Çiğ köfte özel günlerin yahut orta öğünlerin en epey tercih edilen eserleri içinde yer alıyor. Şanlıurfa ve Adıyaman vilayetlerinin öncülük ettiği çiğ köfteler farklı tanım ve biçimlerde siz çiğ köfte sevenlerin damak zevkine sunuluyor. Etli, etsiz, diyet ve kolajen üzere birfazlaca çeşidiyle her geçen gün gönüllerde taht kurmaya devam ediyor. Uygun maliyetleri ile bütçe dostu olan çiğ köfte öğrencilerin de en epeyce tükettiği eserler içinde yer alıyor. Gelin, çabucak her insanın zevkle tükettiği çiğ köftenin birbirinden kolay tanımlarına birlikte göz atalım.
1. Etsiz çiğ köftenin en lezzetli ve pratik tanımı
Çiğ köftelerin en çok tercih edilen kümesini etsiz çiğ köfteler oluşturuyor. Sizin için çok pratik, kıvamında ve lezzetli bir tanımımız bulunuyor. Bu tarifle 2 tepsi çiğ köfte çıkarıp kalabalık çiğ köfte partileri verebilirsiniz. Sizi meraklandırmadan süratlice tarife geçelim.
MATERYALLER
● 4 su bardağı esmer köftelik bulgur (suyu çekip şişme yapmadığı için)
● 2 su bardağı sıcak su
● 2 soğan
● 3 diş sarımsak
● 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
● 1 yemek kaşığı pul biber
● 2 yemek kaşığı isot
● 2 yemek kaşığı sumak
● 3 çay kaşığı kimyon
● 2 çay kaşığı karabiber
● 1 tatlı kaşığı tuz
● 2 yemek kaşığı domates salçası
● 2 yemek kaşığı biber salçası
● Yarım çay bardağı sıvı yağ
● Yarım çay bardağı zeytinyağı
● Yarım çay bardağı nar ekşisi
HAZIRLANIŞI
● Çiğ köfte tepsisine bulguru alıp üzerine 2 su bardağı sıcak su ek edin ve 10 dakika dinlendirin.
● 2 tane büyük soğanı rendenin büyük tarafıyla rendeleyin. Ağızda acı tat bırakmaması için suyunu sıkın.
● Soğan eği daha sonrasında 3 diş sarımsağı rendenin küçük tarafıyla rendeleyip onu da ek edin.
● Baharatları ekleyin.
● Salça, yağ, su ve nar ekşisini ilave ederek yoğurmaya başlayın.
● Biraz kıvam alınca 2 tane rendelenmiş domates ek ettiğinizde suyundan ve lezzetinden faydalanmış olursunuz.
● Çiğ köfte tepsisinde 1 saat kadar bastırarak yoğurduktan daha sonra isteğe bağlı yeşilsoğan ve maydanozu küçük dilimler halinde köfte ile buluşturabilirsiniz.
● Kıvamını aldığından emin olduktan daha sonra muayene eldiveni geçirdiğiniz ellerinizle form verip sunum kademesine geçebilirsiniz. Bu özel tanım ile dışarıdan aldığınız usta ellerden çıkmış çiğ köfteler üzere parmak yedirten köfteler ortaya koyabilirsiniz. Tüm sevdiklerinizle afiyetle ve sıhhatle tüketin.
2. En orjinal etli çiğ köfte tanımı burada:
Birtakım beşerler etli çiğ köfteye ön yargılı yaklaşsa da orjinal çiğ köfte etli olandır.
MATERYALLER:
● 400 gram esmer ince bulgur
● 250 gram dana kıyma
● 2 diş sarımsak
● 1 adet kuru soğan
● 4 yemek kaşığı isot
● 1 yemek kaşığı domates salçası
● 2 yemek kaşığı biber salçası
● 3 adet rendelenmiş domates
● Yarım demet maydanoz ve taze soğan
● 2 çay kaşığı karabiber
● 2 tatlı kaşığı kimyon
● 1 yemek kaşığı tuz
● 2 adet limon
● 1 adet marul
● 1 kase buz
● Yarım demet taze nane
HAZIRLANIŞI
● Soğanı rende yahut robot kullanmadan ince ince kıyın ve suyunu süzün ki acı tat bırakmasın.
● Mümkünse yağlı ve iri taneli Urfa isotu kullanın.
● Kıyma epey kıymetli. Güvendiğiniz bir kasaptan yağsız dana kıyma alın ve en az 4 sefer çektirin.
● Her bir malzemeyi tek tek ekleyerek yoğurun. Bu sayede kıyma baharatlarla yoğrularak yeterlice pişsin ve çiğ köftenin kıvamı hoş olsun.
● Soğanı, sarımsağı, baharatları ve salçaları ekleyerek güzelce yoğurun.
● daha sonra yavaş yavaş bulguru ekleyin.
● Materyallerin güzelce özdeşleştiğinden emin olduktan daha sonra kıymayı ekleyin.
● Bu noktada kıvamına bakın. Muhtaçlık duyarsanız domates rendesi ve buz ekleyin.
● Kıvamı istediğiniz üzere olduktan daha sonra yeşillikleri ekleyin ve yoğurun. Limon suyunu da ekleyip en son form vermeye geçebilirsiniz.
3. Diyet çiğ köfte ile sevdiğiniz lezzetlerden vazgeçmenize gerek yok.
Diyet sıkıntı bir müddetç ve biroldukça insan diyette olduğu devirlerde tüketebileceği eser çeşitliliğinin azlığından muzdarip oluyor. Eser içeriklerinde azaltma ve materyal çeşidi değiştirme yoluyla birden fazla besin unsurunun diyet kümesi da yapılabiliyor. Diyet çiğ köfteler de bu eserlerden birisi. Bu özel tanım ile çiğ köfte alışkanlığınızdan uzak durmanıza gerek kalmıyor. Konutunuzda yaptığınız için de yağ ölçüsünü ve gereç oranını belirleyebileceğiniz tanımı size sunuyoruz. Kâğıdınızı ve kaleminizi hazırlayabilirsiniz.
MATERYALLER
● 1,5 su bardağı esmer bulgur
● 1 domates
● 1 soğan
● 2 diş sarımsak
HAZIRLANIŞI
● Bulgurun üzerine rendelediğiniz domatesi ekleyin.
● Düzgünce karıştırdıktan daha sonra soğanı da rendeleyin ve suyunu süzün.
● Suyunu süzdüğünüz soğanı da ekleyin ve yoğurmaya devam edin.
● En son sarımsağı da ekleyerek yaklaşık 45 dakika kıvam alıncaya kadar yoğurun.
● Kıvamını alınca hal verme ve sunum basamağına geçin.
● Bu gereç listesi ile 30 tane çiğ köfte çıkıyor.
● Bol yeşillik ile lezzetini daha da artırıp afiyetle tüketebilirsiniz.
1. Etsiz çiğ köftenin en lezzetli ve pratik tanımı
Çiğ köftelerin en çok tercih edilen kümesini etsiz çiğ köfteler oluşturuyor. Sizin için çok pratik, kıvamında ve lezzetli bir tanımımız bulunuyor. Bu tarifle 2 tepsi çiğ köfte çıkarıp kalabalık çiğ köfte partileri verebilirsiniz. Sizi meraklandırmadan süratlice tarife geçelim.
MATERYALLER
● 4 su bardağı esmer köftelik bulgur (suyu çekip şişme yapmadığı için)
● 2 su bardağı sıcak su
● 2 soğan
● 3 diş sarımsak
● 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
● 1 yemek kaşığı pul biber
● 2 yemek kaşığı isot
● 2 yemek kaşığı sumak
● 3 çay kaşığı kimyon
● 2 çay kaşığı karabiber
● 1 tatlı kaşığı tuz
● 2 yemek kaşığı domates salçası
● 2 yemek kaşığı biber salçası
● Yarım çay bardağı sıvı yağ
● Yarım çay bardağı zeytinyağı
● Yarım çay bardağı nar ekşisi
HAZIRLANIŞI
● Çiğ köfte tepsisine bulguru alıp üzerine 2 su bardağı sıcak su ek edin ve 10 dakika dinlendirin.
● 2 tane büyük soğanı rendenin büyük tarafıyla rendeleyin. Ağızda acı tat bırakmaması için suyunu sıkın.
● Soğan eği daha sonrasında 3 diş sarımsağı rendenin küçük tarafıyla rendeleyip onu da ek edin.
● Baharatları ekleyin.
● Salça, yağ, su ve nar ekşisini ilave ederek yoğurmaya başlayın.
● Biraz kıvam alınca 2 tane rendelenmiş domates ek ettiğinizde suyundan ve lezzetinden faydalanmış olursunuz.
● Çiğ köfte tepsisinde 1 saat kadar bastırarak yoğurduktan daha sonra isteğe bağlı yeşilsoğan ve maydanozu küçük dilimler halinde köfte ile buluşturabilirsiniz.
● Kıvamını aldığından emin olduktan daha sonra muayene eldiveni geçirdiğiniz ellerinizle form verip sunum kademesine geçebilirsiniz. Bu özel tanım ile dışarıdan aldığınız usta ellerden çıkmış çiğ köfteler üzere parmak yedirten köfteler ortaya koyabilirsiniz. Tüm sevdiklerinizle afiyetle ve sıhhatle tüketin.
2. En orjinal etli çiğ köfte tanımı burada:
Birtakım beşerler etli çiğ köfteye ön yargılı yaklaşsa da orjinal çiğ köfte etli olandır.
MATERYALLER:
● 400 gram esmer ince bulgur
● 250 gram dana kıyma
● 2 diş sarımsak
● 1 adet kuru soğan
● 4 yemek kaşığı isot
● 1 yemek kaşığı domates salçası
● 2 yemek kaşığı biber salçası
● 3 adet rendelenmiş domates
● Yarım demet maydanoz ve taze soğan
● 2 çay kaşığı karabiber
● 2 tatlı kaşığı kimyon
● 1 yemek kaşığı tuz
● 2 adet limon
● 1 adet marul
● 1 kase buz
● Yarım demet taze nane
HAZIRLANIŞI
● Soğanı rende yahut robot kullanmadan ince ince kıyın ve suyunu süzün ki acı tat bırakmasın.
● Mümkünse yağlı ve iri taneli Urfa isotu kullanın.
● Kıyma epey kıymetli. Güvendiğiniz bir kasaptan yağsız dana kıyma alın ve en az 4 sefer çektirin.
● Her bir malzemeyi tek tek ekleyerek yoğurun. Bu sayede kıyma baharatlarla yoğrularak yeterlice pişsin ve çiğ köftenin kıvamı hoş olsun.
● Soğanı, sarımsağı, baharatları ve salçaları ekleyerek güzelce yoğurun.
● daha sonra yavaş yavaş bulguru ekleyin.
● Materyallerin güzelce özdeşleştiğinden emin olduktan daha sonra kıymayı ekleyin.
● Bu noktada kıvamına bakın. Muhtaçlık duyarsanız domates rendesi ve buz ekleyin.
● Kıvamı istediğiniz üzere olduktan daha sonra yeşillikleri ekleyin ve yoğurun. Limon suyunu da ekleyip en son form vermeye geçebilirsiniz.
3. Diyet çiğ köfte ile sevdiğiniz lezzetlerden vazgeçmenize gerek yok.
Diyet sıkıntı bir müddetç ve biroldukça insan diyette olduğu devirlerde tüketebileceği eser çeşitliliğinin azlığından muzdarip oluyor. Eser içeriklerinde azaltma ve materyal çeşidi değiştirme yoluyla birden fazla besin unsurunun diyet kümesi da yapılabiliyor. Diyet çiğ köfteler de bu eserlerden birisi. Bu özel tanım ile çiğ köfte alışkanlığınızdan uzak durmanıza gerek kalmıyor. Konutunuzda yaptığınız için de yağ ölçüsünü ve gereç oranını belirleyebileceğiniz tanımı size sunuyoruz. Kâğıdınızı ve kaleminizi hazırlayabilirsiniz.
MATERYALLER
● 1,5 su bardağı esmer bulgur
● 1 domates
● 1 soğan
● 2 diş sarımsak
HAZIRLANIŞI
● Bulgurun üzerine rendelediğiniz domatesi ekleyin.
● Düzgünce karıştırdıktan daha sonra soğanı da rendeleyin ve suyunu süzün.
● Suyunu süzdüğünüz soğanı da ekleyin ve yoğurmaya devam edin.
● En son sarımsağı da ekleyerek yaklaşık 45 dakika kıvam alıncaya kadar yoğurun.
● Kıvamını alınca hal verme ve sunum basamağına geçin.
● Bu gereç listesi ile 30 tane çiğ köfte çıkıyor.
● Bol yeşillik ile lezzetini daha da artırıp afiyetle tüketebilirsiniz.