Çin, yasağa karşın kripto benimsemesinde birinci 10 ülke ortasına geri döndü

Urfalı

Global Mod
Global Mod
BTC/USD
-0,74%

Portföy’e Ekle/Kaldır
Takip listesine ekle
Konum Ekle


Pozisyon muvaffakiyetle eklendi:


Lütfen varlık portföyünüze isim verin
Çeşidi: Al Sat
Tarih:



Ölçü:
Fiyat
Puan Pahası:


Kaldıraç: 1:1 1:10 1:25 1:50 1:100 1:200 1:400 1:500 1:1000
Kurul:




Yeni bir takip listesi oluştur Oluştur Yeni varlık portföyü oluştur Ekle Oluştur + Öteki durum ekle Kapat









Investing.com – Blockchain bilgi platformu Chainalysis’in son raporuna göre Çin, kripto paraların kullanmasının yasaklanmasına karşın global kripto benimsemesinde birinci 10 ülke içinde yer aldı.

Chainalysis, 2022 yılı için çeşitli kriterleri göz önüne alarak kripto paraların ülke bazında kullanımlarını değerlendirdiği ayrıntılı bir rapor yayımladı. Kripto paraların benimsenmesi konusunda değerli datalara sahip raporda Çin’deki yasaklara karşın ülke vatandaşlarının kripto para kullanmasının arttığı görüldü.

Çin, geçen sene ülkede kripto para kullanmasını tümüyle yasaklamıştı. Başta Bitcoin madencilik bölümü olmak üzere kripto sanayisi bu durumdan önemli biçimde etkilendi. Lakin son datalar, ülkede kripto kullanmasının bir daha artmaya başladığını gösteriyor.

Chainalysis tarafınca yayımlanan ve Çin’in 10. sırada olduğu listenin başında Vietnam var. ABD ise bu sene yükselişe geçerek 5. sırada yer aldı.

Listeye bakıldığında tahlil firmasının kripto benimsemesini belirlemek için kripto para alımı için harcanan gelirin yüzdesel olarak ağırlıklandırmasını kullandığı görülüyor. Bu yüzden en yüksek toplam hacime sahip ülke, nüfusa göre daha düşük kalabileceği için kripto benimsemesinde üst sıralarda yer almıyor.


Küresel kripto benimsemesini gelişmekte olan ülkeler domine ediyor

Diğer yandan bedellendirilen kriterler içinde bireyler ortası (P2P) transferlerinin de benimseme de değerli bir kriter olarak ele alındığı görülüyor. Örnek olarak Hindistan, öteki kriterlerde birinci sırada yer almasına rağmen P2P süreçlerinde geride kalması, ülkenin benimseme sıralamasında 4. sırada kalmasına niye olmuş.

Bu da ülkelerin, kripto paraları yalnızca bir bedel deposu olarak değil değişim aracı olarak kullanımının da kıymetli olduğunu gösteriyor. Öteki yandan listenin birinci sıralarında gelişmekte olan ülkelerin ağılıklı yer alması dikkat çeken öteki bir ayrıntı.

Chainalysis raporunda bahsedilen kıymetli bir bulgu ise kripto para benimsemesinin 2020 yılında yavaşlamasına karşın boğa dönemin çok üstünde kalması. Bilgiler, adaptasyonun 2019 yılına kadar istikrarlı biçimde büyüdüğünü ve geçen sene istikrarda kaldığını gösteriyor. Bu durum ayı piyasası şartlarına karşın kripto paralara olan inancın canlı kaldığının bir göstergesi olarak yorumlandı.

Sıralamada birinci 10’a giremeyen Türkiye, Nijerya’nın akabinde 12. sırada yerini almış durumda.

Yazar: Günay Caymaz

Okumaya devam et...
 
Üst