ÇKP Kongresi Xi’nin gücünü perçinleyecek

Beykozlu

New member
Çin’de dün başlayan ve hafta boyunca basına kapalı olarak devam edecek olan Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi’nde, partinin Genel Sekreteri ve Çin Devlet Lideri Xi Jinping’in gücünü perçinlemesi, 3. periyot seçilmeyi garantilemesi, Çin Halk Cumhuriyeti kurucusu Mao Zedong’dan bu yana partinin liderliğini ve devlet başkanlığını iki periyottan çok sürdüren birinci önder olması bekleniyor. Pekin’de 16-22 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek kongrenin açılış gününde Çin Devlet Lideri Xi, güvenlik, yoksullukla çaba, Tayvan, sıfır COVID siyasetleri ve Çin iktisadına ait değerli açıklamalar yaptı.

2012 yılından bu yana partinin genel sekreterliği nazaranvini yürüten Xi’nin bakılırsav mühleti boyunca, Çin iktisadı kapsayıcı bir büyüme kaydetti ve ülke ABD ve Avrupa Birliği üzere değerli global güçlerden biri haline geldi. Xi açılış konuşmasında çoğunlukla ‘güvenlik hedefl erine’ atıf yaparken, ülkeyi kıymetli zorlukların beklediğine de işaret etti: “Rüzgarlara, dalgalı sulara ve hatta tehlikeli fırtınalara karşı hazır olun!” İki saate yakın süren konuşma, 2017 yılındaki 19. Komünist Partisi Kongresi’ndeki konuşmasına göre epeyce daha kısaydı ve konuşmasında ‘güvenlik’ sözü 70’ten çok kere geçti.

YOKSULLUKLA MÜCADELE

“100 milyona yakın kırsal nüfus yoksulluktan çıkarıldı”


Parti Genel Sekreteri ve Devlet Lideri Xi Jinping, konuşması öncesinde kongreye “Çin karakteristiğinde sosyalizmin bayrağını üst taşımak ve her açıdan çağdaş sosyalist bir toplum inşa etmek için birlik ortasında çabalamak” isimli bir rapor sundu. Raporu kongreye de sunduğu açılış konuşmasında, “yeni dönem” olarak isimlendirdiği kendi iktidarında en kıymetli muvaffakiyetin yoksullukla çaba olduğunu vurguladı. Xi, “yüzyıl hedefl erinden” birincisi olarak tanımladığı, ÇKP’nin 2021’deki 100. kuruluş yıl dönümüne kadar ülkede mutlak yoksulluğu bitmiş oldurme amacına ulaşıldığını, “her istikametiyle ortalama refaha sahip bir toplum” yaratıldığını belirtti. Ülke genelinde 832 fakir ilçenin ve 100 milyona yakın kırsal nüfusun yoksulluktan çıkarıldığını söz eden Xi, 9,6 milyon vatandaşın dezavantajlı bölgelerden yeni bölgelere yerleştirildiği bilgisini paylaştı. Ortalama refahı, “Çin halkının 1000 yıllık rüyası” olarak tanımlayan Xi, bunu başararak ülkeyi kalkınmada tarihi başlangıç noktasından daha yüksek noktaya taşıdıklarını vurguladı.

TAYVAN

“Hedef barışçıl birleşme, güç kullanma seçeneği de masada”


Xi’nin 20. Çin Komünist Partisi Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada vurgu yaptığı en değerli husus Tayvan’ın Çin anakarası ile birleşmesinin tamamlanmasıydı. Tayvan meselesinin tahlilinin Çin halkının sorunu olduğunu söyleyen Xi, “Tayvan’la ekonomik işbirliğinin güçlendirileceğini, adayla nitekim barışçıl bir bir daha birleşme olmasını istediğini” söylemiş oldu lakin güç kullanma seçeneğinin de masada kalmaya devam edeceğini belirtti. “Güç kullanma seçeneğini kullanmayacağımıza asla kelam vermiyoruz, ayrılıkçı hareketleri durdurmak için gereken her türlü önlemi alacağız” diye konuşan Xi, dış müdahalenin kabul edilmeyeceğine işaret etti. Xi’nin Tayvan’la ilgili kelamları Komünist Partisi üyeleri tarafınca dakikalarca alkışlandı. ABD Temsilciler Meclisi Lideri Nancy Pelosi’nin ağustos başında Tayvan Adası’na yaptığı ziyaret, Washington ile Pekin içinde tansiyona yol açmış, Çin ordusu ziyaretin akabinde ada etrafında askeri yığınağını ve tatbikatlarını arttırmıştı. Birtakım siyasi analistler Xi’nin Tayvan’a ait iletilerinin önümüzdeki on yıl ortasında Tayvan konusunda kıymetli adımlar atılabileceğine işaret olduğunu aktarıyor.

COVID-19

“Sıfır COVID siyasetlerinden dönmeyecek”


Küresel iktisadın tedarik zincirlerinde değerli bir yer tutması niçiniyle Batı’da telaşlara niye olan sıfır COVID siyasetleri da Xi’nin konuşmasının kıymetli bir kısmını oluşturdu. Xi, salgını engellemek için kullanılan kitlesel test, karantinalar ve kapatmaları bir ‘başarı’ olarak nitelendirdi, bu da biroldukca uzmana bakılırsa Çin’in önümüzdeki periyotta de sıfır COVID siyasetlerine bağlı kalacağının işareti.

EKONOMİ

“İnovasyon büyümenin kilidi olacak”


Bilim ve teknolojide inovasyonun ülkenin ekonomik büyümesi için kilit değere sahip olduğuna vurgu yapan Xi, bilhassa orjinal ve öncü bilimsel araştırmaların ehemmiyetine dikkat çekti. İklim değişikliği ve çevresel teşebbüsler konusunda âlâ bir karnesi olan ve yenilenebilir güç bölümünde kapasite bakımından dünya önderi olan Çin, Xi’nin açıklamalarına göre “düşük karbon bölümleri büyütmeye ve düşük karbon ömür biçimlerini teşvik etmeye devam edecek, kirlilik kontrollerini artıracak ve önemli kirliliklerin tamamını sonlandırmak için çalışacak.”

Xi Jinping, 2023’te 3. kere devlet lideri olarak seçilebilecek

2018 yılında Çin Ulusal Halk Kongresi, devlet liderlerinin bakılırsavlerini her biri beş yıl olmak üzere iki periyotla sınırlayan anayasal düzenlemeyi kaldırmayı onaylamıştı. bu biçimdece Xi’nin üçüncü bir devir seçilmesinin önü açılmıştı. Batılı basın kuruluşlarında Xi’nin ‘hayat boyu’ iktidarda kalmasının da önünün açıldığına dikkat çekiliyor. X i’nin beş yılda bir yapılan parti kongresinde Parti Genel Sekreteri ve Merkez Askeri Komite Lideri unvanlarını, 2023 baharında yapılacak yıllık Ulusal Halk Kongresi’nde de başkanlık rolünü müdafaası bekleniyor.

Kongrede Merkez Komitesi ve Politbüro üyeleri de seçilecek

Kongrede belirlenecek yeni önderler, önümüzdeki periyotta dünyanın en büyük ikinci iktisadı Çin’in ekonomik ve siyasi siyasetlerini kararlaştıracak.

• Kongre kapsamında yaklaşık 2300 parti üyesinin Tiananmen Meydanı’ndaki Büyük Halk Salonu’nda bir hafta boyunca toplanacak.

• Partinin Merkez Komitesi’ne 205 asil ve 171 yedek üye seçilecek.

• Merkezi Komitesi, partinin siyasi ünitesi olarak da bilinen Politbüro’ya 25 üye seçecek.

• 1982’de onaylanan parti tüzüğünde geçmiş ÇKP Kongrelerinde olduğu üzere birtakım değişiklikler yapılacak.

• Politbüro ise Politbüro Daimi Komitesi’ni belirleyecek. Politbüro Daimi Komitesi üyeleri ülkenin en seçkin insanları. P arti’nin Genel Sekreteri Xi Jinping dahil halihazırda 7 üye bulunuyor ve hepsi erkek.

• 69 yaşındaki Xi’nin hayatının geri kalanı boyunca iktidarda kalma mümkünlüğü da olduğu belirtiliyor.

•Başbakanı Li Keqiang vazife mühleti dolduğunda mart ayında başbakanlık koltuğunu bırakacak.
 
Üst