Birbirinden Lezzetli Mesken İmali Kıtır Kıtır Zerzevat Cipsi Tanımları

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Büyük küçük hepimiz cipsleri fazlaca seviyoruz. Sıhhatsiz cipsler yerine, konutta sebzelerden hem lezzetli tıpkı vakitte sağlıklı cipsler yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Bilhassa çocukların bayılacağı, pratik bir biçimde hazırlayabileceğiniz atıştırmalık zerzevat cipsleri tanımlarını hayli seveceksiniz!


1. Bal kabağı cipsi:


Malzemeler:



  • 500 gram ayıklanmış balkabağı


  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı


  • 1 tatlı kaşığı kimyon


  • 1 çorba kaşığı (silme) kekik


  • 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu


  • Tuz


  • Karabiber


  • Kırmızı pul biber
Yapılışı:

1. Fırını 180 dereceye ısıtın. Kesilmiş kabakları yıkayın, 2-3 milimetre kalınlığında muntazam doğrayın.

2. Kenarlı bir tabağa koyun. Küçük bir kaseye zeytinyağını ve öbür gereçleri koyun ve karıştırın.

3. Karışımı kabakların üzerine dökün ve hafifçeçe elle alt üst ederek, düzgünce yedirin.

4. Tepsiye yağlı kağıt serin, kesilmiş, soslanmış kabakları üst üste gelmeyecek biçimde tepsiye sıralayın. 20-25 dakika nar üzere kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.


2. Ketçap soslu cips:


Malzemeler:



  • 3 orta uzunluk patates


  • 1 küçük domates


  • 1 dolu tatlı kaşığı salça


  • Tuz, baharatlar


  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:

1. Patatesleri halka halka doğrayıp tuzlayarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.

2. Patatesleri 180 derecede yavaşça kızarıncaya kadar pişirin.

3. Tavaya zeytinyağı ve salçayı alıp kavurun akabinde rendelenmiş domatesleri ve baharatları ekleyip sosunuzu yapın.

4. Fırından çıkardığınız patatesleri sosla buluşturup patatesleri 5 dakika daha fırına atın bu biçimdece çıtır çıtır olacak.

Afiyet olsun.


3. Enginar cipsi:


Malzemeler:



  • 4 adet çanak enginar


  • 1 demet maydanoz (Ayıklanmış)


  • 1 tatlı kaşığı iri tuz


  • 1 adet limon


  • Sıvı yağ
Yapılışı:

1. Enginarları ince dilimleyin ve riviera zeytinyağında evvel 8-10 dakika kadar kızartarak süzgeçe alın.

2. Yağı yeniden kızdırın ve enginarları ikinci defa çıtır olacak biçimde bir kaç dakika daha kızartın.

3. Birebir yağda maydanozları yıkamadan kızartın.

4. Kızarmış maydanoz ve enginarları karıştırdıktan daha sonra limon sıkın ve iri tuz serperek servis edin.

Afiyet olsun.


4. Fırında patates cipsi:


Malzemeler:



  • 3 adet orta uzunluk patates


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı


  • Toz kırmızı biber


  • Karabiber


  • Sarımsak tozu ve kekik (İsteğe nazaran)
Yapılışı:

1. birinci vakit içinderda patateslerin kabuklarını soyun ve bol su ile durulayın.

2. Patatesleri kuruttuktan daha sonra soyma aparatı ile patatesi ince dilimler haline getirin.

3. Patates dilimlerini soğuk su dolu kase içine koyun ve nişastalarını bırakması için bekleyin.

4. Öbür bir kabın içerisine zeytinyağı, tuz, kırmızı biber, karabiber, kekik ve sarımsak tozu ekleyin. Tüm materyalleri karıştırın.

5. 10 dakika beklettiğiniz patateslerin suyunu süzün ve tekrar kurutun.

6. Patates dilimlerini, sos kasesine ekleyin ve elinizle harmanlayın.

7. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Soslanmış patates dilimlerini aralıklı olarak tepsiye dizin.

8. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Isınmaya başladığında fırın tepsisini yerleştirin ve 30 dakika pişirin.

Afiyet olsun.


5. Tarhana cipsi:


Malzemeler:



  • 1 su bardağı tarhana (Elenmiş)


  • 3 yumurta akı


  • 1 yemek kaşığı keten tohumu (Kavrulmuş)


  • 1 çay kaşığı isot biber


  • 1 çay kaşığı kaya tuzu
Yapılışı:

1. Yumurta akını derin kabın ortasında bir fiske tuz ile köpürtün. Akabinde köpüren aklara kalan tuzu da ek ederek çırpma sürecine devam edin.

2. Yumurta akları tepecikler oluşturduğunda çırpma sürecini bitirin. Tarhanayı azar azar ek edin. Her ekte dairesel hareketler ile tarhanayı bol köpüklü bir karışım haline getirin.

3. Evvelden 140-150 derece ısıttığınız fırında, hamur çıtırlaşıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.


6. Yer elması cipsi:


Malzemeler:



  • 500 g yer elması


  • 1,5 çay bardağı un


  • 1 çay kaşığı tuz


  • Yarım çay kaşığı kuru köri
Kızartmak için:

  • Ayçiçek yağı
Yapılışı:

1. Yer elmalarını yıkadıktan daha sonra kabuğunu soymadan mandolin yahut fazlaca ince dilimleyen bir aparat ile yer elmalarını dilimleyin.

2. Unu, köriyi ve tuzu bir kapta harmanlayın. Dilimlediğiniz yer elmalarını kağıt bir havlu ile kuruladıktan daha sonra unlu karışıma bulayın.

3. Dilimleri kızartman evvel fazla ununu bir süzgeç yardımı ile silkeleyin.

4. çabucak sonrasında kızgın yağda kızartın. Havlu kağıt üzerine alıp fazla yağını çektirin.

Afiyet olsun.


7. Kabak cipsi:


Malzemeler:



  • 1 adet kabak


  • 1,5 tatlı kaşığı zeytinyağı


  • 1 kaşık sirke


  • Deniz tuzu
Yapılışı:

1. Öncelikle fırını 90 dereceye ayarlayın. Fırın ısınırken kabağı ince ince dilimleyin.

2. Dilimlediğiniz kabakları zeytinyağı ve sirke ile harmanlayın. bu türlü 10 dakika dinlendirin.

3. Akabinde kabakları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizerek üzerine tuz serpiştirin.

4. Kabakları yaklaşık 2 saat kadar pişirin. Pişirme sürecinin akabinde sıcak yahut soğuk bir biçimde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.


8. Karışık zerzevat cipsi:


Malzemeler:



  • 2 orta uzunluk pancar


  • 2 patates


  • 1 kabak


  • 1 kısım biberiye


  • 2 kol taze kekik


  • 2 tutam kaya tuzu


  • Karabiber
Yapılışı:

1. Sebzelerin kabuklarını soyun. Bir mandolin sayesinde 2 mm inceliğinde yuvarlak dilimler kesip yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine üst üste gelmeyecek biçimde dizin.

2. Bir kasede ince doğradığınız biberiye, taze kekik, kaya tuzu ve karabiberi karıştırıp sebzelerin üzerine serpin.

3. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirip fırından alın. Pancarları aykırı çevirip 15 dakika daha pişirin. Soğuk servis yapın.

Afiyet olsun.


9. Pancar cipsi:


Malzemeler:



  • 3 adet pancar


  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu


  • 1 çay kaşığı beyaz biber


  • 1 diş sarımsak
Yapılışı:

1. Pancarların kabuğunu incecik soyun ve mümkün olduğunca ince ince dilimleyin. Dilimlenen pancarları bir kaseye koyun.

2. Sarımsak, zeytinyağı ve beyaz biberle hazırlanan sos ile düzgünce harmanlayın. 10 dakika boyunca bekletin.

3. Fırın tepsisine yağlı kağıt üzerine pancar dilimlerini üst üste gelmeyecek biçimde dizin.

4. Evvelce 200 dereceye ayarlanan fırında 15-20 dakika kadar pişirin. 5 dakika boyunca da fırının kapağı açık biçimde pişirin.

5. Fırından çıkan cipsleri deniz tuzu ile harmanlanıp servise hazır hale getirin.

Afiyet olsun.


10. Havuç cipsi:


Malzemeler:



  • 4 adet büyük uzunluk havuç


  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 1 çay kaşığı biberiye
Yapılışı:

1. Öncelikle havuçları düzgünce yıkanıp kurulayın.

2. Akabinde verev halinde ince ince dilimleyin.

3. Tepsi üzerine pişirme kağıdı serin ve havuçlar üst üste gelmeyecek formda tepsiye dizin.

4. Evvelden 180 dereceye ayarlanmış olan fırında 20 dakika boyunca pişirin.

5. Fırının ısısını 120 dereceye düşürülüp 10-15 dakika daha pişin. bu biçimdelikle cipsler çıtır bir hal alacaktır. Biraz ılıdıktan daha sonra sağlıklı ve lezzetli havuç cipsiniz servise hazır.

Afiyet olsun.
 
Üst