Çat kapı gelen konuklarınız için daha evvel hazırlık yapmadıysanız endişelenmeyin. Kısa bir süre içerisinde hazırlayabileceğiniz çayın ve kahvenin yanında ikram edebileceğiniz birbirinden lezzetli ve pratik atıştırmalık tanımlarını sizler için yazdık. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
1. Tencerede sufle tarifi
Malzemeler
1. Geniş tabanlı bir tencereye yaklaşık olarak 3 parmak yüksekliğinde su koyup ocağa alın ve kaynamaya bırakın.
2. Yumurta ve toz şekeri köpürene kadar çırpın.
3. Akabinde yağ, süt, un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip tekrar karıştırın.
4. Hazırladığınız kek harcını fincanlara paylaştırın, fincanların yarısından biraz daha fazla dbulunmasına itina gösterin, ağzına kadar doldurmayın. Çikolatayı kırıp fincanlara paylaştırın.
5. Kaynamakta olan suya fincanları oturtun. Su fincanların yarısına kadar gelmelidir.
6. Tencerenin kapağını kapatın ve bu türlü 10 dakika pişmeye bırakın. Kabarıp piştiklerinde tencereden alın ve üstlerine pudra şekeri serptikten daha sonra sıcak olarak servis edin.
2. Üç gereçli kurabiye tarifi
Malzemeler
1. 1 su bardağı ayçiçek yağını derin bir karıştırma kabına alın. 1 paket toz krem şantiyi ve unun 1 bardaklık kısmını ek ederek karıştırmaya başlayın.
2. 2 su bardağı unu da azar azar ek edin ve yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
3. Kıvam alan hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde kesimler alın ve elinizle yuvarlayarak hal verin. Akabinde yağlı kağıt serili bir fırın tepsinin üzerine kurabiyelerinizi aktarın. 175 derecede ısıtılmış fırında rengi yavaşça değişene kadar 15-20 dakika ortası pişirin.
4. Çıkarıp oda sıcaklığında soğuttuktan daha sonra afiyetle tüketin.
3. Sosisli milföy tarifi
Malzemeler
1. Dondurulmuş milföy hamurlarını oda ısısında 10 dakika kadar çözdürün.
2. Kare hamurları eşit biçimde 3 şerit olarak kesin. Şeridin ucuna sosisi yerleştirin ve yuvarlayıp rulo formunu verin.
3. Tüm hamurlar için tıpkı süreci uygulayın. 4 adet milföy hamurundan toplamda 12 adet rulo elde edeceksiniz. Hazırladığınız sosisli milföyleri yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizin.
4. Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
5. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, denetimli olarak 25 dakika pişirin.
4. Kahveli truffle tarifi
Malzemeler
1. birinci vakit içinderda kedidili bisküvileri fermuarlı torbada ya da mutfak robotunda un haline getirin.
2. Granül kahveyi bir fincana alarak üzerine kaynar su ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız sıcak kahveyi çikolatanın üzerine dökerek çikolata eriyene kadar karıştırın.
3. Tüm materyalleri yani bisküvileri, çikolatalı kahveyi ve labne peynirini derince bir kaba alarak güzelce karıştırın.
4. Hazırladığınız harçtan bir ölçü alarak elinizle ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayın. Truffleri kaplamak için çikolatayı benmari yordamı eritin.
5. Hazırladığınız topları çikolataya bulayarak pişirme kağıdının üzerine yerleştirin. Buzdolabında çikolatalar büsbütün donuncaya kadar bekletin.
5. Hindistan cevizli kurabiye tarifi
Malzemeler
1. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, pudra şekerini, bütün yumurta ve yumurtanın sarısını, kabartma tozunu, vanilyayı yoğurma kabına koyun.
2. Elinizle yoğurarak krema kıvamına getirin. 4 yemek kaşığı hindistan cevizi ekleyin. Yavaş yavaş unu ek ederek hamuru yoğurun.
3. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde modüller kopararak yuvarlayın.
4. Evvel ayırmış olduğunuz yumurta akına, daha sonra hindistan cevizine bulayıp fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika üzeri pembeleşene kadar pişirin.
6. Mikrodalgada ıslak kek tarifi
Malzemeler
1. Süt, sıvı yağ, şeker, kakao elle çırpın. 1 su bardağı ayırın. daha sonra yumurtayı ekleyin ve çırpın.
2. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin.
3. Yağlanmış yuvarlak küçük borcama dökün.
4. Yüksek ısıda 9 dakika pişirin. Azıcık soğutup dilimleyin. Ayrılan karışımı karıştırarak kaşık sayesinde üzerinde gezdirin.
7. İzmir bomba tarifi
Malzemeler
İzmir bomba nasıl yapılır?
1. Milföy hamurunu oklava ile nazikçe inceltin. Açtığınız hamuru 4 kesime bölün.
2. 1 tepeleme tatlı kaşığı sürülebilir çikolata kreması ekleyin.
3. Mantı kapatır üzere köşelerini birleştirip dikkatlice elinizde yuvarlayın.
4. Evvelce ısıtılmış 200 derece alt üst yanan fırında 10 dakika pişirin. Rengi kızarmadan çabucak fırından alın.
8. Poğaça tarifi
Malzemeler
1. Sıvı gereçleri yoğurma kabına alıp uygunca karıştırın.
2. Unu ve kabartma tozunu da ekleyip yoğurun.
3. Ele yapışmayan yumuşacık hoş bir hamur oluyor. İstediğiniz iç gerecini de koyup şekillendirin.
4. Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürün.
5. Evvelden ısıttığınız 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
9. Bisküvili pasta tarifi
Malzemeler
1. Uygun bir tencereye pudingi ve sütü alarak karıştırın. Tencereyi ocağa alın ve karıştırarak yoğunlaşana kadar pişirin.
2. Puding piştikten daha sonra ocaktan alın, sade bisküviden 1 adet alarak ön kısmına sürün ve pişirme kağıdı serdiğiniz kelepçeli kalıbın ortasına yerleştirin.
3. çabucak sonrasında 1 adet kakaolu bisküviden alın ve sade bisküvinin art tarafına yerleştirin. Sırayla bir sade bir kakaolu olacak biçimde bisküvileriniz bitene kadar ve kalıp dolana kadar sıkı bir biçimde yerleştirin. Kalan pudinginizden 2-3 yemek kaşığı farklı bir kaseye ayırın. Tenceredeki puding ile pastanın her yerini kaplayın.
4. Bisküvili pastayı buzdolabına kaldırın ve en az 2 saat kadar dinlenmeye bırakın. Süre sonunda pastayı dolaptan alın ve bıçak yardımı ile kenarlarını kalıptan ayırın. daha sonrasında kalıbı dikkatli bir biçimde çıkartın.
5. Kaseye ayırdığınız puding ile pastanın kalıba yapışan taraflarını kapatın.
10. Mercimek köftesi tarifi
Malzemeler
1. Mercimekleri birkaç kere sudan geçirdikten daha sonra bir tencerenin içerisine alın. Üzerine 2,5 – 3 su bardağı kadar su ekleyerek güzelce ezilene ve yumuşayana kadar pişirin. Ocağın altını kapatın.
2. Mercimeklerin üzerine bulguru ek edin. Güzelce karıştırdıktan daha sonra kapağını kapatıp oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
3. Bir tavanın ortasında zeytinyağı, salça ve soğanları güzelce kavurun. Maydanozları da ince ince doğrayın.
4. Bulgurların şiştiğinde salçalı soğanlı karışımı üzerine ekleyin ve güzelce karıştırın. Tuzunu ve baharatlarını da ekleyerek bir hoş karıştırın. bir süre oda sıcaklığında bu türlü bekleterek ılıtın.
5. Akabinde maydanozları ek ederek güzelce yoğurun. Elinizle sıkarak hal verin ve servis edin.
11. Şambali tatlısı tarifi
Malzemeler
1. Uygun bir karıştırma kabına yoğurdun sulu kısmından alın.
2. Üzerine irmik, şeker ve kabartma tozunu ekleyin ve karıştırın.
3. Borcamı yağlayın ve kek harcını borcamın içerisine ekleyin. hemen sonrasında borcamın üzerini streçleyerek 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Dinlenen kek harcını dolaptan alın ve bıçak ile hayli derin olmayacak biçimde kesin.
4. Kestiğiniz dilimlerin üzerine tuzsuz yer fıstığı yerleştirin. 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. Tatlının şerbeti için tencerenin içerisine su ve şekeri alarak karıştırın. Ocakta kaynamaya bırakın.
5. Kaynadıktan daha sonra 4-5 damla limon suyunu ekleyerek 5-10 dakika daha kaynatın ve ocağın altını kapatarak ılımaya bırakın. İlk sıcağı çıkan tatlımızın üzerine ılıyan şerbeti gezdirin. Şerbetini çeken tatlının daha evvel kestiğiniz yerlerden yine kesin.
12. Un helvası tarifi
Malzemeler
1. Uygun bir karıştırma kabı içerisine süt ve şekeri alın. Şeker eriyene kadar karıştırın.
2. Ocağa aldığınız uygun bir tavaya sıvı yağı ve tereyağını alın ve tereyağı eriyene kadar ısıtın.
3. Tereyağı eridikten daha sonra üzerine unu ekleyin ve unun rengi değişene kadar karıştırarak kavurun. Bu evrede ocağı devasa yükseklikte ateşte açarak yakmamaya dikkat etmelisiniz.
4. Unu gereğince kavurduktan daha sonra yavaş yavaş üzerine sütlü şerbeti ek edin. Helvanız şerbetini çekene kadar karıştırmaya devam edin. Hazır olan un helvasını ocaktan alın.
13. Yalancı tavuk göğsü tarifi
Malzemeler
1. Bütün materyalleri vanilya hariç bir tencereye alıp kaynayıp kıvam alana kadar çırparak pişirin.
2. Muhallebiyi koyacağınız borcama dilerseniz biraz zeytinyağı ile yağlayıp hindistancevizi ve tarçını karıştırıp serpin.
3. Muhallebi pişince ocaktan alıp birinci sıcağı çıkınca vanilyayı ekleyip borcama yayabilirsiniz. Dinlendirdikten daha sonra servise hazır.
14. Kek kalıbında kolay su böreği tarifi
Malzemeler
1. Böreğin sosu için bir kasede süt, soda, yumurta ve sıvı yağı karıştırın. Farklı bir kasede ufalanmış peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırın.
2. Kek kalıbını tereyağ ile yağlayın ve susam-çörek otu karışımını kalıba serpiştirin. 1 adet tam yufkayı kalıbın içerisine dikkatlice ve yufkanın bir kısmı dışarıdan sarkacak biçimde yerleştirin.
3. Başka yufkalardan 1 adetini 4 modüle ayırın ve sosa batırıp kalıbın içerisine yerleştirin. Peynir karışımının yarısını koyun ve her yerine dağıtın. Kalan yufkalardan 1 adeti bir daha dört kesime ayırıp, sosa batırıp kalıba yerleştirin. Geriye kalan peyniri kalıba aktarın ve yayın. Son yufkayı da dört modüle ayırıp, sosa batırıp kalıba yerleştirin.
4. Dışarıya sarkan yufka modüllerini dikkatlice içe gerçek katlayarak böreğinizi kapatın. 170 derece fırında üzeri kızarana kadar 45 dakika pişirin. Piştikten daha sonra 15 dakika dinlendirin ve zıt çevirip servis edin.
15. Fırında patates cipsi tarifi
Malzemeler
1. birinci vakit içinderda patateslerin kabuklarını soyun ve bol su ile durulayın. Patatesleri kuruttuktan daha sonra soyma aparatı ile patatesi ince dilimler haline getirin.
2. Patates dilimlerini soğuk su dolu kase içine koyun ve nişastalarını bırakması için bekleyin.
3. Öbür bir kabın içerisine zeytinyağı, tuz, kırmızı biber, karabiber, kekik ve sarımsak tozu ekleyin. Tüm materyalleri karıştırın.
4. 10 dakika beklettiğiniz patateslerin suyunu süzün ve yeniden kurutun. Patates dilimlerini, sos kasesine ekleyin ve elinizle harmanlayın.
5. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Soslanmış patates dilimlerini aralıklı olarak tepsiye dizin.
6. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Isınmaya başladığında fırın tepsisini yerleştirin ve 30 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
1. Tencerede sufle tarifi
Malzemeler
1 çay bardağı toz şeker
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
80 gram bitter çikolata
- 1/2 çay bardağı pudra şekeri
1. Geniş tabanlı bir tencereye yaklaşık olarak 3 parmak yüksekliğinde su koyup ocağa alın ve kaynamaya bırakın.
2. Yumurta ve toz şekeri köpürene kadar çırpın.
3. Akabinde yağ, süt, un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip tekrar karıştırın.
4. Hazırladığınız kek harcını fincanlara paylaştırın, fincanların yarısından biraz daha fazla dbulunmasına itina gösterin, ağzına kadar doldurmayın. Çikolatayı kırıp fincanlara paylaştırın.
5. Kaynamakta olan suya fincanları oturtun. Su fincanların yarısına kadar gelmelidir.
6. Tencerenin kapağını kapatın ve bu türlü 10 dakika pişmeye bırakın. Kabarıp piştiklerinde tencereden alın ve üstlerine pudra şekeri serptikten daha sonra sıcak olarak servis edin.
2. Üç gereçli kurabiye tarifi
Malzemeler
1 su bardağı ayçiçek yağı
3-3,5 su bardağı un
1 paket toz krem şanti
1. 1 su bardağı ayçiçek yağını derin bir karıştırma kabına alın. 1 paket toz krem şantiyi ve unun 1 bardaklık kısmını ek ederek karıştırmaya başlayın.
2. 2 su bardağı unu da azar azar ek edin ve yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
3. Kıvam alan hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde kesimler alın ve elinizle yuvarlayarak hal verin. Akabinde yağlı kağıt serili bir fırın tepsinin üzerine kurabiyelerinizi aktarın. 175 derecede ısıtılmış fırında rengi yavaşça değişene kadar 15-20 dakika ortası pişirin.
4. Çıkarıp oda sıcaklığında soğuttuktan daha sonra afiyetle tüketin.
3. Sosisli milföy tarifi
Malzemeler
12 adet sosis
4 adet milföy hamuru (kare)
- 1adetyumurta sarısı
1. Dondurulmuş milföy hamurlarını oda ısısında 10 dakika kadar çözdürün.
2. Kare hamurları eşit biçimde 3 şerit olarak kesin. Şeridin ucuna sosisi yerleştirin ve yuvarlayıp rulo formunu verin.
3. Tüm hamurlar için tıpkı süreci uygulayın. 4 adet milföy hamurundan toplamda 12 adet rulo elde edeceksiniz. Hazırladığınız sosisli milföyleri yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizin.
4. Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
5. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, denetimli olarak 25 dakika pişirin.
4. Kahveli truffle tarifi
Malzemeler
24 adet kedidili bisküvi
120 gram çikolata
100 gram labne peyniri
180 ml sıcak su
1,5 tatlı kaşığı granül kahve
- 160 gram çikolata (bitter ya da sütlü kullanabilirsiniz)
1. birinci vakit içinderda kedidili bisküvileri fermuarlı torbada ya da mutfak robotunda un haline getirin.
2. Granül kahveyi bir fincana alarak üzerine kaynar su ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız sıcak kahveyi çikolatanın üzerine dökerek çikolata eriyene kadar karıştırın.
3. Tüm materyalleri yani bisküvileri, çikolatalı kahveyi ve labne peynirini derince bir kaba alarak güzelce karıştırın.
4. Hazırladığınız harçtan bir ölçü alarak elinizle ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayın. Truffleri kaplamak için çikolatayı benmari yordamı eritin.
5. Hazırladığınız topları çikolataya bulayarak pişirme kağıdının üzerine yerleştirin. Buzdolabında çikolatalar büsbütün donuncaya kadar bekletin.
5. Hindistan cevizli kurabiye tarifi
Malzemeler
1 paket tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı hindistan cevizi
2 adet yumurta (Birinin akı üzeri için ayrılacak)
3.5-4 su bardağı un
1. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, pudra şekerini, bütün yumurta ve yumurtanın sarısını, kabartma tozunu, vanilyayı yoğurma kabına koyun.
2. Elinizle yoğurarak krema kıvamına getirin. 4 yemek kaşığı hindistan cevizi ekleyin. Yavaş yavaş unu ek ederek hamuru yoğurun.
3. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde modüller kopararak yuvarlayın.
4. Evvel ayırmış olduğunuz yumurta akına, daha sonra hindistan cevizine bulayıp fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika üzeri pembeleşene kadar pişirin.
6. Mikrodalgada ıslak kek tarifi
Malzemeler
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
4 yemek kaşığı kakao
2 yumurta
1 su bardağı+1 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1. Süt, sıvı yağ, şeker, kakao elle çırpın. 1 su bardağı ayırın. daha sonra yumurtayı ekleyin ve çırpın.
2. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin.
3. Yağlanmış yuvarlak küçük borcama dökün.
4. Yüksek ısıda 9 dakika pişirin. Azıcık soğutup dilimleyin. Ayrılan karışımı karıştırarak kaşık sayesinde üzerinde gezdirin.
7. İzmir bomba tarifi
Malzemeler
2 yaprak milföy hamuru
8 tatlı kaşığı nutella
İzmir bomba nasıl yapılır?
1. Milföy hamurunu oklava ile nazikçe inceltin. Açtığınız hamuru 4 kesime bölün.
2. 1 tepeleme tatlı kaşığı sürülebilir çikolata kreması ekleyin.
3. Mantı kapatır üzere köşelerini birleştirip dikkatlice elinizde yuvarlayın.
4. Evvelce ısıtılmış 200 derece alt üst yanan fırında 10 dakika pişirin. Rengi kızarmadan çabucak fırından alın.
8. Poğaça tarifi
Malzemeler
1,5 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurtanın akı (sarısı üzeri için)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
Alabildiği kadar un
- Peynir
- Susam
1. Sıvı gereçleri yoğurma kabına alıp uygunca karıştırın.
2. Unu ve kabartma tozunu da ekleyip yoğurun.
3. Ele yapışmayan yumuşacık hoş bir hamur oluyor. İstediğiniz iç gerecini de koyup şekillendirin.
4. Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürün.
5. Evvelden ısıttığınız 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
9. Bisküvili pasta tarifi
Malzemeler
1 paket kakaolu puding
3,5 su bardağı süt
1 paket sade petibör bisküvi
1 paket kakaolu petibör bisküvi
1. Uygun bir tencereye pudingi ve sütü alarak karıştırın. Tencereyi ocağa alın ve karıştırarak yoğunlaşana kadar pişirin.
2. Puding piştikten daha sonra ocaktan alın, sade bisküviden 1 adet alarak ön kısmına sürün ve pişirme kağıdı serdiğiniz kelepçeli kalıbın ortasına yerleştirin.
3. çabucak sonrasında 1 adet kakaolu bisküviden alın ve sade bisküvinin art tarafına yerleştirin. Sırayla bir sade bir kakaolu olacak biçimde bisküvileriniz bitene kadar ve kalıp dolana kadar sıkı bir biçimde yerleştirin. Kalan pudinginizden 2-3 yemek kaşığı farklı bir kaseye ayırın. Tenceredeki puding ile pastanın her yerini kaplayın.
4. Bisküvili pastayı buzdolabına kaldırın ve en az 2 saat kadar dinlenmeye bırakın. Süre sonunda pastayı dolaptan alın ve bıçak yardımı ile kenarlarını kalıptan ayırın. daha sonrasında kalıbı dikkatli bir biçimde çıkartın.
5. Kaseye ayırdığınız puding ile pastanın kalıba yapışan taraflarını kapatın.
10. Mercimek köftesi tarifi
Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet soğan
1,5 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1/2 demet maydanoz
3/4 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1. Mercimekleri birkaç kere sudan geçirdikten daha sonra bir tencerenin içerisine alın. Üzerine 2,5 – 3 su bardağı kadar su ekleyerek güzelce ezilene ve yumuşayana kadar pişirin. Ocağın altını kapatın.
2. Mercimeklerin üzerine bulguru ek edin. Güzelce karıştırdıktan daha sonra kapağını kapatıp oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
3. Bir tavanın ortasında zeytinyağı, salça ve soğanları güzelce kavurun. Maydanozları da ince ince doğrayın.
4. Bulgurların şiştiğinde salçalı soğanlı karışımı üzerine ekleyin ve güzelce karıştırın. Tuzunu ve baharatlarını da ekleyerek bir hoş karıştırın. bir süre oda sıcaklığında bu türlü bekleterek ılıtın.
5. Akabinde maydanozları ek ederek güzelce yoğurun. Elinizle sıkarak hal verin ve servis edin.
11. Şambali tatlısı tarifi
Malzemeler
2 su bardağı yoğurt
500 gram irmik
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
- Tuzsuz yer fıstığı
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1. Uygun bir karıştırma kabına yoğurdun sulu kısmından alın.
2. Üzerine irmik, şeker ve kabartma tozunu ekleyin ve karıştırın.
3. Borcamı yağlayın ve kek harcını borcamın içerisine ekleyin. hemen sonrasında borcamın üzerini streçleyerek 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Dinlenen kek harcını dolaptan alın ve bıçak ile hayli derin olmayacak biçimde kesin.
4. Kestiğiniz dilimlerin üzerine tuzsuz yer fıstığı yerleştirin. 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. Tatlının şerbeti için tencerenin içerisine su ve şekeri alarak karıştırın. Ocakta kaynamaya bırakın.
5. Kaynadıktan daha sonra 4-5 damla limon suyunu ekleyerek 5-10 dakika daha kaynatın ve ocağın altını kapatarak ılımaya bırakın. İlk sıcağı çıkan tatlımızın üzerine ılıyan şerbeti gezdirin. Şerbetini çeken tatlının daha evvel kestiğiniz yerlerden yine kesin.
12. Un helvası tarifi
Malzemeler
1 su bardağı un
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
50 gram tereyağı
1 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1. Uygun bir karıştırma kabı içerisine süt ve şekeri alın. Şeker eriyene kadar karıştırın.
2. Ocağa aldığınız uygun bir tavaya sıvı yağı ve tereyağını alın ve tereyağı eriyene kadar ısıtın.
3. Tereyağı eridikten daha sonra üzerine unu ekleyin ve unun rengi değişene kadar karıştırarak kavurun. Bu evrede ocağı devasa yükseklikte ateşte açarak yakmamaya dikkat etmelisiniz.
4. Unu gereğince kavurduktan daha sonra yavaş yavaş üzerine sütlü şerbeti ek edin. Helvanız şerbetini çekene kadar karıştırmaya devam edin. Hazır olan un helvasını ocaktan alın.
13. Yalancı tavuk göğsü tarifi
Malzemeler
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı pirinç unu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı hindistancevizi
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1. Bütün materyalleri vanilya hariç bir tencereye alıp kaynayıp kıvam alana kadar çırparak pişirin.
2. Muhallebiyi koyacağınız borcama dilerseniz biraz zeytinyağı ile yağlayıp hindistancevizi ve tarçını karıştırıp serpin.
3. Muhallebi pişince ocaktan alıp birinci sıcağı çıkınca vanilyayı ekleyip borcama yayabilirsiniz. Dinlendirdikten daha sonra servise hazır.
14. Kek kalıbında kolay su böreği tarifi
Malzemeler
4 adet yufka
400 gram beyaz peynir (yumuşak, ufalanmış)
1/2 demet maydanoz(kıyılmış)
1,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı soda
2 adet yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı susam ve çörek otu karışımı
1 yemek kaşığı tereyağı (kek kalıbını yağlamak için)
1. Böreğin sosu için bir kasede süt, soda, yumurta ve sıvı yağı karıştırın. Farklı bir kasede ufalanmış peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırın.
2. Kek kalıbını tereyağ ile yağlayın ve susam-çörek otu karışımını kalıba serpiştirin. 1 adet tam yufkayı kalıbın içerisine dikkatlice ve yufkanın bir kısmı dışarıdan sarkacak biçimde yerleştirin.
3. Başka yufkalardan 1 adetini 4 modüle ayırın ve sosa batırıp kalıbın içerisine yerleştirin. Peynir karışımının yarısını koyun ve her yerine dağıtın. Kalan yufkalardan 1 adeti bir daha dört kesime ayırıp, sosa batırıp kalıba yerleştirin. Geriye kalan peyniri kalıba aktarın ve yayın. Son yufkayı da dört modüle ayırıp, sosa batırıp kalıba yerleştirin.
4. Dışarıya sarkan yufka modüllerini dikkatlice içe gerçek katlayarak böreğinizi kapatın. 170 derece fırında üzeri kızarana kadar 45 dakika pişirin. Piştikten daha sonra 15 dakika dinlendirin ve zıt çevirip servis edin.
15. Fırında patates cipsi tarifi
Malzemeler
3 adet orta uzunluk patates
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Toz kırmızı biber
Karabiber
Sarımsak tozu ve kekik (İsteğe gore)
1. birinci vakit içinderda patateslerin kabuklarını soyun ve bol su ile durulayın. Patatesleri kuruttuktan daha sonra soyma aparatı ile patatesi ince dilimler haline getirin.
2. Patates dilimlerini soğuk su dolu kase içine koyun ve nişastalarını bırakması için bekleyin.
3. Öbür bir kabın içerisine zeytinyağı, tuz, kırmızı biber, karabiber, kekik ve sarımsak tozu ekleyin. Tüm materyalleri karıştırın.
4. 10 dakika beklettiğiniz patateslerin suyunu süzün ve yeniden kurutun. Patates dilimlerini, sos kasesine ekleyin ve elinizle harmanlayın.
5. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Soslanmış patates dilimlerini aralıklı olarak tepsiye dizin.
6. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Isınmaya başladığında fırın tepsisini yerleştirin ve 30 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: