Çin, taşınabilir seyahat kartı uygulamasını kaldırıyor

Beykozlu

New member
Çin, Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinin yeni bir işareti olarak, ülke içi seyahat etmek için mecburî olan “mobil seyahat kartı” uygulamasının yürürlükten kaldırılacağını bildirdi.

Uygulamanın resmi WeChat hesabından yayımlanan açıklamada, yeni Kovid-19 düzenlemeleri uyarınca taşınabilir seyahat kartının yarından itibaren çevrim dışı olacağı açıklandı.

Ülke içi seyahatlerde gösterilmesi mecburî olan taşınabilir seyahat kartı, evvelce son 7 ila 14 gündeki seyahat geçmişine ve olay görülen “yüksek riskli” ve “orta seviye riskli” bölgelerde bulunup bulunmadığına dair ayrıntıları içeriyordu.

İlk kere 29 Şubat 2020’de hizmete giren uygulama, salgının birinci aylarından bu yana Çin’de seyahatlerin değişmez ögesi haline gelmişti.

Mobil seyahat kartında risk uyarısı olması vatandaşların seyahatlerinin engellenmesine ve seyahat edilen yerden yaşadığı kente dönememesine yol açıyordu.

Devlet Konsebir daha bağlı Müşterek Salgın Müdafaa ve Denetim Sistemi, 7 Aralık’ta Kovid-19 önlemlerinin uygulanmasında benimsenecek yeni yaklaşımı duyurmuştu.

Yeni uygulamada, geniş çaplı kapanma, merkezi karantina, seyahat yasakları üzere kısıtlamaların terk edileceği bildirilmişti.

Yeni yaklaşım, Çin’in “sıfır vaka” olarak isimlendirilen katı salgın denetim önlemlerinde değişime gideceğinin en kuvvetli işareti olmuştu.

Karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler bölümündeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması üzere katı ve geniş ölçekli önlemler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyordu.

Çoğu ülke virüsle belli bir ahenk ortasında yaşamaya, ömrün akışını ve ekonomik faaliyetleri aksatacak denetim önlemlerinden kaçınmaya yönelik stratejileri benimserken, Çin’de salgının başından beri başvurulan kısıtlayıcı önlemler sürdürülüyordu.