En epeyce tükettiğimiz etlerden biri olan tavuk, protein bakımından pek varlıklı. Tadına bayıldığımız tavuğun, tencere yemeği farklı hoş, ızgarası başka lezzetli ve tabi ki fırında yapılan yemekleri bambaşka enfes oluyor. Sizler için araştırdığımız birbirinden pratik ve farklı fırında tavuk tanımlarına bayılacaksınız! Daima tıpkı tavuk yemeklerini yapmaktan sıkıldıysanız yanlışsız adrestesiniz. İşte ağız sulandıran fırında tavuk tanımları.
Fırında baget tanımı:
Az gereç kullanarak ızgara tadında fırında tavuk yapmak isterseniz bu tanım tam size nazaran.
Kaç Kişilik: 4 tabaklık
Hazırlama Müddeti: 5 dakika
Pişirme Mühleti: 45 dakika
Malzemeler:
1. Sarımsakları rendeleyin.
2. Tuz hariç öbür gereçleri karıştırın.
3. Tavukları bu karışıma bulayarak en az 2 saat buzdolabında bekletin.
4. Fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
5. Üzerine tuz serpin.
6. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirin.
7. Kızardıktan daha sonra fırından alabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Püf Noktası: Tavukları ne kadar dinlendirirseniz o kadar lezzetli olur. Bir gece marine etmenizi tavsiye ederim. Tavuğun derisini soyarsanız, sos tavuğa daha güzel nüfuz edecek ve daha lezzetli olacaktır.
Fırın poşetinde tavuk tanımı:
Lokum üzere yumuşacık ve kurumamış sulu sulu tavuklar pişirmek istiyorsanız bu tanım tam size nazaran.
Kaç Kişilik: 3 tabaklık
Hazırlama Mühleti: 20 dakika
Pişirme Müddeti: 45 dakika
Malzemeler:
1. Tavuk bagetleri isteğe bağlı olarak derilerini çıkarın. Bir kap içerisinde sos için gerekli tüm gereçleri karıştırın.
2. Tavukları sosa bulayın. Üzerini streçleyip 1 saat dinlendirin.
3. Patatesleri elma dilim, havuçları da yuvarlak doğrayın.
4. Fırın poşetine bir tatlı kaşığı un koyup sallayın ve unu heryerine bulaştırın.
5. Tavukları poşetin içine alın. Patates ve havuçları da ekleyin. Ağzını sıkıca bağlayın.
6. Poşetin üzerine kürdanla bir kaç delik açın.
7. Fırın kabına yerleştirindiğiniz poşeti evvelinde ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 1 saat pişirin.
Afiyet olsun.
Fırında tavuk şiş tanımı:
Yumuşacık ve mangal lezzetinde tavuk şişlere bayılacaksınız!
Kaç Kişilik: 4 tabaklık
Hazırlama Mühleti: 15 dakika
Pişirme Müddeti: 30 dakika
Malzemeler:
1. Derin bir kabın içerisine zeytinyağı, yoğurt, soğan suyu, rendelenmiş sarımsakları, tuz ve baharatları atarak güzelce karıştırın.
2. Üzerine kuşbaşı biçimde doğranmış tavuk göğüslerini aktarın ve marinasyonla uygunca harmanlayın.
3. Tavukların üzerini streç sinemayla kapatın ve buzdolabında en az 1 saat, vaktiniz var ise 1 gece dinlendirin.
4. Mantar hariç öteki tüm zerzevatları orta kalınlıkta doğrayın. Tuz, karabiber ve zeytinyağıyla harmanlayın.
5. Çöp şişlere zerzevatları ve tavukları geçirin.
6. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Fırının orta kısmına bu tepsiyi yerleştirin. Üzerine fırın telini yerleştirin.
7. Fırını 180 derecede 5 dakika kadar ısıtın. Akabinde telin üzerine çöp şişleri dizerek pişmeye bırakın. Muhakkak aralıklarla istikametlerini değiştirin.
8. 20-25 dakika kadar bu türlü pişirdikten daha sonra çıkarıp servis edin.
Afiyet olsun.
Fırında tavuk türlü tanımı:
Türlü bir tek tencerede yapılır diye düşünmeyin! Bu tavuklu türlü tanımını hayli beğeneceksiniz.
Kaç Kişilik: 4 tabaklık
Hazırlama Mühleti: 15 dakika
Pişirme Mühleti: 1 saat
Malzemeler:
1. Patateslerin ve havucun kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın.
2. Kabakların kabuklarını soymadan kalın küpler halinde doğrayın.
3. Arpacık soğanları soyun, çeri domateslerin yeşil saplarını çıkarın.
4. Tavuk göğüslerini küp küp doğrayın.
5. Hazırladığınız gereçlerin tamamını bir borcam ya da seramik fırın kabının içine aktarın. Üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber, sarımsak ve kekik gezdirin. Güzelce harmanlayın.
6. Suyunu ek edin ve üzerini alüminyüm folyo ile ya da var ise kabınızın kapağı ile kapatarak 180 derecede 20 dakika kadar pişirin.
7. Akabinde üzerini açın, 5 dakika daha bu türlü pişirin.
8. Fırından alıp rendelenmiş kaşar peynirlerini üzerine serpin ve peynir eriyip kızarana kadar tekrar pişirin.
9. Sıcak servis edin.
Afiyet olsun.
Fırında mantarlı tavuk tanımı:
Çok vakit masraftan hazırlayabileceğiniz lezzetli bir tanım.
Kaç Kişilik: 2 tabaklık
Hazırlama Mühleti: 10 dakika
Pişirme Müddeti: 35 dakika
Malzemeler:
1. Fırınızı 175 derece, fansız programa ayarlayın.
2. Döküm tavanızın içini zeytinyağı ile peçete yardımı ile yağlayın.
3. Tavukları yıkayın ve temizleyin.
4. Havuç ve soğanları iri iri doğrayın.
5. Mantarları temizleyin ve bütün biçimde döküm tavanıza yerleştirin. Tavukları ve başka zerzevatları de ek edin.
6. Baharatları ve soya sosunu ekleyerek tavanın ağzını alüminyum folyo ile kapatın.
7. 35-40 dakika daha sonra yemeğiniz hazır.
Afiyet olsun.
Fırında sebzeli tavuk but tanımı:
Üzeri çıtır çıtır, içi yumuşacık lezzetli tavuk but.
Kaç Kişilik: 4 tabaklık
Hazırlama Müddeti: 15 dakika
Pişirme Mühleti: 35 dakika
Malzemeler:
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet soğan
Yapılışı:
1. Marinasyonunu hazırlamak için 1 adet rendelenmiş soğan, 3 diş rendelenmiş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, tuz, pul biber, karabiber, kekik, kimyon ve 1 yemek kaşığı yoğurdu ekleyip güzelce karıştırın.
2. Fırın kabını yağlayın ve üzerine bıçakla çizik attığınız 3 adet tavuk budunu yerleştirin.
3. Fırında tavuk budunuz hazır.
Afiyet olsun.
Fırında zeytinli tavuk but tanımı:
Değişik tatlar sevenler için kusursuz bir seçim olacak tanım.
Kaç Kişilik: 3 tabaklık
Hazırlama Mühleti: 30 dakika
Pişirme Müddeti: 20 dakika
Malzemeler:
1. 1 yemek kaşığı zeytinyağını, limon suyunu, limon kabuğu rendesini, baharatları, sarımsağı ve tavuk bagetleri büyük uzunluk bir buzdolabı poşetine doldurun. Poşetin ağzını düğümleyip güzelce karıştırın. Buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.
2. Soğanları elma dilimi halinde doğrayın.
3. Fırını 200 derecede ısıtın.
4. Tavuklar marine olduktan daha sonra kalan zeytinyağını tavada kızdırın ve tavukların derileri kızaracak kadar mühürleyin.
5. Tavuklar mühürlendikten daha sonra kenara alın. Tıpkı tavaya tereyağ ekleyip eritin.
6. Soğanları ve zeytinleri soğanlar yavaşça yumuşayıncaya kadar soteleyin. Soğanlar yavaşça formunu kaybedince bagetleri tavaya alın, tuzu ve tavuk suyunu da ekleyip tatlar birbirine geçene dek 2-3 dakika daha soteleyin.
7. Tavadaki her şeyi bir fırın kabına alın ve önce ısıttığınız fırında 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
Fırında bol sebzeli tavuk tanımı:
Bol sebzeli ve lezzetli, hem de sağlıklı bir tanım.
Kaç Kişilik: 3 tabaklık
Hazırlama Müddeti: 20 dakika
Pişirme Müddeti: 40 dakika
Malzemeler:
1. Tavuk butlarını büyük bir buzdolabı poşetine koyup, marinasyon için gerekli gereçleri poşete atın. Poşetin ağzını sıkıca düğümleyin ve marinenin tavukların her yerine bulaşması için poşetin üzerinden tavukları karıştırın En az 30 dakika, mümkünse birkaç saat buzdolabında bekletin.
2. Fırını 180 derecede ısıtın.
3. Tavayı güzelce ısıtın, ardından sıvı yağ ve tereyağını tavaya alın ve kızdırın.
4. Marine olmuş olan tavukları tavaya koyun. Pişirmek için değil, yalnızca derisinin mühürlenmesi için. Tavuk butlarının her tarafını 1,5 ar dakika kadar tutup kenara alın.
5. Birebir tavada, karnabahar, arpacık soğan, ortadan bölünmüş mantar, ve bir daha ortadan bölünmüş patatesleri sotelemeye başlayın.
6. 2-3 dakika soteledikten daha sonra üzerine tuzu, kimyonu ve tavuk suyunu ekleyin. Biraz daha soteleyin ve altını kapatın.
7. Tavukları ısıya güçlü bir fırın kabına dizin. Üzerine sotelediğiniz zerzevatları suyuyla birlikte dökün.
8. Tavukların üzerine paprika ve tuz gezdirin ve fırına atın.
9. 180 derecede 20-30 dakika piştikten daha sonra tavuklarınız hazır olacak.
Afiyet olsun.
Fırında kayısı soslu tavuk tanımı:
Ezberleri bozacak bir tanım. Farklı lezzetler denemeyi sevenler için hayli uygun.
Kaç Kişilik: 4 kişilik
Hazırlama Mühleti: 15 dakika
Pişirme Müddeti: 40 dakika
Malzemeler:
1. Bir fırın kabının içerisine tavukları yerleştirin ve üstlerini tuz ve karabiberle çeşnilendirip bir kenara alın.
2. Sosunu hazırlamak için; kayısı marmelatını, soya sosunu ve hardalı bir sos tenceresine alın. Üstlerine sarımsakları rendeleyin ve güzelce karıştırdıktan daha sonra ocağın altını açın. Daima karıştırarak 6-7 dakika kaynatın ve daha sonra altını kapatın.
3. Hazırladığınız sosu, fırın kabındaki tavukların üstünü güzelce kapatacak biçimde tavukların üstüne dökün ve akabinde öncesinden ısıtılmış 220 derece fırına sürüp yaklaşık 40 dakikalığına pişmeye bırakın.
4. On dakikalık aralıklarla fırının kapağını açın ve bir kaşık sayesinde, fırın kabının ortasındaki sostan tavukların üstüne gezdirip, fırının kapağını yeniden kapatın.
5. Pişirme mühletinin sonunda tavukları fırından alın, servis tabağına yerleştirin. Üstlerini doğranmış fesleğen yapraklarıyla süsleyin, yanında süzme yoğurt ve ızgara edilmiş havuçlarla servis edin.
Afiyet olsun.
Fırında tavuk köftesi tanımı:
Köfte sevenler bir de bu tanımı denemeli!
Kaç Kişilik: 2 kişilik
Hazırlama Mühleti: 10 dakika
Pişirme Mühleti: 20 dakika
Malzemeler:
1. Sarımsak ve soğanın kabuklarını soyup, ince ince doğrayın.
2. Bir kabın ortasında patatesi ezin. Üzerine kıydığınız soğan ve sarımsağı ek edin.
3. Akabinde tavuk kıyması, zeytinyağı, tuz, karabiber, galeta unu ve yumurtayı ek ederek güzelce yoğurun.
4. Harçtan cevizden büyük, orta büyüklükte kesimler alın. Elinizle yuvarlayın ve toz permasana bulayın.
5. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizin ve 180 derecede 20 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun.
Fırında tavuk patlıcan tanımı:
Karnıyarık lezzetinde kesinlikle denenmesi gereken bir tanım.
Kaç Kişilik: 2 kişilik
Hazırlama Müddeti: 20 dakika
Pişirme Mühleti: 45 dakika
Malzemeler:
1. Bol suda yıkadığınız bostan patlıcanlarının üzerini kağıt havlu sayesinde kurulayın. Yeşil sap kısımlarını üzerinde bıraktığınız bostan patlıcanlarını bir bıçak sayesinde uzunlamasına dilimleyin. Büsbütün kesmemeye, sap kısmını irtibat noktası olarak sabit bırakmaya dikkat edin.
2. Yağlı kağıt serili fırın tepsisi üzerine aldığınız bostan patlıcanlarını zeytinyağıyla hafifçeçe yağlayın. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika kadar fırınlayın.
3. Tavuklu iç harcı için; kuru soğanı küçük küpler halinde kesin. Sarımsağı incecik kıyın. Ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını temizlediğiniz yeşil biberleri yarım ay halinde, kabuksuz domatesleri ise küp halinde doğrayın. Maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
4. Kalan zeytinyağı ve tereyağını geniş bir tavada kızdırın. Kuru soğan ve sarımsakları ekleyip 1 dakika kadar soteleyin. Kuşbaşı tavuk göğüslerini katıp yüksek ateşte soteleme sürecini sürdürün.
5. Tavuklar renk aldığında yeşil biberleri katıp çevirin. Domates küpleri ve biber salçasını ekleyip domatesler suyunu çekene kadar kavurun. Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve kekikle tatlandırın. Ocaktan alıp dinlenmeye bırakın.
6. Fırından çıkardığınız patlıcanların dilimlerini hafifçeçe aralayıp hazırladığınız tavuklu harçla doldurun. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.
7. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında, peynirler eriyip kızarana kadar pişirmeye devam edin. İncecik kıyılmış maydanoz yapraklarıyla süsledikten daha sonra servise hazır.
Afiyet olsun.
Fırında tavuk kanat tanımı:
Mangal tadını aratmayacak lezzetli tanım.
Kaç Kişilik: 5 kişilik
Hazırlama Mühleti: 20 dakika
Pişirme Müddeti: 45 dakika
Malzemeler:
1. Öncelikle tavuk kanatların üzerine bıçakla kesikler atın.
2. Derin bir kapta marine sos için olan tüm gereçleri, tavuk kanatlarla bir arada karıştırın. Üzerini streç sinemayla sarıp buzdolabında bir saat bekletin.
3. Tavuk kanatlarını yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin, üzerine ıslatılmış ve suyu sıkılmış yağlı kağıdı serin ve 190 derecede pişirin.
4. Birinci 20 dakika yağlı kağıt ile pişirip daha sonra kağıdı alıp kızarması için 25 dakika daha pişirin.
Afiyet olsun.
Fırında baget tanımı:
Az gereç kullanarak ızgara tadında fırında tavuk yapmak isterseniz bu tanım tam size nazaran.
Kaç Kişilik: 4 tabaklık
Hazırlama Müddeti: 5 dakika
Pişirme Mühleti: 45 dakika
Malzemeler:
8 adet tavuk baget
1 yemek kaşığı biber salçası
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı (silme) karabiber
1 çay kaşığı (silme) kimyon
1 çay kaşığı (silme) tuz
1. Sarımsakları rendeleyin.
2. Tuz hariç öbür gereçleri karıştırın.
3. Tavukları bu karışıma bulayarak en az 2 saat buzdolabında bekletin.
4. Fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
5. Üzerine tuz serpin.
6. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirin.
7. Kızardıktan daha sonra fırından alabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Püf Noktası: Tavukları ne kadar dinlendirirseniz o kadar lezzetli olur. Bir gece marine etmenizi tavsiye ederim. Tavuğun derisini soyarsanız, sos tavuğa daha güzel nüfuz edecek ve daha lezzetli olacaktır.
Fırın poşetinde tavuk tanımı:
Lokum üzere yumuşacık ve kurumamış sulu sulu tavuklar pişirmek istiyorsanız bu tanım tam size nazaran.
Kaç Kişilik: 3 tabaklık
Hazırlama Mühleti: 20 dakika
Pişirme Müddeti: 45 dakika
Malzemeler:
6 adet tavuk baget
2 adet orta boy patates
1 adet büyük boy havuç
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1. Tavuk bagetleri isteğe bağlı olarak derilerini çıkarın. Bir kap içerisinde sos için gerekli tüm gereçleri karıştırın.
2. Tavukları sosa bulayın. Üzerini streçleyip 1 saat dinlendirin.
3. Patatesleri elma dilim, havuçları da yuvarlak doğrayın.
4. Fırın poşetine bir tatlı kaşığı un koyup sallayın ve unu heryerine bulaştırın.
5. Tavukları poşetin içine alın. Patates ve havuçları da ekleyin. Ağzını sıkıca bağlayın.
6. Poşetin üzerine kürdanla bir kaç delik açın.
7. Fırın kabına yerleştirindiğiniz poşeti evvelinde ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 1 saat pişirin.
Afiyet olsun.
Fırında tavuk şiş tanımı:
Yumuşacık ve mangal lezzetinde tavuk şişlere bayılacaksınız!
Kaç Kişilik: 4 tabaklık
Hazırlama Mühleti: 15 dakika
Pişirme Müddeti: 30 dakika
Malzemeler:
500 gram kemiksiz kuşbaşı tavuk göğsü
1 adet büyük boy soğanın suyu
2 yemek kaşığı yoğurt
3 diş sarımsak
1,5 kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kuru kekik
1 dal biberiye (arzuya bakılırsa)
1 adet kapya biber
1 adet kabak
100 gram mantar
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1. Derin bir kabın içerisine zeytinyağı, yoğurt, soğan suyu, rendelenmiş sarımsakları, tuz ve baharatları atarak güzelce karıştırın.
2. Üzerine kuşbaşı biçimde doğranmış tavuk göğüslerini aktarın ve marinasyonla uygunca harmanlayın.
3. Tavukların üzerini streç sinemayla kapatın ve buzdolabında en az 1 saat, vaktiniz var ise 1 gece dinlendirin.
4. Mantar hariç öteki tüm zerzevatları orta kalınlıkta doğrayın. Tuz, karabiber ve zeytinyağıyla harmanlayın.
5. Çöp şişlere zerzevatları ve tavukları geçirin.
6. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Fırının orta kısmına bu tepsiyi yerleştirin. Üzerine fırın telini yerleştirin.
7. Fırını 180 derecede 5 dakika kadar ısıtın. Akabinde telin üzerine çöp şişleri dizerek pişmeye bırakın. Muhakkak aralıklarla istikametlerini değiştirin.
8. 20-25 dakika kadar bu türlü pişirdikten daha sonra çıkarıp servis edin.
Afiyet olsun.
Fırında tavuk türlü tanımı:
Türlü bir tek tencerede yapılır diye düşünmeyin! Bu tavuklu türlü tanımını hayli beğeneceksiniz.
Kaç Kişilik: 4 tabaklık
Hazırlama Mühleti: 15 dakika
Pişirme Mühleti: 1 saat
Malzemeler:
3 adet tavuk göğsü
2 adet kabak
2 adet havuç
10 adet çeri domates
10 adet arpacık soğan
2 adet patates
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı kekik
100 gram kaşar peyniri
1,5 çay bardağı su
1. Patateslerin ve havucun kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın.
2. Kabakların kabuklarını soymadan kalın küpler halinde doğrayın.
3. Arpacık soğanları soyun, çeri domateslerin yeşil saplarını çıkarın.
4. Tavuk göğüslerini küp küp doğrayın.
5. Hazırladığınız gereçlerin tamamını bir borcam ya da seramik fırın kabının içine aktarın. Üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber, sarımsak ve kekik gezdirin. Güzelce harmanlayın.
6. Suyunu ek edin ve üzerini alüminyüm folyo ile ya da var ise kabınızın kapağı ile kapatarak 180 derecede 20 dakika kadar pişirin.
7. Akabinde üzerini açın, 5 dakika daha bu türlü pişirin.
8. Fırından alıp rendelenmiş kaşar peynirlerini üzerine serpin ve peynir eriyip kızarana kadar tekrar pişirin.
9. Sıcak servis edin.
Afiyet olsun.
Fırında mantarlı tavuk tanımı:
Çok vakit masraftan hazırlayabileceğiniz lezzetli bir tanım.
Kaç Kişilik: 2 tabaklık
Hazırlama Mühleti: 10 dakika
Pişirme Müddeti: 35 dakika
Malzemeler:
2 adet tavuk but
2 adet soğan
10-15 adet kültür mantarı
1 adet havuç
2 diş sarımsak
1 tutam karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı soya sosu
1. Fırınızı 175 derece, fansız programa ayarlayın.
2. Döküm tavanızın içini zeytinyağı ile peçete yardımı ile yağlayın.
3. Tavukları yıkayın ve temizleyin.
4. Havuç ve soğanları iri iri doğrayın.
5. Mantarları temizleyin ve bütün biçimde döküm tavanıza yerleştirin. Tavukları ve başka zerzevatları de ek edin.
6. Baharatları ve soya sosunu ekleyerek tavanın ağzını alüminyum folyo ile kapatın.
7. 35-40 dakika daha sonra yemeğiniz hazır.
Afiyet olsun.
Fırında sebzeli tavuk but tanımı:
Üzeri çıtır çıtır, içi yumuşacık lezzetli tavuk but.
Kaç Kişilik: 4 tabaklık
Hazırlama Müddeti: 15 dakika
Pişirme Mühleti: 35 dakika
Malzemeler:
3 adet tavuk budu
1 adet rendelenmiş soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet soğan
Yapılışı:
1. Marinasyonunu hazırlamak için 1 adet rendelenmiş soğan, 3 diş rendelenmiş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, tuz, pul biber, karabiber, kekik, kimyon ve 1 yemek kaşığı yoğurdu ekleyip güzelce karıştırın.
2. Fırın kabını yağlayın ve üzerine bıçakla çizik attığınız 3 adet tavuk budunu yerleştirin.
3. Fırında tavuk budunuz hazır.
Afiyet olsun.
Fırında zeytinli tavuk but tanımı:
Değişik tatlar sevenler için kusursuz bir seçim olacak tanım.
Kaç Kişilik: 3 tabaklık
Hazırlama Mühleti: 30 dakika
Pişirme Müddeti: 20 dakika
Malzemeler:
6 adet tavuk baget
1 adet büyük boy kırmızı soğan
1 adet beyaz soğan
20 adet çekirdeksiz yeşil zeytin
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 diş ezilmiş sarımsak
1 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı öğütülmüş top karabiber
1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
1 çay bardağı tavuk suyu
1. 1 yemek kaşığı zeytinyağını, limon suyunu, limon kabuğu rendesini, baharatları, sarımsağı ve tavuk bagetleri büyük uzunluk bir buzdolabı poşetine doldurun. Poşetin ağzını düğümleyip güzelce karıştırın. Buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.
2. Soğanları elma dilimi halinde doğrayın.
3. Fırını 200 derecede ısıtın.
4. Tavuklar marine olduktan daha sonra kalan zeytinyağını tavada kızdırın ve tavukların derileri kızaracak kadar mühürleyin.
5. Tavuklar mühürlendikten daha sonra kenara alın. Tıpkı tavaya tereyağ ekleyip eritin.
6. Soğanları ve zeytinleri soğanlar yavaşça yumuşayıncaya kadar soteleyin. Soğanlar yavaşça formunu kaybedince bagetleri tavaya alın, tuzu ve tavuk suyunu da ekleyip tatlar birbirine geçene dek 2-3 dakika daha soteleyin.
7. Tavadaki her şeyi bir fırın kabına alın ve önce ısıttığınız fırında 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
Fırında bol sebzeli tavuk tanımı:
Bol sebzeli ve lezzetli, hem de sağlıklı bir tanım.
Kaç Kişilik: 3 tabaklık
Hazırlama Müddeti: 20 dakika
Pişirme Müddeti: 40 dakika
Malzemeler:
6 adet tavuk budu
10 adet mantar
10 adet arpacık soğan
6 küçük modül karnabahar
3 adet küçük uzunluk taze patates
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı sıcak tavuk suyu
1/2 çay kaşığı toz paprika
1/2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta uzunluk rendelenmiş limon kabuğu
2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı limon suyu
1 kol taze biberiye
1. Tavuk butlarını büyük bir buzdolabı poşetine koyup, marinasyon için gerekli gereçleri poşete atın. Poşetin ağzını sıkıca düğümleyin ve marinenin tavukların her yerine bulaşması için poşetin üzerinden tavukları karıştırın En az 30 dakika, mümkünse birkaç saat buzdolabında bekletin.
2. Fırını 180 derecede ısıtın.
3. Tavayı güzelce ısıtın, ardından sıvı yağ ve tereyağını tavaya alın ve kızdırın.
4. Marine olmuş olan tavukları tavaya koyun. Pişirmek için değil, yalnızca derisinin mühürlenmesi için. Tavuk butlarının her tarafını 1,5 ar dakika kadar tutup kenara alın.
5. Birebir tavada, karnabahar, arpacık soğan, ortadan bölünmüş mantar, ve bir daha ortadan bölünmüş patatesleri sotelemeye başlayın.
6. 2-3 dakika soteledikten daha sonra üzerine tuzu, kimyonu ve tavuk suyunu ekleyin. Biraz daha soteleyin ve altını kapatın.
7. Tavukları ısıya güçlü bir fırın kabına dizin. Üzerine sotelediğiniz zerzevatları suyuyla birlikte dökün.
8. Tavukların üzerine paprika ve tuz gezdirin ve fırına atın.
9. 180 derecede 20-30 dakika piştikten daha sonra tavuklarınız hazır olacak.
Afiyet olsun.
Fırında kayısı soslu tavuk tanımı:
Ezberleri bozacak bir tanım. Farklı lezzetler denemeyi sevenler için hayli uygun.
Kaç Kişilik: 4 kişilik
Hazırlama Mühleti: 15 dakika
Pişirme Müddeti: 40 dakika
Malzemeler:
8 modül kemiksiz tavuk kalça (derisi çıkarılmış)
6 yemek kaşığı kayısı marmeladı
1 yemek kaşığı hardal
2 yemek kaşığı soya sosu
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
4-5 yaprak fesleğen
2 yemek kaşığı yoğurt
5-6 modül ızgara edilmiş havuç
1. Bir fırın kabının içerisine tavukları yerleştirin ve üstlerini tuz ve karabiberle çeşnilendirip bir kenara alın.
2. Sosunu hazırlamak için; kayısı marmelatını, soya sosunu ve hardalı bir sos tenceresine alın. Üstlerine sarımsakları rendeleyin ve güzelce karıştırdıktan daha sonra ocağın altını açın. Daima karıştırarak 6-7 dakika kaynatın ve daha sonra altını kapatın.
3. Hazırladığınız sosu, fırın kabındaki tavukların üstünü güzelce kapatacak biçimde tavukların üstüne dökün ve akabinde öncesinden ısıtılmış 220 derece fırına sürüp yaklaşık 40 dakikalığına pişmeye bırakın.
4. On dakikalık aralıklarla fırının kapağını açın ve bir kaşık sayesinde, fırın kabının ortasındaki sostan tavukların üstüne gezdirip, fırının kapağını yeniden kapatın.
5. Pişirme mühletinin sonunda tavukları fırından alın, servis tabağına yerleştirin. Üstlerini doğranmış fesleğen yapraklarıyla süsleyin, yanında süzme yoğurt ve ızgara edilmiş havuçlarla servis edin.
Afiyet olsun.
Fırında tavuk köftesi tanımı:
Köfte sevenler bir de bu tanımı denemeli!
Kaç Kişilik: 2 kişilik
Hazırlama Mühleti: 10 dakika
Pişirme Mühleti: 20 dakika
Malzemeler:
200 gram tavuk kıyması
2 diş sarımsak
1 adet haşlanmış patates
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 adet soğan
1 adet yumurta
2 tepeleme yemek kaşığı galeta unu
- 100 gram toz parmesan peyniri
1. Sarımsak ve soğanın kabuklarını soyup, ince ince doğrayın.
2. Bir kabın ortasında patatesi ezin. Üzerine kıydığınız soğan ve sarımsağı ek edin.
3. Akabinde tavuk kıyması, zeytinyağı, tuz, karabiber, galeta unu ve yumurtayı ek ederek güzelce yoğurun.
4. Harçtan cevizden büyük, orta büyüklükte kesimler alın. Elinizle yuvarlayın ve toz permasana bulayın.
5. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizin ve 180 derecede 20 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun.
Fırında tavuk patlıcan tanımı:
Karnıyarık lezzetinde kesinlikle denenmesi gereken bir tanım.
Kaç Kişilik: 2 kişilik
Hazırlama Müddeti: 20 dakika
Pişirme Mühleti: 45 dakika
Malzemeler:
2 adet büyük uzunluk bostan patlıcanı
1 adet orta uzunluk kuru soğan
1 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
300 gram kuşbaşı tavuk göğsü
3 adet orta uzunluk domates
2 adet orta uzunluk yeşil biber
1/2 tatlı kaşığı biber salçası
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
10 dal maydanoz
1/2 tatlı kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1. Bol suda yıkadığınız bostan patlıcanlarının üzerini kağıt havlu sayesinde kurulayın. Yeşil sap kısımlarını üzerinde bıraktığınız bostan patlıcanlarını bir bıçak sayesinde uzunlamasına dilimleyin. Büsbütün kesmemeye, sap kısmını irtibat noktası olarak sabit bırakmaya dikkat edin.
2. Yağlı kağıt serili fırın tepsisi üzerine aldığınız bostan patlıcanlarını zeytinyağıyla hafifçeçe yağlayın. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika kadar fırınlayın.
3. Tavuklu iç harcı için; kuru soğanı küçük küpler halinde kesin. Sarımsağı incecik kıyın. Ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını temizlediğiniz yeşil biberleri yarım ay halinde, kabuksuz domatesleri ise küp halinde doğrayın. Maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
4. Kalan zeytinyağı ve tereyağını geniş bir tavada kızdırın. Kuru soğan ve sarımsakları ekleyip 1 dakika kadar soteleyin. Kuşbaşı tavuk göğüslerini katıp yüksek ateşte soteleme sürecini sürdürün.
5. Tavuklar renk aldığında yeşil biberleri katıp çevirin. Domates küpleri ve biber salçasını ekleyip domatesler suyunu çekene kadar kavurun. Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve kekikle tatlandırın. Ocaktan alıp dinlenmeye bırakın.
6. Fırından çıkardığınız patlıcanların dilimlerini hafifçeçe aralayıp hazırladığınız tavuklu harçla doldurun. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.
7. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında, peynirler eriyip kızarana kadar pişirmeye devam edin. İncecik kıyılmış maydanoz yapraklarıyla süsledikten daha sonra servise hazır.
Afiyet olsun.
Fırında tavuk kanat tanımı:
Mangal tadını aratmayacak lezzetli tanım.
Kaç Kişilik: 5 kişilik
Hazırlama Mühleti: 20 dakika
Pişirme Müddeti: 45 dakika
Malzemeler:
1 kilogram tavuk kanat
1 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı yoğurt
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kajun baharatı
1 tatlı kaşığı tuz
1. Öncelikle tavuk kanatların üzerine bıçakla kesikler atın.
2. Derin bir kapta marine sos için olan tüm gereçleri, tavuk kanatlarla bir arada karıştırın. Üzerini streç sinemayla sarıp buzdolabında bir saat bekletin.
3. Tavuk kanatlarını yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin, üzerine ıslatılmış ve suyu sıkılmış yağlı kağıdı serin ve 190 derecede pişirin.
4. Birinci 20 dakika yağlı kağıt ile pişirip daha sonra kağıdı alıp kızarması için 25 dakika daha pişirin.
Afiyet olsun.