Türkiye’de bir Çin restoranına gidip yemek yediyseniz, yemeğin daha sonrasındasında gelen talih kurabiyelerine aşinasınızdır. Talih kurabiyesinin içerisinden kimi vakit bildiriler kimi vakit de şanslı numaralar çıkar. Talih kurabiyesinin kıssasını gelin daima öğrenelim.
Şans kurabiyesinin çoklukla içerisinde iletili bir kağıt kesimi vardır. Talih kurabiyesi; un, şeker, vanilya ve susam tohumu yağından yapılan, gevrek ve şekerli bir kurabiye çeşididir.
Şans kurabiyelerinin formu hilal benzeridir. Talih kurabiyeleri iki yanından tutulup kırılarak açılır. Açıldığında kağıdın içerisinden ileti çıkar. kimi vakit de ulu numaralar da çıkabilir.
Şans kurabiyesi geleneği batı toplumlarında yaşayan birçok insan tarafınca uzak doğu geleneği olarak yorumlanmaktadır.
Şans kurabiyeleri aslında mazisi epeyce da eskiye dayanmayan bir Amerikan icadıdır ve popülerliğini Amerika’daki Çin lokantalarına borçludur! Çin, Japonya ve öteki uzak doğu ülkelerinde bu lezzet fazlaca bilinmez ve restoranlarda servis edilmez.
Amerika’da baht kurabiyelerini tanınan hale getiren kişi Japon göçmen Makoto Hagiwara’dır. Hagiwara, 1890’ların başında çayın yanında talih kurabiyelerini San Francisco’da Golden Gate parkı içerisinde sunmaya başlamıştır.
Bu kurabiyeler, San Francisco’daki Benkyodo isimli bir fırında üretilmiştir.
1918 yılında bu kurabiyeleri Los Angeles’ta üretmeye başlayan bir öteki kişi ise Hong Kong Noodle Company’nin kurucusu David Jung’tur. Jung, ilerde talih kurabiyelerinin asıl üreticinin kendisi olduğunu sav etmiştir.
Kurabiyelerin kime ilişkin olduğu konusunda senelerca tartışma konusu olmuştur. 1983’te sembolik bir mahkeme kurulmuş ve San Francisco kenti, talih kurabiyelerinin anavatanı olarak tescillenmiştir.
İkinci Dünya Savaşı sıralarına kadar, talih kurabiyeleri “şanslı çay pastaları” ismiyle anılmıştır. bu türlü isimlendirilen baht kurabiyelerinin birinci üreticilerinin Japon kökenli Amerikalılar olduğu istikametindeki tez de doğrulanmıştır.
Savaş daha sonrasında Japonlar talih kurabiyesi pazarından silinmiş ve üretim büyük oranda Çin kökenli Amerikalıların eline geçmiştir. California’da Shuck Yee, kurabiyelerin seri üretimine imkan sağlayan bir makine geliştirmiştir.
Çinli üreticilerin önderliğinde büyüyen ve yayılan baht kurabiyesi işi, tüm dünyada Çin lokantalarıyla özdeş bir simge haline gelmiştir.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
Şans kurabiyesinin çoklukla içerisinde iletili bir kağıt kesimi vardır. Talih kurabiyesi; un, şeker, vanilya ve susam tohumu yağından yapılan, gevrek ve şekerli bir kurabiye çeşididir.
Şans kurabiyelerinin formu hilal benzeridir. Talih kurabiyeleri iki yanından tutulup kırılarak açılır. Açıldığında kağıdın içerisinden ileti çıkar. kimi vakit de ulu numaralar da çıkabilir.
Şans kurabiyesi geleneği batı toplumlarında yaşayan birçok insan tarafınca uzak doğu geleneği olarak yorumlanmaktadır.
Şans kurabiyeleri aslında mazisi epeyce da eskiye dayanmayan bir Amerikan icadıdır ve popülerliğini Amerika’daki Çin lokantalarına borçludur! Çin, Japonya ve öteki uzak doğu ülkelerinde bu lezzet fazlaca bilinmez ve restoranlarda servis edilmez.
Amerika’da baht kurabiyelerini tanınan hale getiren kişi Japon göçmen Makoto Hagiwara’dır. Hagiwara, 1890’ların başında çayın yanında talih kurabiyelerini San Francisco’da Golden Gate parkı içerisinde sunmaya başlamıştır.
Bu kurabiyeler, San Francisco’daki Benkyodo isimli bir fırında üretilmiştir.
1918 yılında bu kurabiyeleri Los Angeles’ta üretmeye başlayan bir öteki kişi ise Hong Kong Noodle Company’nin kurucusu David Jung’tur. Jung, ilerde talih kurabiyelerinin asıl üreticinin kendisi olduğunu sav etmiştir.
Kurabiyelerin kime ilişkin olduğu konusunda senelerca tartışma konusu olmuştur. 1983’te sembolik bir mahkeme kurulmuş ve San Francisco kenti, talih kurabiyelerinin anavatanı olarak tescillenmiştir.
İkinci Dünya Savaşı sıralarına kadar, talih kurabiyeleri “şanslı çay pastaları” ismiyle anılmıştır. bu türlü isimlendirilen baht kurabiyelerinin birinci üreticilerinin Japon kökenli Amerikalılar olduğu istikametindeki tez de doğrulanmıştır.
Savaş daha sonrasında Japonlar talih kurabiyesi pazarından silinmiş ve üretim büyük oranda Çin kökenli Amerikalıların eline geçmiştir. California’da Shuck Yee, kurabiyelerin seri üretimine imkan sağlayan bir makine geliştirmiştir.
Çinli üreticilerin önderliğinde büyüyen ve yayılan baht kurabiyesi işi, tüm dünyada Çin lokantalarıyla özdeş bir simge haline gelmiştir.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: