Çin Mutfağından Daha Evvel Hiç Görmediğiniz Dünyanın En Tuhaf Yiyeceklerinden Biri: Yüzyıl Yumurtası

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Yaklaşık 600 yıl evvel Çin’de bulunmuş olan, daha evvel bu biçimdesini hiç görmediğiniz bir yumurtayla karşınızdayız. ‘Century eggs’ yani ‘yüzyıl yumurtası’ olarak bilinen bu tuhaf yumurtanın öyküsüne gelin bir arada bakalım
👇



Dünyanın en farklı mutfaklarından biri biliyorsunuz ki Çin mutfağı.


İşte Çin mutfağının en tuhaf yemeklerinden biri olan, görür görmez kendine tekrar baktıran “century egg” yani yüzyıl yumurtası!


Peki, nedir bu yüzyıl yumurtası? Nitekim yüzyıl bekletilerek mi yapılıyor? Aslında hayır.


Yüzyıl yumurtası; ördek, tavuk yahut bıldırcın yumurtasının kil, kül, tuz, çabuk kireç ve pirinç kabukları karışımının ortasında 3 ay bekletilmesiyle yapılır.


Özellikle epey keskin kokusu ve imajı yüzünden yüzyıl yumurtası olarak isimlendirilen bu yumurta olağan olarak yüzyıl bekletildiği için bu ismi almamış.


Yumurtanın sarısı ve beyazı, bu kimyasal süreçten daha sonra evvel koyu yeşile akabinde griye ve siyaha döner. İçerisinde bulunan hidrojen sülfit ve amonyak sebebiyle de jölemsi bir dokuya bürünür.


Bu tanımın yüzseneler evvel tesadüfen kirecin ortasında beklemiş ördek yumurtalarının denenmesiyle ortaya çıktığı düşünülüyor.


Yüzyıl yumurtasının tadı neye benziyor? Birden fazla insan bu yumurtanın tadını keskin kokulu peynire benzetiyor!


Yüzyıl yumurtasını dener misiniz? Yorumlarda buluşalım:
 
Üst