‘Bugün Ne Pişirsem?’ Diyenler İçin İftara Birbirinden Lezzetli, Çok Pratik ve Kolay Günün Menüsü

Bilgin

Global Mod
Global Mod
‘Bugün ne pişirsem, akşama ne yemek yapsam?’ Diye düşünenlere özel epey pratik ve kolay yemek tanımlarıyla günün menüsü: Sütlü mercimek çorbası, fellah köftesi, yoğurtlu semiz otu salatası ve Kıbrıs tatlısı…


Sütlü mercimek çorbası tanımı


Materyaller:



  • 2 yemek kaşığı tereyağı


  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ


  • 1 adet kuru soğan


  • 2 yemek kaşığı un


  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek


  • 1 su bardağı süt


  • 1,5 litre sıcak su


  • 1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için:


  • 1 yemek kaşığı kadar tereyağı


  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Nasıl Yapılır?

1. Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alarak eritin.

2. Soğanları yemeklik olacak biçimde küçük küçük doğrayın ve tencereye ekleyerek orta ateşte pembeleşene kadar kavurun.

3. Unu ekleyin ve rengi dönene kadar kısık ateşte karıştırarak kavurun.

4. Yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimekleri ekleyin ve güzelce karıştırın.

5. Üzerine suyu ekleyip tekrar karıştırın.

6. Tencerenin kapağı kapatın ve çorbayı kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan daha sonra kısık ateşte orta ara karıştırarak pişirin.

7. Çorbayı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.

8. Mercimekler piştikten daha sonra çorbayı pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirin.

9. Süt ve tuzu da ekleyerek, 4-5 dakika kısık ateşte pişirin ve çorbayı ocaktan alın.

10. Çorbanın sosu için tereyağını eritin.

11. Akabinde üzerine kırmızı toz biberi ekleyin ve çorbayı kaselere alın.


Fellah köftesi tanımı


Materyaller



  • 1 su bardağı ince bulgur


  • 1 su bardağı kaynar su


  • 1 adet yumurta akı


  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ


  • 5 yemek kaşığı un


  • 2 yemek kaşığı salça


  • Tuz


  • Karabiber


  • Pul biber
Sosu için:


  • 4 adet domates


  • 3 diş sarımsak


  • Tuz


  • İsteğe bakılırsa biberiye


  • Sıvı yağ


  • Maydanoz
Nasıl Yapılır?

1. İnce bulgurun üzerine kaynar suyu dökün ve bulgurun şişmesi için üzerini streç sinema ile kapatıp bekleyin.

2. Yumurta akını, sıvı yağı, un ve salçayı yoğurma kabına alarak suyu çekip yumuşayan bulgurlarıda ekleyin.

3. Son olarak baharat ve tuzu katıp güzelce yoğurun.

4. Yoğurma evresinde elinizi suya batırarak köftenin daha kolay kıvam almasını sağlayabilirsiniz.

5. Hazır olan köfteden küçük toplar oluşturarak serçe parmağınızı ile ortasına batırın.

6. Şekillendirme etabında da elinizi su ile ıslattığınızda fazlaca daha rahat biçim verdiğinizi goreceksiniz.

7. Kaynamakta olan suya tuz koyarak köfteleri içine bırakın.

8. Köfteler yüzeye çıktığında pişmiş demektir.

9. Kevgir yardımı ile köfteleri ezmeden sudan alarak servis tabağına koyun.

10. Rendelenmiş domatese iki yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek kavurun.

11. İnce dilimlenmiş sarımsağı, birkaç biberiye yaprağı, tuz ve dilediğiniz baharatları da ek edin ve domates suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.

12. Ocaktan aldıktan daha sonra kıyılmış maydanozu sosa ek edin ve köftelerin üzerine dökerek köfteleri ezmeden karıştırın.


Yoğurtlu semizotu salatası


Gereçler:



  • 1 demet semizotu


  • 1 su bardağı yoğurt


  • 1 diş sarımsak


  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt


  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 5-6 adet ceviz içi
Nasıl Yapılır?

1. Semizotunun kök kısımlarını bıçak yardımı ile kesin. Saplarını fazlaca kesmeden yaprakları ile birlikte bol sudan geçirerek temizleyin.

2. Semizotunu yıkadıktan daha sonra süzün ve uzun kolları varsa elinizle modüllere bölün. Y

3. Yoğurt sosunu hazırlamak için içine 1 su bardağı yoğurt, 1 diş ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, 2 yemek kaşığı süzme yoğurt, ceviz içi ve tuzu ekleyerek düzgünce çırpın.

4. sonrasındasında semizotunu hazırladığınız yoğurtlu karşıma ekleyerek hafifçeçe karıştırın.

5. Dilerseniz zeytinyağı, pul biber ve ceviz içi üzere eklemeler yapabilirsiniz.


Kıbrıs tatlısı tanımı


Materyaller:



  • 3 adet yumurta


  • Yarım su bardağı toz şeker


  • Yarım su bardağı sıvı yağ


  • 1 su bardağı galeta unu


  • 1 su bardağı kırılmış ceviz


  • 1 su bardağı Hindistan cevizi


  • 1 paket kabartma tozu
Kreması için:


  • 1 litre süt


  • 1 su bardağı nişasta


  • Yarım su bardağı toz şeker


  • 1 paket vanilya


  • 1 paket kremşanti
Şerbeti için:


  • 2 su bardağı su


  • 1. 5 su bardağı şeker


  • 1 paket vanilya
Nasıl Yapılır?

1. Şerbetin soğuk dökülmesi gerektiği için evvela şerbeti hazırlayın. Bir tencereye suyu ve şekeri dökün, kaynamaya başladıktan daha sonra altını kısıp 15 dakika daha kaynatın. Şerbet hazır olunca altını kapatın ve vanilyayı ekleyip soğuması için bekletin.

2. Keki için yumurtaları ve şekeri yeterlice çırpın, öteki gereçleri de ekleyip karıştırın. Yağlanmış bir tepsiye yahut bir borcama dökün.

3. 160 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti üzerine dökün, soğuması için bekletin.

4. Kreması için krem şanti hariç başka gereçleri bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Altını kapatın, toz krem şantiyi ekleyin ve blenderda 5 dakika çırpın.

5. Soğumuş şerbetli kekin üzerine bu kremsi muhallebiyi dökün. Üzerine çokça Hindistan cevizini serpin. Buzdolabında 2- 3 saat beklettikten daha sonra servis yapabilirsiniz.


‘Bugün ne pişirsem?’ diye düşünenlere hazırladığımız, besleyici ve lezzetli menümüzün sonuna geldik. Herkese sağlıklı ve lezzetli günler! Öbür menülerimize de göz atmayı unutmayın! ????
 
Üst