Akşama ne pişirsem diye düşünüyorsanız size yardımcı olabilecek bir menü ile karınızdayız! Hem sıcak yaz günlerinde içinizi ferahlatacak birebir vakitte yüzleri güldürecek menümüze bir bakıp akşam sofranız için hazırlıklara başlayabilirsiniz!
Soğuk Çorba Tarifi
Malzemeler:
Malzemeler:
Malzemeler:
Malzemeler:
Malzemeler:
Soğuk Çorba Tarifi
Malzemeler:
1 su bardağı buğday (evvelinde ıslatılmış)
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 kase yoğurt
1 tutam dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı soğuk su
Bir gece evvelde ıslattığınız yarım su bardağı buğdayı üzerine çıkacak kadar su ekleyerek bir tencereye alın ve kaynatmaya başlayın.
Ayrı bir tencereye de bir gece öncesinden suda ıslattığınız, suyunu süzdüğünüz nohutları alın ve üstlerine geçecek kadar su doldurun ve ocağın altını açıp, nohutlar yumuşayana dek pişirin.
Ardından nohutun ve buğdayın suyunu süzün ve bir kenarda soğuması için bekletin.
Yoğurdu su, tuz ve zeytinyağı ile karıştırarak, ağır kıvamlı bir ayran elde edin ve ince doğranmış dereotlarını içine karıştırın.
Ardından haşlanmış soğumuş olan buğdayları ve haşlanmış soğumuş olan nohutları ek edin, karıştırın ve servis edin.
Malzemeler:
3 adet büyük uzunluk patates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
2 kısım biberiye
1 çay kaşığı karabiber
Bir kasede zeytinyağı, tuz, toz kırmızı biber, sarımsak, kekik, taze biberiye ve karabiberi alın.
Tüm materyalleri güzelce çırparak karıştırın.
Patatesleri elma dilim biçiminde kesin.
Tabanını yağlı kağıt ile kapladığınız fırın tepsisine patatesleri yayın. Hazırladığınız sosu patateslerin üzerine gezdirin ve her yerine gelecek biçimde karıştırın.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25- 30 dakika kızarana kadar fırından yükselen mis üzere kokuyu içinize çeke çeke bekleyin. Piştikten daha sonra afiyetle tüketin.
Malzemeler:
600 gram orta yağlı kıyma (dana-koyun karışık)
1 dilim bayat ekmek içi
1 adet küçük uzunluk kuru soğan
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Orta yağlı 600 gram kıymayı karıştırma kabına alın. İçerisinde 1 yumurta, 1 adet rendelenmiş kuru soğan, 1 dilim bayat ekmek içi, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı tuz ve karabiberi katın.
Tüm gereçlerini eklediğiniz köfte harcını kıvam alıp, toparlanana kadar yoğurun ve üzerine streç sinema kapatıp en az yarım saat buzdolabında dinlendirin.
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde kesimler kopartın
Su ile ıslattığınız ellerinizle köftelere yassı biçimini verin.
Köfteleri yağladığınız kızgın tavaya dizin.
Ters yüz ederek pişirmeye başlayın. Tüm köfteler pişirilene kadar bu sürece devam edin.
Köfteleriniz hazır, sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Afiyetler olsun.
Malzemeler:
4 yaprak marul
2 yaprak lolorosso
4 adet cherry domates
1 adet sarı biber
1/2 çay bardağı siyah zeytin (Dilimlenmiş)
100 gram beyaz peynir
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 adet limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Bir kasede karabiber haricinde öteki sos gereçlerini karıştırın.
Sebzelerin hepsini güzelce yıkayın ve mümkünse yapraklı olanları yaklaşık 20 dakika sirkeli suda bekletin.
Sebzeleri kurutun.
Yapraklı olanları bıçak değdirmeden eliniz ile kopartarak kaseye ekleyin.
Domatesleri ortadan ikiye bölün. Şayet çeri domatesler büyük ise üçe bölebilirsiniz. Domatesleri ekleyin.
Sarı biberi kare halinde doğrayın. Siyah zeytinler ile birlikte kaseye ekleyin.
Hepsini karıştırın. Sosu da ekleyerek harmanlayın.
Son olarak beyaz peyniri küp halinde doğrayın, kaseye ekleyin. Üzerine biraz karabiber serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1/2 çay bardağı pirinç (3 yemek kaşığı/40 gram)
2 su bardağı sıcak su (400 ml)
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker (200 gram)
2 yemek kaşığı (tepeleme) buğday nişastası
1 çay bardağı su (150 ml)
Sadece bir kere sudan geçirerek yıkadığınız pirinci tencereye alın ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte pişirmeye başlayın. Bu sırada orta ara nazikçe karıştırın.
Pirinç, suyu çekip lapa hale gelince üzerine sütü ek edin. Karıştırın ve süt kaynayana kadar orta ara karıştırmaya devam edin. Kaynadıktan daha sonra altını kısın, 8-10 dakika daha bu türlü karıştırarak kısık ateşte pişirin.
Ardından şekeri ekleyin, karıştırın. yine kaynamasını bekleyin ve 4-5 dakika daha da kısık ateşte bu türlü kaynatın.
Nişastayı eklemek için bir kabın içerisine alın, 1 çay bardağı suyla karıştırın ve tıpkı anda hem karıştırıp hem tencereye ekleyin. Azar azar dökerek eklerseniz topaklanma riskini de engellemiş olursunuz.
Karıştırdıktan daha sonra hafifçeçe kıvam alana kadar pişirin. Bu sırada yeniden kaynayacak ve minik minik balonların yüzeye ulaştığını nazaranceksiniz, bunu gördükten daha sonra kısık ateşe alıp 1-2 dakika daha pişirin ve akabinde ocaktan alın. Bu noktada sütlacın kıvamı akışkan bir boza kıvamında olmalıdır.
Sütlaç harcını bir kepçeyle kaselere dağıtın. Her kepçedilk evvel bir defa karıştırın ki bu sırada pirinçler en tabana çökmesin. Her kasede eşit ölçüde pirinç olması için karıştırarak kepçeyle alın ve dökün.
Oda sıcaklığında soğuduktan daha sonra buzdolabında en az 2 saat, tercihen 1 akşam kadar bekletin ve servis etmedilk evvel buzdolabından çıkarıp 5 dakika bekletin, tarçın serperek servis edin. Afiyet olsun!