Bozulan Besinlere Son: Yemeklerinizi Uzun Mühlet Nasıl Saklayabilirsiniz?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Canlılar, hayatını sürdürmek için temel şeylere gereksinim duyuyor. Bu gereksinimlerden biri de beslenme olarak karşımıza çıkıyor. Beşerler da her canlı üzere çeşitli besinler tüketiyor. Bu besinleri tüketmenin yanı sıra gerçek şartlarda saklamak da epeyce değerli. Zira bozulan besinler insan sıhhatini tehlikeye atabiliyor. Şayet siz de bozulan besinlere deva arıyorsanız bu yazımızda yemeklerinizi uzun mühlet saklayabilmeniz için hoş tüyolar derledik. Haydi, gelin başlayalım!


1. Dondurmak


Bilhassa et eserleri, birkaç gün ortasında tüketilmeyecekse saklanması gerekiyor. süratle gelişen teknolojinin de verdiği eşsiz nimet olan buzdolabı, bu gereksiniminizi karşılayabiliyor. Donduracağınız balık, tavuk, kırmızı et üzere eserleri, tek seferde yenilen porsiyonlara ayırarak -18 °C’de buzluğa atabilirsiniz. Yalnızca et eserleri değil birçok eseri saklamak için soğuktan faydalanabilirsiniz. Ayrıyeten dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunuyor. Her ne kadar soğuk, yiyecekleri korusa da onları bozulmaz hâle getirmiyor. Bu yüzden her yiyeceğin farklı koruma müddetleri bulunuyor. Bu koruma mühletlerine dikkat ederek dilediğiniz üzere yiyeceklerinizi saklayabilirsiniz.


2. Konserve yapmak


Yiyecekleri konserve hâline getirmek, bilhassa büyüklerimizin çoğunlukla yaptığı bir şey. Bu yol, eski kafalılıktan hayli avantajlı olduğundan yapılıyor. Konserve hâline getirdiğiniz yiyecekler, besin bedellerini koruyarak epey uzun mühletler dayanabilir. Bu mühlet, kimi vakit bir yıla kadar varabiliyor. Dikkat etmeniz gereken şey ise yanlışsız yiyecek ve edevat ahengi. Asidi bol olan yiyecekleri, sıcak su ya da buhar banyosundan geçirdiğiniz kaplarda saklayabilirsiniz. Bunun yanı sıra asidik pahası düşük olan yiyeceklerde basınçlı kaplardan yardım alabilirsiniz. Ayrıyeten her yiyeceğin konserve imal formu farklı oluyor. Bu yüzden konserve yaparken tanımlara dikkat etmeyi unutmayın.


3. Reçel yapmak


Reçel lezzetli olduğu kadar aslında dâhice düşünülmüş bir saklama prosedürü olarak karşımıza çıkıyor. Eski vakit içinderda meyveleri nasıl saklayabiliriz diye baş yoran beşerler tahlili reçel yapmakta buluyor. Konut şartlarında siz de annenizinki kadar hoş bir reçel yapabilirsiniz. Reçeli bu kadar uzun ömürlü kılan şeyler ise kavanozun ortasında hava bırakmamak ve limon koymak. olağan olarak her yiyecek üzere reçel tanımları de değişiklik gösterebilir. Lakin temel mantık daima birebir kalıyor.


4. Kurutmak


Eski vakit içinderda şüphesiz insanların buzdolabı üzere bir imkânı bulunmuyordu. Soğuk bölgelerde yaşayan beşerler, bundan faydalanabiliyor olsa da sıcak yerlerdeki insanlarda durumlar farklı oluyordu. O devirlerde sıcak bölgelerde yaşayan beşerler, ‘Bizim soğuk havamız yok fakat sıcak havamız var’ diyerek kurutmayı keşfediyor. daha sonrasında kurutulabilecek her türlü yiyeceğe bunu uyguluyorlar. Kurutma süreci, besinleri bozabilecek mikroorganizmaların çoğalmasını, nem oranını azaltarak engelliyor. Kurutma çoklukla güneş sayesinde yapılsa da günümüzde birtakım aletler yardımıyla daha süratli yapılabiliyor.


5. Turşu kurmak


Turşu, sirke yahut limon ile yapılan salamura stili bir saklama süreci. Neredeyse bütün sebzelerin turşusunu yapabilirsiniz. Buradaki mantık, sebzelerin hakikat bir biçimde turşu hâline getirilmesi ve bir süre kavanozun açılmaması oluyor. Bu sayede sebzeler kendilerini uzun mühlet koruyabiliyor. Ayrıyeten turşu suyu içmek size başka bir zevk verebilir.


6. Son kullanma tarihleri


Şimdiyse marketten aldığınız besinlere geliyoruz. Bu çeşit besinler doğal olsa bile paketlerinde son kullanma tarihleri bulunuyor. Besinlerinizi hatta birçok eserinizi alırken son kullanma tarihlerine dikkat edin. Son kullanma tarihleri geçmiş olan yiyecekleri tüketmeyin. Bunun yanı sıra paketi açılmış besinleri buzdolabınızda üç gün ile bir haftadan fazla bulundurmayın ve tüketmeyin. Zira bu besinler bozulabiliyorlar.


7. Bozulmayan besinlerin yardımı


Anlattığımız usuller içinde en eskisi, zeytinyağı yahut bal ortasında katı besinleri saklamak. Muhtemelen bu usulü yapan sayılı insan bulunuyor. Her ne kadar eski olsa da zeytinyağı ve bal gerçek olduğunda bozulmuyor. Bu sayede de içine koyulan katı besinleri uzun müddet koruyabiliyorlar.


8. Pişirmek


Yiyecekler pişirilmeden saklandığı kadar pişirilerek de saklanabiliyor. Bilhassa eski çağlarda buzdolabı üzere teknolojik aletler olmadığından bu formül uygulanıyordu. Kurban bayramlarında da nazaranbileceğiniz kavurma yapıp saklama ve kahve çekirdeklerini önce pişirmek bu usule örnek verilebilir. Bu formülde yiyecekler çeşidine bakılırsa kimi vakit büsbütün kimi zamanse kısmen pişirilip koruma ediliyor. bu biçimdece yemekler bozulmaya karşı direnç kazandığı üzere siz de pişirme zahmetinden kurtulmuş oluyorsunuz.
 
Üst