“Bir Türlü Göbeğim Erimiyor!” Diyenler Toplansın: Kilo Almanıza Sebep Olan Alışkanlıklar Neler?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Eğer ne yaparsanız yapın bir türlü kilo veremiyorsanız, artık yeme rutininizi değiştirmeye sıra gelmiş demektir. Boşa kürek çekmemek için, sağlıklı ve size uygun bir diyeti benimsemek pek değerli. Bu hem fizikî birebir vakitte mental sıhhatinizi düzgün istikamette etkilemeye yardımcı olur. Pekala, kilo vermenizin arkasında yatan yeme alışkanlıkları neler? Sıraladık!
👇


Not: İçerik yeme bozukluğu vb. rahatsızlıklar için tetikleyici olabilir.


Kaynak: https://www.eatthis.com/bad-habits-ma…

1. “Az yağlı” besinler tüketiyorsunuz.


Marketten az yağlı ya da yağsız paketli besinler yahut kilo kaybetmeyi vadeden içecekler almak… Evet, size kilo aldırmıyorlar lakin yalnızca birkaç kalori az kazanmanızı sağlıyorlar. Besin üreticileri bunu zararsız yağların yerini çabuk sindirilen karbonhidratlarla doldurarak yapıyor. Bu da açlığın kısa müddette bedene dönmesine sebep oluyor. Yani her ne kadar az yağ tüketmiş olsanız da, günün sonunda daha fazlaca yemiş oluyorsunuz.


2. Sodyumun da sayıldığını unutmayın!


Belki de favori çerez paketiniz yalnızca 150 kalori lakin paketin ortasında ne kadar sodyum olduğunu denetim ettiniz mi? Makul bir sıhhat sorunundan mustarip olmayan beşerler haricinde kimse bunu denetim etme ihtiyacı hissetmiyor. Sırf tuzun size kilo aldırması muhtemel bir durum değil, lakin tuz sizi daha kilolu gösterir: Zira şişkinliğe sebep olur. Bu yüzden tuz tüketiminize dikkat etmekte yarar var!


3. Gereğince su içmiyorsunuz.


Su tüketimi bedeninizin fonksiyonu için epey kıymetli. Ne kadar fazlaca su içerseniz, o kadar zayıf kalmanız da mümkün denebilir. Nasıl mı? Utah Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada yemektilk evvel iki bardak su içenlerin, içmeyenlere kıyasla %30 daha kolay kilo verebildiği kanıtlandı. Suyun içine buz ekleyerek tesirini daha da arttırabilirsiniz. Alman bilim insanları günde 6 bardak soğuk suyun metabolizmayı hızlandırarak 50 kalori yakabileceğini kanıtladı.


4. Ya hayli fazla ya da fazlaca az uyuyorsunuz.


Wake Forest araştırmacılarının yaptığı çalışmaya göre, 5 saat ve daha az uyuyanlar, 8 saat ya da bir-iki saat daha az uyuyanlara bakılırsa göbeklenmeye daha yatkın! O yüzden her gece en az 6, en çok 8 saat uykunuzu almaya ihtimam gösterin. Bu kilo denetiminizde de işe yarayacaktır.


5. Denetimlerinizi yaptırmıyorsunuz.


Kolesterol ya da diyabet üzere rahatsızlıklar için yılda bir hekim muayenesi olsanız da, fizikî semptomlar ile kendini belirli eden beslenme eksiklikleri konusunda doktora danışmıyorsunuz. Birden fazla insan hangi beslenme eksikliklerini yaşadığından bihaber; bu da pek tehlikeli bir durum. Beslenme eksikliği yaşamak en nihayetinde kansere dahi yol açabilir; bu yüzden sistemli muayene olduğunuzdan emin olun.


6. Çok süratli yemek yiyorsunuz.


Journal of the American Dietetic Association akademik mecmuası tarafınca yapılan araştırmaya bakılırsa yavaş yemek yiyenler, süratli yemek yiyenlere kıyasla her öğünde 66 kalori daha az alıyor.


7. Büyük tabaklarda yemek yiyorsunuz.


Obesity Science & Practice dergisi tarafınca yapılan bir çalışmaya göre, obez bireylerin yüzde 96’sı büyük tabaklarda yemek yemeyi tercih ediyor. Buda daha fazlaca yemek, daha hayli kalori ve daha hayli yağ demek oluyor. Daha küçük tabaklarda daha küçük porsiyonlar tüketmeyi deneyin. Şayet doymazsanız, her vakit ikinci tabağı da yiyebilirsiniz.


8. Çok fazla televizyon izliyorsunuz.


Vermont Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya katılan kilolu deneklerin yüzde 50’sinin televizyon izlemeyi azaltarak günde ortalama 119 kalori yaktığı gözlemlendi. Televizyon izlerken bir yandan öbür bir iş yaparken yaktığınız kalori ölçüsünü arttırmak da mümkün. Ayrıyeten eliniz bir işte olursa, daima atıştırma isteğinizi de köreltirsiniz.


9. Beslenme tavsiyelerine kulak asmıyorsunuz.


Bu içeriği okuyarak nasıl kilo vermenizi destekleyeceğinizi öğreniyorsunuz, pekala bu ayrıntıları nitekim uygulayacak mısınız?
😅
Kendilerine tabip ve uzman diyetisyenler tarafınca verilen beslenme nizamına uyan kişi sayısı maalesef fazlaca az…


10. Gazlı içecek tüketiyorsunuz.


Diyet kola da sayılmaz. 2005’te yapılan bir araştırmada günde bir ila iki bardak gazlı içecek tüketmenin çok kilolu ya da obeziteye yüzde 33 daha fazla yol açacağı kanıtlandı. Gazlı içecekleri bırakmanın kilodan fazla diğer bir sürü yararı da mevcut!


11. Katı diyetler uyguluyorsunuz.


Su orucundan patates diyetine, saçma ve sizi aç kalmaya mahkum eden diyetlerden uzak durun. Tüm besin kümelerini beslenme düzeninizden çıkaran diyetlerden uzak durun; hepsinden istikrarlı düzeyde tüketmeye gereksiniminiz var. bu biçimdesine katı diyetleri uygulamak çeşitli besin eksiklikleri yaşamanıza yol açabilir.


12. Duygusal ve depresif anlarınızda yemeye meyillisiniz.


Alabama Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, duygusal boşluğu doldurmak için yiyenlerin 13 kat daha fazla obez olma riski taşıdığı keşfedildi. Şayet gerilime cevap olarak yeme isteği hissediyorsanız, sakız çiğnemeyi, su içmeyi ya da yürüyüşe çıkmayı bir deneyin. Yemek içermeyen bir tahlil üreterek bunun önüne geçin.


13. Sağlıklı yemek, sıhhatsiz porsiyona dikkat.


Yaptığınız yemek sağlıklı diye porsiyona dikkat etmeyeceksiniz üzere bir kural yok. En sağlıklı yemeklerin bile kalorisi olduğunu unutmayın! Tabağınızın yarısını zerzevat, öteki yarısını protein ve tahıl ile doldurmayı unutmayın.


14. Tüm yağlardan kaçınıyorsunuz.


Yağın size kilo aldırmadığının altını tekrar çizelim. Trans yap tüketimi kalp hastalığı ve felç riskini arttırır, o yüzden en mantıklısı uzak durmak olacaktır. Fakat tüm yağlardan uzak durmanıza gerek yok. Keten tohumu ve fıstık üzere doğal yağ içeren besinleri tüketmek sizler için sağlıklı bir seçim olacaktır. Hem düz bir karna tıpkı vakitte sağlıklı olmanıza yardımcı olur.


15. Mesken abur cubur dolu!


Market alışverişi esnasında yeterli seçimler yaptığınızdan emin olun; açlık esnasında abur cubur dolu bir mutfaktan çok sağlıklı atıştırmalıkların olduğu bir mutfak dolabı sizi gayenize daha fazlaca yaklaştıracak. Gazlı içecek, çok şekerli ve trans yağ içeren paketli abur cuburları hayatınızdan çıkarmak size hem mental birebir vakitte fizikî sağlığınızda biroldukca katkıda bulunur.
 
Üst