Bayram yaklaşırken, bayramı bayram yapan zeytinyağlılardan tanım vermemek olmaz. İşte bayram sofralarınızı ziyafet çekmenizi sağlayacak birbirinden lezzetli ve çeşit çeşit zeytinyağlılar…
1. Onsuz olmaz! Kuş üzümsüz zeytinyağlı yaprak sarması tanımı
1. Yaprakları 5 dakika kadar sıcak suda bekletin.
2. Geniş bir tavada zeytin yağını kızdırın ve rendelenmiş soğanları hafifçeçe kavurun. Akabinde salçayı ekleyin.
3. daha sonra yıkanmış pirinçleri ekleyin.
4. 1-2 dakika kavurduktan daha sonra rendelenmiş domatesi, baharat ve maydanozları da ekleyip karıştırın.
5. Biraz soğumaya bırakın.
6. Yumuşamış olan yaprakları süzdükten daha sonra, bir adet yaprak alıp, 1 çay kaşığı ya da yaprağın uzunluğuna bakılırsa 1 tatlı kaşığı kadar harçtan alıp yaprağın geniş kısmına koyun.
7. Evvel üstlerden kapatıp daha sonra kenarlardan kapatıp rulo yapın.
8. Sarmaları tencereye ekleyin, ardından 4 bardak sıcak suya bir adet limonun suyunu sıkın ve 1 çay bardağı kadar zeytin yağını da ekleyip karıştırın. Tencerenin üzerine yavaş yavaş gezdirin.
9. Dolmalar pişerken patlamasın diye tam ortasına küçük bir tabak koyun kapağını kapatın ve orta ateşte pişirmeye bırakın.
2. Soğuk soğuk nasıl yenir… Zeytinyağlı taze fasulye tanımı
Materyaller
1. Yarım çay bardağı zeytinyağı tencereye alınır.
2. Yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur.
3. Temizlenip dileğe nazaran kesilmiş olan fasulyeler eklenir.
4. Tencerenin kapağı kapatılarak 6-7 dakika kavrulur.
5. ondan sonrasında 3 adet kabuğu soyulup doğranmış domates eklenir.
6. 1 su bardağı sıcak su ek edilir.
7. Fasulyeler pişene kadar tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir.
8. Ocaktan almadan tuzu eklenir.
9. Zeytinyağı da eklenerek servis kaselerine alınır. Soğuk olarak servis edilir.
3. Kaşık kaşık yedirir! Zeytinyağlı barbunya tanımı
Gereçler
1. Barbunyaları bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su ekleyin ve 10 dakika kadar kaynatarak çıkan suyu süzün.
2. Öbür yandan soğanları yemeklik doğrayın ve tencerede yarım su bardağı su ile pişirmeye başlayın.
3. Soğanlar yumuşadıktan daha sonra zeytinyağını ek ederek; evvel salçayı, daha sonra da küp küp doğradığınız patatesleri, ince halkalar halinde doğradığınız havucu ve ince kestiğiniz sarımsakları ek edin.
4. 2 dakika kadar yağda çevirdikten daha sonra şeker, tuz ve 1 su bardağı kadar kaynar suyu ek edin ve 10 dakika kadar patates ve havuçları pişirin.
5. sonrasındasında barbunyaları ek ederek, suyu denetim edin.
6. Patatesler ve havuçlar pişene kadar tencerenin kapağı kapalı ve kısık ateşte kaynatın. Suyunu denetim etmeyi unutmayın ki, tencerenin tabanı tutmasın.
7. Yemeğiniz piştikten daha sonra ocaktan alıp, soğuduktan daha sonra servis edebilirsiniz.
4. Hem lezzet, hem şifa deposu. Zeytinyağlı enginar tanımı
Gereçler:
1. birinci vakit içinderda havuç ve patatesi küp küp doğrayarak tencereye alın.
2. çabucak sonrasında üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlamaya bırakın.
3. Sebzeler yavaşça canlı bir biçimde pişirildikten daha sonra suyunu süzerek kenara alıyoruz.
4. Bezelyeleri de başka bir tencereye alarak yumuşayana kadar pişiriyoruz.
5. Bezelyeleri haşladıktan daha sonra suyunu süzerek önce haşlanan patates ve havucun üzerine ekliyoruz.
6. Garnitürlerimizi haşladıktan daha sonra küp küp doğradığımız soğanı yarım çay bardağı zeytinyağında kavuruyoruz.
7. Soğan kavurduğumuz tencereye garnitürleri de ekleyerek birkaç dakika karıştırarak pişirelim ve ocağın altını kapatalım.
8. Enginarları bir kabın içine alarak yarım limon suyu ile güzelce ovalım ve tencereye sırasıyla yerleştirelim.
9. Enginarları dizdikten daha sonra orta kısımlarına garnitürleri ek edelim. Artan garnitürü ise tencerenin kenarlarına ek edebilirsiniz.
10. Tencerenize şeker, tuz, zeytinyağı ve limon suyunu da ekleyerek kapağını kapatın ve kaynamasını bekleyin.
11. Kaynadıktan daha sonra kısık ateşte yavaşça yumuşayana kadar pişirmeye bırakın. Enginarlar piştikten daha sonra servis tabağınıza alabilirsiniz.
5. Lakin nasıl lezzetli! Zeytinyağlı ve portakallı Brüksel lahanası tanımı
Gereçler
1. Lahanaların dış yapraklarını temizleyin ve bir kaptaki suya atın. Düzgünce yıkayın.
2. Bir tencereye piyazlık doğranmış soğan ve parmak biçiminde doğranmış havuçları alıp üzerine zeytinyağı gezdirin.
3. Tencerenin kapağını kapatıp yumuşayana kadar pişirin. daha sonra brüksel lahanasını ekleyip karıştırın.
4. Üzerine 1 su bardağı suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın. 5-6 dk daha sonra bir portakalın yarısının kabuğunu rendeleyin.
5. Tuz ve bir portakalın suyunu sıkıp ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
6. Soğuk servis edin.
6. Üzerine bir de sarımsaklı yoğurt: Zeytinyağlı taze bakla yemeği tanımı
Gereçler
1. Baklaları güzelce yıkayın ve var ise kılçıklarını da temizleyerek ayıklayın.
2. Bir kapta un, limon suyu ve suyu karıştırın.
3. Baklalar suda beklerken minik küp biçiminde doğranmış soğanı zeytinyağının yarısıyla kavurun.
4. Soğanlar kavrulunca baklaları sudan alıp tencereye ekleyin ve karıştırın.
5. Kapağını kapatıp 10 dakika kadar kendi suyuyla pişirin.
6. Limon sulu karışımı baklalara ek edin.
7. Tuzunu ve şekerini de ekleyip ezmeden şöyleki bir karıştırın.
8. Su kaynayıncaya kadar açık daha sonra kısık ateşte pişirin.
9. Pişince altını kapatıp kalan zeytinyağını ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin ve karıştırmadan kapağını kapatın.
10. Soğuyunca karıştırıp servis yapın.
7. Tadına bayılacaksınız! Patlıcan çığırtma tanımı
Materyaller
1. Patlıcanları alacalı soyun ve iki tarafına çizikler atın.
2. Tuzlu suda bekletin ve yıkayıp kurulayın.
3. Yağları tavaya alıp ısıtın.
4. Patlıcanları gerili önlü kızartın.
5. Biberleri de tıpkı patlıcanlar üzere kızartın.
6. Kızaran zerzevatları öbür bir tavaya alın.
7. Domatesi ve sarımsağı temizleyip doğrayın.
8. Patlıcanı ve biberi kızarttığınız tavaya domatesi ve sarımsağı alıp soteleyin.
9. Baharatlarını ve salçayı da katıp sos kıvamı oluncaya kadar pişirin.
10. Sosu patlıcanların üzerine gezdirip daima birlikte yarım saat kadar daha pişirin ve muhakkak soğuk olarak servis edin.
Fotoğraf
8. Soğuk soğuk ne masraf ama! Zeytinyağlı bamya tanımı
Materyaller
1. Bamyanın uçlarını oval formunda kesin.
2. Tencereye zeytinyağını koyup yemeklik doğradığınız kuru soğanları ve sarımsakları pembeleşinceye kadar kavurun.
3. Kavrulan soğanların üzerine salçayı ekleyin .Salçayla bir arada biraz daha kavurun.
4. Bamyaları yıkadıktan daha sonra salçaya ekleyin.
5. Yemeklik doğradığınız domatesleri de bamyalara ekleyin.
6. Son olarak üzerine iki kesme şeker, tuz, bir limon suyu ve bir bardak sıcak su ekledikten daha sonra kısık ateşte 20-25 dk pişirmeye bırakın.
9. İnanılmaz bir lezzet! Zeytinyağlı kuru domates tanımı
Materyaller
1. Kuru domatesleri 1 saat kadar kaynar suda bekletin.
2. Kağıt havlu ile domateslerin sularını alın.
3. Kavanozun içerisine domatesin yarısı ile sarımsak ve baharatları ekleyin.
4. Öbür kalan domatesleri de üzerine ek edin.
5. Son olarak üzerini geçecek kadar zeytinyağı ekleyerek kapatın ve buz dolabına kaldırın.
Öbür içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
1. Onsuz olmaz! Kuş üzümsüz zeytinyağlı yaprak sarması tanımı
Gereçler:
Yarım kilo yaprak
2 su bardağı dolmalık pirinç
1 adet domates
1 kaşık domates salçası
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
Nane (ister kuru ister taze)
Yeni bahar
Karabiber
Tuz
Pul biber
Zeytinyağı
1 adet limon
1. Yaprakları 5 dakika kadar sıcak suda bekletin.
2. Geniş bir tavada zeytin yağını kızdırın ve rendelenmiş soğanları hafifçeçe kavurun. Akabinde salçayı ekleyin.
3. daha sonra yıkanmış pirinçleri ekleyin.
4. 1-2 dakika kavurduktan daha sonra rendelenmiş domatesi, baharat ve maydanozları da ekleyip karıştırın.
5. Biraz soğumaya bırakın.
6. Yumuşamış olan yaprakları süzdükten daha sonra, bir adet yaprak alıp, 1 çay kaşığı ya da yaprağın uzunluğuna bakılırsa 1 tatlı kaşığı kadar harçtan alıp yaprağın geniş kısmına koyun.
7. Evvel üstlerden kapatıp daha sonra kenarlardan kapatıp rulo yapın.
8. Sarmaları tencereye ekleyin, ardından 4 bardak sıcak suya bir adet limonun suyunu sıkın ve 1 çay bardağı kadar zeytin yağını da ekleyip karıştırın. Tencerenin üzerine yavaş yavaş gezdirin.
9. Dolmalar pişerken patlamasın diye tam ortasına küçük bir tabak koyun kapağını kapatın ve orta ateşte pişirmeye bırakın.
2. Soğuk soğuk nasıl yenir… Zeytinyağlı taze fasulye tanımı
Materyaller
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
500 gram taze fasulye
3 adet domates
Tuz
1. Yarım çay bardağı zeytinyağı tencereye alınır.
2. Yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur.
3. Temizlenip dileğe nazaran kesilmiş olan fasulyeler eklenir.
4. Tencerenin kapağı kapatılarak 6-7 dakika kavrulur.
5. ondan sonrasında 3 adet kabuğu soyulup doğranmış domates eklenir.
6. 1 su bardağı sıcak su ek edilir.
7. Fasulyeler pişene kadar tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir.
8. Ocaktan almadan tuzu eklenir.
9. Zeytinyağı da eklenerek servis kaselerine alınır. Soğuk olarak servis edilir.
3. Kaşık kaşık yedirir! Zeytinyağlı barbunya tanımı
Gereçler
500 gram taze barbunya
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
1 adet orta uzunluk patates
1 adet havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı şeker
1 adet domates
2-3 diş sarımsak
Tuz
1. Barbunyaları bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su ekleyin ve 10 dakika kadar kaynatarak çıkan suyu süzün.
2. Öbür yandan soğanları yemeklik doğrayın ve tencerede yarım su bardağı su ile pişirmeye başlayın.
3. Soğanlar yumuşadıktan daha sonra zeytinyağını ek ederek; evvel salçayı, daha sonra da küp küp doğradığınız patatesleri, ince halkalar halinde doğradığınız havucu ve ince kestiğiniz sarımsakları ek edin.
4. 2 dakika kadar yağda çevirdikten daha sonra şeker, tuz ve 1 su bardağı kadar kaynar suyu ek edin ve 10 dakika kadar patates ve havuçları pişirin.
5. sonrasındasında barbunyaları ek ederek, suyu denetim edin.
6. Patatesler ve havuçlar pişene kadar tencerenin kapağı kapalı ve kısık ateşte kaynatın. Suyunu denetim etmeyi unutmayın ki, tencerenin tabanı tutmasın.
7. Yemeğiniz piştikten daha sonra ocaktan alıp, soğuduktan daha sonra servis edebilirsiniz.
4. Hem lezzet, hem şifa deposu. Zeytinyağlı enginar tanımı
Gereçler:
6 adet enginar
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet soğan
Yarım limon suyu
1 su bardağı haşlanmış bezelye
1 adet limon
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
1 çay kaşığı şeker
1.5 çay kaşığı tuz
1. birinci vakit içinderda havuç ve patatesi küp küp doğrayarak tencereye alın.
2. çabucak sonrasında üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlamaya bırakın.
3. Sebzeler yavaşça canlı bir biçimde pişirildikten daha sonra suyunu süzerek kenara alıyoruz.
4. Bezelyeleri de başka bir tencereye alarak yumuşayana kadar pişiriyoruz.
5. Bezelyeleri haşladıktan daha sonra suyunu süzerek önce haşlanan patates ve havucun üzerine ekliyoruz.
6. Garnitürlerimizi haşladıktan daha sonra küp küp doğradığımız soğanı yarım çay bardağı zeytinyağında kavuruyoruz.
7. Soğan kavurduğumuz tencereye garnitürleri de ekleyerek birkaç dakika karıştırarak pişirelim ve ocağın altını kapatalım.
8. Enginarları bir kabın içine alarak yarım limon suyu ile güzelce ovalım ve tencereye sırasıyla yerleştirelim.
9. Enginarları dizdikten daha sonra orta kısımlarına garnitürleri ek edelim. Artan garnitürü ise tencerenin kenarlarına ek edebilirsiniz.
10. Tencerenize şeker, tuz, zeytinyağı ve limon suyunu da ekleyerek kapağını kapatın ve kaynamasını bekleyin.
11. Kaynadıktan daha sonra kısık ateşte yavaşça yumuşayana kadar pişirmeye bırakın. Enginarlar piştikten daha sonra servis tabağınıza alabilirsiniz.
5. Lakin nasıl lezzetli! Zeytinyağlı ve portakallı Brüksel lahanası tanımı
Gereçler
1 adet orta uzunluk soğan
1 adet orta uzunluk havuç
400 gr brüksel lahanası
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım portakal kabuğunun rendesi
1 portakalın suyu
Yarım tatlı kaşığından az tuz
1. Lahanaların dış yapraklarını temizleyin ve bir kaptaki suya atın. Düzgünce yıkayın.
2. Bir tencereye piyazlık doğranmış soğan ve parmak biçiminde doğranmış havuçları alıp üzerine zeytinyağı gezdirin.
3. Tencerenin kapağını kapatıp yumuşayana kadar pişirin. daha sonra brüksel lahanasını ekleyip karıştırın.
4. Üzerine 1 su bardağı suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın. 5-6 dk daha sonra bir portakalın yarısının kabuğunu rendeleyin.
5. Tuz ve bir portakalın suyunu sıkıp ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
6. Soğuk servis edin.
6. Üzerine bir de sarımsaklı yoğurt: Zeytinyağlı taze bakla yemeği tanımı
Gereçler
Yarım kilo taze bakla
1 adet orta uzunluk soğan
Yarım demet dereotu
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı şeker
Tuz
Zeytinyağı
1. Baklaları güzelce yıkayın ve var ise kılçıklarını da temizleyerek ayıklayın.
2. Bir kapta un, limon suyu ve suyu karıştırın.
3. Baklalar suda beklerken minik küp biçiminde doğranmış soğanı zeytinyağının yarısıyla kavurun.
4. Soğanlar kavrulunca baklaları sudan alıp tencereye ekleyin ve karıştırın.
5. Kapağını kapatıp 10 dakika kadar kendi suyuyla pişirin.
6. Limon sulu karışımı baklalara ek edin.
7. Tuzunu ve şekerini de ekleyip ezmeden şöyleki bir karıştırın.
8. Su kaynayıncaya kadar açık daha sonra kısık ateşte pişirin.
9. Pişince altını kapatıp kalan zeytinyağını ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin ve karıştırmadan kapağını kapatın.
10. Soğuyunca karıştırıp servis yapın.
7. Tadına bayılacaksınız! Patlıcan çığırtma tanımı
Materyaller
6 adet patlıcan
6 adet köy biberi
5 diş sarımsak
4 adet büyük domates
1 çay kaşığı salça
Zeytinyağı ve sıvı yağı karışık
Karabiber
Pul biber
Tuz
1. Patlıcanları alacalı soyun ve iki tarafına çizikler atın.
2. Tuzlu suda bekletin ve yıkayıp kurulayın.
3. Yağları tavaya alıp ısıtın.
4. Patlıcanları gerili önlü kızartın.
5. Biberleri de tıpkı patlıcanlar üzere kızartın.
6. Kızaran zerzevatları öbür bir tavaya alın.
7. Domatesi ve sarımsağı temizleyip doğrayın.
8. Patlıcanı ve biberi kızarttığınız tavaya domatesi ve sarımsağı alıp soteleyin.
9. Baharatlarını ve salçayı da katıp sos kıvamı oluncaya kadar pişirin.
10. Sosu patlıcanların üzerine gezdirip daima birlikte yarım saat kadar daha pişirin ve muhakkak soğuk olarak servis edin.
Fotoğraf
8. Soğuk soğuk ne masraf ama! Zeytinyağlı bamya tanımı
Materyaller
Yarım kilo bamya
Bir adet kuru soğan
Zeytinyağı
İki diş sarımsak
Bir tatlı kaşığı biber salçası
Bir tatlı kaşığı domates salçası
1-2 adet kesme şeker
Bir adet limon suyu
Üç adet domates
1 bardak sıcak su
1. Bamyanın uçlarını oval formunda kesin.
2. Tencereye zeytinyağını koyup yemeklik doğradığınız kuru soğanları ve sarımsakları pembeleşinceye kadar kavurun.
3. Kavrulan soğanların üzerine salçayı ekleyin .Salçayla bir arada biraz daha kavurun.
4. Bamyaları yıkadıktan daha sonra salçaya ekleyin.
5. Yemeklik doğradığınız domatesleri de bamyalara ekleyin.
6. Son olarak üzerine iki kesme şeker, tuz, bir limon suyu ve bir bardak sıcak su ekledikten daha sonra kısık ateşte 20-25 dk pişirmeye bırakın.
9. İnanılmaz bir lezzet! Zeytinyağlı kuru domates tanımı
Materyaller
Bir kase kuru domates
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
1 tatlı kaşığı pul biber
Sızma zeytinyağı
1. Kuru domatesleri 1 saat kadar kaynar suda bekletin.
2. Kağıt havlu ile domateslerin sularını alın.
3. Kavanozun içerisine domatesin yarısı ile sarımsak ve baharatları ekleyin.
4. Öbür kalan domatesleri de üzerine ek edin.
5. Son olarak üzerini geçecek kadar zeytinyağı ekleyerek kapatın ve buz dolabına kaldırın.
Öbür içeriklerimize de göz atabilirsiniz: