsiniz.
5. Muffinlerinizi önce ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirebilirsiniz.
Not: Bu tanım un oranı düşük olduğu için de çok sağlıklıdır.
3. Spagettiye hangi çocuk hayır diyebilir ki: Kabak spagetti tarifi
Malzemeler
500 gram kabak
1 paket spagetti makarna
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı kadar tuz
3 adet domates
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
1. Makarnayı paketin üzerinde belirtilen derecede haşlayın ve süzün.
2. Kabakları soyun ve tuz ekleyerek zeytinyağında soteleyin. Güzelce yumuşadığını düşündüğünüz kabakları servis tabağına alın.
3. Son olarak da tereyağında kızdırdığınız baharatlı domates sosunu makarnanın üzerine ekleyin.
4. Sağlıklı atıştırmalık: Kabak cipsi tarifi
Malzemeler
500 gram kabak
Yarım bardak sıvıyağ
1 tutam tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1. Kabuklarını soyduğunuz kabakları incecik yuvarlaklar halinde dilimleyin. Geniş bir kapta tüm kabakları baharat ve yağlarla karıştırın.
2. Her kabağın gereğince baharat ve yağa bulandığından emin olduktan daha sonra hazırladıklarınızı yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. Evvelce ısıtılmış 200° derecedeki fırında kabaklar suyunu çekip kuruyana dek pişirin.
5. Bu kahvaltıya hayır denemez: Sebzeli pankek tarifi
Malzemeler
1 su bardağı tam buğday unu
1 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı rendelenmiş peynir
7 adet çilek
3 adet yaban mersini
1. Tüm gereçleri bir kapta karıştırın, çırpın.
2. Karışımı, kızdırılmış bir yapışmaz tavaya kepçe ile tek tek dökün.
3. Artlı önlü biçimde pankekleri pişirin. Afiyet olsun.
4. Fotoğraftaki üzere süsleyin.
6. Vitamin deposu: Brokoli çorbası tarifi
Malzemeler
350 gram brokoli
1 orta uzunluk kuru soğan
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
2 kibrit kutusu zeytinyağı
1 adet patates
Yarım çay bardağı et suyu
1. Bir tencereye küp formunda doğranmış soğanı ve zeytinyağını alın.
2. Kokusu çıkana kadar soğanı pişirin. Brokoli ve patatesi ek edin. Güzelce karıştırın ve pişirmeye devam edin.
3. Et suyu ile bir arada üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
4. İçine peyniri de ek edin ve blenderdan geçirin. Tadına bakın ve kıvamını damak zevkinize bakılırsa ayarlayın. Çabucak servis edin. Afiyet olsun.
7. Rengi de tadı üzere hoş: Pancar cipsi tarifi
Malzemeler
1 adet pancar
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı labne peyniri
Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber
1. Pancarı soyup cips rendesi ile doğrayın. Yeterlice kurulayın, yağ spreyi ile zeytin yağı serpiştirin.
2. Tuz ekleyip yağlı kağıt üzerinde fırın tepsisine yerleştirin. 180 derece fırında pancarlar kuruyup kızarana kadar fırınlayın.
3. Yoğurt, labne peyniri ve pul biberi bir kasede karıştırın. Soğuyan pancar cipsleri ile servis edin.
8. Çocuklar bayılacak: Karnabahar köftesi tarifi
Malzemeler
1 küçük karnabahar
1 adet soğan
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz biber
1 çay kaşığı nane
Yarım demet maydanoz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım su bardağı un
Robotta çekilmiş yarım ekmek içi
1. Karnabaharı parçalayıp yumuşayana kadar haşlayın. Süzülmesi için süzgeç içine alın.
2. Suyunu çeksin diye altına daha sonra havlu peçete koyup suyu süzülüp ılınana kadar bekleyin.
3. Ilınan karnabaharların suyu varsa sıkıp kaba alın. aslına bakarsan ezilmiş olacaklar. Çatal, ezici yada elle yeterlice ezin.
4. İçine soğan rendeleyin. Maydanoz kıyın.
5. Ekmek içi hariç hepsi ekleyip karıştırın. Kıvam ayarlayana dek ekmek içi ekleyin. Hazır olan harç dolapta en az 2 saat dinlendirin.
9. Çocuklar bu tada bayılacak: Bal kabağı çorbası tarifi
Malzemeler:
500 gr bal kabağı
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet patates
2 bardak süt
2 bardak tavuk suyu
İsteğe nazaran tarçın
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
1. Tüm zerzevatları, soyun ve küp küp doğrayın.
2. Tencereye tereyağını koyun, birinci vakit içinderda soğanı ve daha sonra öteki zerzevatları de ekleyerek birkaç dakika soteleyin.
3. Tavuk suyunu ve tuzunu ekleyin ve sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
4. Sütü ekleyin ve 5 dakika daha pişirin. Pişen çorbayı homojen bir kıvam alması için blenderden geçirin ve afiyetle tüketin.
10. Pizzaya hiç bir çocuk hayır diyemez: Karnabaharlı pizza tarifi
Malzemeler
Hamuru için;
1 kg karnabahar
2 adet yumurta
1 su bardağı kaşar peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1,5 su bardağı domates püresi
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı kaşar peyniri
1 adet domates
2 adet sivri biber
5 adet zeytin
1. Karnabaharları güzelce yıkadıktan daha sonra rondodan geçirin.
2. Üzerine yumurta, baharatlar ve kaşar peyniri ekleyip yoğurun.
3. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye serip, üzeri kızarana kadar 180 derecede pişirin. Bu ortada domates sosunu zeytinyağı, kekik ve tuzla karıştırıp, birkaç dakika pişirin.
4. Üzeri kızaran karnabahar hamurunu fırından çıkarıp, domates sosu üstüne yayın.
5. Kaşar peyniri serpip, dilediğiniz biçimde süsleyip, fırına verin.
6. Kaşar peyniri eriyip yavaşça kızarınca fırından kapatıp servis edin.
11. Kusursuz renkler: Renkli biber dolması tarifi
Malzemeler
Yarım kilo renkli biber
1,5 bardak pirinç
1 büyük soğan
1 kaşık salça
2 adet domates
1 çay kaşığı karabiber
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1. Soğanları küçük küçük doğrayın. Pirinçle karıştırın.
2. Sırasıyla salça, domates, maydanoz, dereotu, karabiber, zeytinyağı ve tuzu da ek edin.
3. Dolmalık biberlerin içlerini boşaltın ve pirinçli harcı doldurup tencereye dizin. Kısık ateşte yarım çay bardağı su koyarak pişirin. Piştikten daha sonra üzerine zeytinyağı gezdirip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
12. Manzarası kusursuz: Sebzeli omlet tarifi
Malzemeler
1 yumurta
1 küçük patates rendesi
1 kalın dilim Kaşar peyniri rendesi
1 tatlı kaşığı rondodan geçirilmiş kuru ekmek içi
1’er çay kaşığı tuz, karabiber, nane
1 çay kaşığı tereyağı ya da zeytinyağı
1 adet salatalık
1 adet havuç
1. Patates rendeleyin ve suyu sıkın.
2. Kaşar rendesi yumurta ve öteki gereçler ekleyip karıştırın.
3. Tavada erittiğiniz tereyağının üzerine döküp ve form verin.
4. Orta ateşte pişmeye yakın zıddını çevirip biraz daha kızartın.
5. Fotoğraftaki üzere süsleyin.
13. Beslenme çantaları için ülkü: Sebzeli hamur kızartması tarifi
Malzemeler
1 adet havuç
3 çay bardağı haşlanmış bezelye
1 yemek kaşığı salçalık kırmızı biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 paket instant maya
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
5 su bardağı un
3 su bardağı ayçiçek yağı
1. Yumurta, yoğurt, tuz ve suyu bir kapta çırpıyoruz. 1 su bardağı un, kabartma tozu ve mayayı ekleyip karıştırın. Kıvam elde edene dek yavaş yavaş un ekleyin. Üzerini bezle kapatıp yaklaşık 1 saat dinlendin.
2. Havuç ve kırmızı biberleri küp küp doğrayın ve zeytinyağında soteleyin. Bezelye, tuz ve karabiberi ekleyip bu karışıma ek edin. Soğumaya bırakın. Sotelenmiş sebzelerinizi hamura ek edip yoğurun.
3. Elinizi yağladıktan daha sonra koparttığınız hamuru yuvarlayıp ortasını delerek halka biçimi vererek kızgın yağda pişirin.
14. Çocuklar için besleyici: Ispanak köftesi tarifi
Malzemeler
500 gram ıspanak (ayıklanmış ve temizlenmiş)
1 adet soğan (rendelenmiş)
1 su bardağı tuzsuz beyaz peynir
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
1 çay kaşığı karabiber
1,5 su bardağı ekmek kırıntısı
Yarım su bardağı su
1 su bardağı çırpılmış yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
2 adet domates (rendelenmiş)
1. Ispanakları ince ince doğrayın. Bir kasede, ince doğradığınız ıspanakları geriye kalan tüm malzemeyi de ekleyerek, büsbütün karışana kadar yoğurun.
2. Karışan materyalden cevizden büyük modüller alıp, yassı yuvarlak hale getirip buzdolabında dinlendirin.
3. Evvelce ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirin. Servis kasesine alıp çırpılmış yoğurt ve 2 yemek kaşığı tereyağı ile pişirilmiş domates sosunu gezdirerek servis edin.
15. Çocuklar bayılacak: Havuç rulo tarifi
Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
3 adet havuç(rendelenmiş)
1 çay kaşığı tuz
3 adet yumurta beyazı
3 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak (rendelenmiş ve ezilmiş)
1 tutam tuz
1 avuç maydanoz(ince doğranmış)
1. Ocakta ısıttığınız tavada zeytinyağı ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
2. Rendelenmiş havuç ve tuzu da ekleyip, havuçları yumuşayıncaya kadar pişirin ve soğuması için ocaktan alın. Soğuduktan daha sonra geniş bir kaseye aktarın.
3. Farklı bir karıştırma kasesinde üç adet yumurta beyazını katılaşana kadar çırpın.
4. Soğumuş ve kaseye alınmış havuçlu harcın içerisine yumurta sarısı ve unu uygunca yedirin.
5. Köpük haline gelmiş yumurta beyazını azar azar havuçlu harca ekleyerek spatula sayesinde alt üst ederek karıştırın.
6. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine bu harcı yayın.
7. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında hayli fazla kurutmadan yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
8. Pişen havuçlu rulo kekini fırından çıktıktan daha sonra çabucak rulo haline getirin ve bu türlü 10 dakika bekletin. ondan sonrasında pişirme kağıdından çıkarın.
9. Başka bir kapta hazırladığınız yoğurt, sarımsak ve maydanozlu karışımı havuçlu kekin tüm yüzebir daha yayın ve rulo biçiminde katlayın.
10. 2 saat buzdolabında beklettikten daha sonra iki parmak kalınlığında dilimleyerek servis edin ve sevdiklerinizle afiyetle tüketin.
16. Çocuklar bu salataya hayır diyemez: Eğlenceli salata tarifi
Malzemeler
2 yaprak marul
1 adet havuç
3 adet zeytin
1 adet salatalık
Yarım adet mor soğan
1. Marulları yıkayın.
2. Havucu yıkayın ve yuvarlak biçimde kesin.
3. Salatalıkları kesin ve yuvarlak biçimde kesin.
17. Uzun mühlet tokluk sağlar: Bamya çorbası tarifi
Malzemeler
50 gr kuru bamya
2 adet limon
200 gr kuzu eti
2 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
6 su bardağı su
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Göz sonucu tuz
1. Kuru bamyaları tencere alın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ve 2 silim limon ek edin. Bamyalar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 10-15 dakika haşlayın.
2. Haşlama suyunu süzün. İnce doğradığınız eti tencerede kendi saldığı suyu çekinceye kadar kavurun. İnce kıyılmış soğan ve tereyağı ek edin. Soğan yavaşça sararıncaya kadar kavurmaya devam edin.
3. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. 6 bardak su ek edin. Harlı ateşte 1 taşım kaynatın.
4. 1 limonun suyu, haşlanmış bamya ve pul biberi tencereye alın. Tuz ek edin. Hepsini tekrar kaynatın, çabucak sonrasında ocağı kısın.
5. Bamya ve et yumuşayıncaya kadar ağır ateşte pişirin. Sıcak servis yapın.
18. Makarnaya vitamin kattık: Fırında sebzeli makarna tarifi
Malzemeler
Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
3 su bardağı süt
1 paket makarna
1 su bardağı bezelye
1 adet havuç
1 adet kırmızı biber
3 adet sosis
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1. Makarnayı haşlayıp, süzün.
2. Havucu ve kırmızı biberi minik minik doğrayın.
3. Bezelyeyi ve küp küp kestiğiniz sosisleri ekleyip kavurmaya başlayın. Akabinde baharatları ekleyip, kavurmaya devam edin.
4. Beşamel sos için, tereyağını eritip, içerisine un ekleyin. Unun rengi yavaşça değişene kadar kavurun. Sütü azar azar, karıştırarak ek edin. Sos yoğunlaşınca ocaktan alın.
5. Fırın kabınızı yavaşça yağlayın. Üzerine evvel makarna akabinde zerzevatları ve beşamel sosu ekleyin. En üste kaşar peynirini ek edip, fırınlayın. Kaşarlar yavaşça kızarınca fırından alıp, servis edebilirsiniz.
19. Tadı nefis: Mercimekli ve patlıcanlı burger
Malzemeler
2 kase çiğ, soyulmuş ve doğranmış patlıcan
2 kase çiğ yeşil mercimek
4 yemek kaşığı yulaf
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı buğday unu
1 adet düzgünce doğranmış kereviz sapı
3 yemek kaşığı mısır nişastası
Taze doğranmış 1 avuç maydanoz
1’er çay kaşığı karabiber ve tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1. Yeşil mercimekleri en az 3 saat suda bekletin. Hazırlamadan bir gün evvel ıslatabilirseniz hayli daha yeterli olur.
2. Bir tencere kaynar suya daha evvel ıslattığınız yeşil mercimekleri ekleyin. En az 15 dakika pişmeye bırakın. Güzelce süzün ve çıkan zerzevat suyunu çorba yapmak yahut noodle pişirmek için saklayın.
3. Soğanı, patlıcanı, sarımsağı ve kereviz sapını yağda, orta şiddette ateşte 10 dakika boyunca soteleyin.
4. Mercimekleri bir çatal sayesinde ezin yahut mutfak robotundan geçirin. İçine kızarmış zerzevat karışımını ekleyin. Bu karışımla burger köftelerinizi yapın.
5. Köfteleri klâsik hamburger ekmeğinin içine koyarak yahut yanında pilavla servis edin.
20. Zerzevatın tatlı hali: Siyah fasulyeli glutensiz brownie tarifi
Malzemeler
Yarım kase siyah fasulye
3 yemek kaşığı kakao
Yarım kase yulaf yahut un
1/4 kase esmer şeker
2 yemek kaşığı vanilya özü
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Yarım kase çikolata parçacıkları
1. Brownie’yi yapacağınız günden bundan evvelki gün fasulyeleri suya koyun.
2. Fasulyeleri yumuşayana kadar tuz atmadan pişirin. Fırını 180 derecede evvelde ısıtın.
3. Çikolata parçacıkları hariç tüm materyalleri bir robottan yahut blenderdan geçirin. Karışım topaksız, ağır ve pürüzsüz olmalı.
4. Karışımı kare bir kabın içine alın ve içine çikolata parçacıklarını ekleyin.
5. 15 – 18 dakika boyunca fırında pişirin.
6. Yemedilk evvel soğuması için 10 dakika bekletin.
Not: Şeker yerine içine iki olgun muz koyabilirsiniz.