‘Bugün ne pişirsem?’ ya da ‘akşama ne pişirsem?’ diye düşünenler için birbirinden nefis yemek tanımlarından oluşturduğumuz günün menüsünü sizlerle paylaşıyoruz! Bugün günün menüsünde: Balkabağı çorbası, patlıcan graten, kaju fıstıklı tereyağlı tavuk ve kolay rulo pasta tanımlarımız var. Deneyen herkese afiyet olsun!
Balkabağı Çorbası Tarifi
Malzemeler
– 3 dilim bal kabağı
– 1 adet havuç
– 1 adet patates
– 1 adet soğan
– 3 diş sarımsak
– Sıvı yağ
– Tuz, pul biber, karabiber, zerdeçal
– 2 litre su
– 1 su bardağı süt
– 1 su bardağa et suyu
Balkabağı Çorbası Nasıl Yapılır?
1. Öncelikle kabakları temizleyip küp biçiminde doğruyoruz ve yıkıyoruz.
2. Tencereye su ile birlikte koyup rendelenmiş patatesi ek ediyoruz ve kaynatıyoruz.
3. Rendelenmiş havuç, küp küp doğradığımız soğan ve sarımsağı tavada sıvı yağı ile kavuruyoruz ve tencereye ek ediyoruz.
4. Bir bardak et suyunu ve tuz da ek ediyoruz ve sebzeler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
5. Blenderdan geçirin ve süt, pul biber, yarım çay kaşığı zerdeçal ek edin.
6. Kısık ateşte beş dakika daha kaynatın ve karabiber ek edip altını kapatın.
Patlıcan Graten Tarifi
Malzemeler
1. Fırını 175 dereceye ayarlayın.
2. Patlıcanlara tuz ve karabiber serpin.
3. Zeytinyağında patlıcanları kızartın.
4. Krema ve kekiği karıştırın.
5. Patlıcanları fırın tepsisine dizin.
6. Üzerine domates sosunu ve kremalı karışımı dökün.
7. Peynirleri üzerine koyun. 20 dakika fırında pişirin.
Kaju Fıstıklı Tereyağlı Tavuk Tarifi
Malzemeler
Tavuk için;
1. 500 gram tavukgöğsü jülyen biçiminde doğranır. Zencefil ezmesi, sarımsak ezmesi, kırmızı toz biber, bir tutam tuz ve 2-3 kaşık sıvı yağ ile harmanlanır ve yarım saat kadar dinlendirilir.
2. Yarım saat daha sonra tavuklar bir tavada kendi sosuyla pişirilerek yavaşça kızartılır ve bir tabağa alınır.
3. Tıpkı tava içerinde ince kıyılmış soğan, 1 yemek kaşığı tereyağında yavaşça pembeleşene kadar kavrulur.
4. Üzerine kaju fıstık eklenir ve kajunun da yavaşça kavrulması sağlanır.
5. Üzerine dilimlenmiş domatesler, sarımsak ezmesi, sirke, tereyağı, baharatlar ve tuz ek edilir; domatesler uygunca yumuşayana kadar pişirilir.
6. 3 su bardağı içme suyu ek edilerek domatesler bir taşım kaynatılır ve uygunca pişirilir.
7. Pişirilen domatesli karışım el blenderi ile pürüzsüz bir püre haline gelene kadar ezilir.
8. Ezilen sos bir süzgeçten geçirilerek uygunca pürüzsüz hale getirilir ve yine ocağa alınır.
9. Üzerine tereyağı ek edilir ve bir taşım daha pişirilir. En son tavuklar da eklenir ve 3-4 dakika kadar daha pişirildikten daha sonra ocaktan alınır.
10. Servise hazır hale gelen kaju fıstıklı tereyağlı tavuk yemeği servis tabağına alınır.
Balkabağı Çorbası Tarifi
Malzemeler
– 3 dilim bal kabağı
– 1 adet havuç
– 1 adet patates
– 1 adet soğan
– 3 diş sarımsak
– Sıvı yağ
– Tuz, pul biber, karabiber, zerdeçal
– 2 litre su
– 1 su bardağı süt
– 1 su bardağa et suyu
Balkabağı Çorbası Nasıl Yapılır?
1. Öncelikle kabakları temizleyip küp biçiminde doğruyoruz ve yıkıyoruz.
2. Tencereye su ile birlikte koyup rendelenmiş patatesi ek ediyoruz ve kaynatıyoruz.
3. Rendelenmiş havuç, küp küp doğradığımız soğan ve sarımsağı tavada sıvı yağı ile kavuruyoruz ve tencereye ek ediyoruz.
4. Bir bardak et suyunu ve tuz da ek ediyoruz ve sebzeler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
5. Blenderdan geçirin ve süt, pul biber, yarım çay kaşığı zerdeçal ek edin.
6. Kısık ateşte beş dakika daha kaynatın ve karabiber ek edip altını kapatın.
Patlıcan Graten Tarifi
Malzemeler
2 adet patlıcan
2 su bardağı domates sosu
1/2 su bardağı krema
1/4 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2/3 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Kekik
1. Fırını 175 dereceye ayarlayın.
2. Patlıcanlara tuz ve karabiber serpin.
3. Zeytinyağında patlıcanları kızartın.
4. Krema ve kekiği karıştırın.
5. Patlıcanları fırın tepsisine dizin.
6. Üzerine domates sosunu ve kremalı karışımı dökün.
7. Peynirleri üzerine koyun. 20 dakika fırında pişirin.
Kaju Fıstıklı Tereyağlı Tavuk Tarifi
Malzemeler
Tavuk için;
500 gram tavukgöğsü
1 tatlı kaşığı zencefil ezmesi
1 tatlı kaşığı sarımsak ezmesi
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
Bir tutam tuz
Kızartmak için sıvı yağ
500 gram dilimlenmiş domates
1 büyük ince doğranmış soğan
1 tatlı kaşığı sarımsak ezmesi
75 gram tatlı (çiğ) kaju fıstık
1/2 çay kaşığı çeşni baharat
3 – 4 tatlı kaşığı şeker
2 – 3 yemek kaşığı tereyağı
3 – 4 yemek kaşığı krema
2 yemek kaşığı sirke
3 su bardağı su
Bir tutam tuz
1. 500 gram tavukgöğsü jülyen biçiminde doğranır. Zencefil ezmesi, sarımsak ezmesi, kırmızı toz biber, bir tutam tuz ve 2-3 kaşık sıvı yağ ile harmanlanır ve yarım saat kadar dinlendirilir.
2. Yarım saat daha sonra tavuklar bir tavada kendi sosuyla pişirilerek yavaşça kızartılır ve bir tabağa alınır.
3. Tıpkı tava içerinde ince kıyılmış soğan, 1 yemek kaşığı tereyağında yavaşça pembeleşene kadar kavrulur.
4. Üzerine kaju fıstık eklenir ve kajunun da yavaşça kavrulması sağlanır.
5. Üzerine dilimlenmiş domatesler, sarımsak ezmesi, sirke, tereyağı, baharatlar ve tuz ek edilir; domatesler uygunca yumuşayana kadar pişirilir.
6. 3 su bardağı içme suyu ek edilerek domatesler bir taşım kaynatılır ve uygunca pişirilir.
7. Pişirilen domatesli karışım el blenderi ile pürüzsüz bir püre haline gelene kadar ezilir.
8. Ezilen sos bir süzgeçten geçirilerek uygunca pürüzsüz hale getirilir ve yine ocağa alınır.
9. Üzerine tereyağı ek edilir ve bir taşım daha pişirilir. En son tavuklar da eklenir ve 3-4 dakika kadar daha pişirildikten daha sonra ocaktan alınır.
10. Servise hazır hale gelen kaju fıstıklı tereyağlı tavuk yemeği servis tabağına alınır.