Geçtiğimiz günlerde Tv8’de yayınlanan Masterchef’e ekşi maya uzmanı Karl de Smedt katıldı. Ekşi maya konusunda dünyada bir numaralı isim olarak bilinen Karl de Smedt, yediği en uygun ekşi maya ekmeklerinden birinin Gümüşhane Kürtün Araköy ekşi maya ekmeği olduğunu söylemiş oldu. Gelin bir arada güzide ülkemizin enfes lezzetlerinden biri olan bu ekşi maya ekmeğini yakından tanıyalım
Karl de Smedt, Belçikalı bir ekşi maya uzmanı. Herkes onu geçtiğimiz günlerde Tv8 ekranlarında yayınlanan Masterchef yardımıyla tanıdı.
Karl De Smedt dünyadaki birinci ve tek ekşi maya kütüphanesinin sahibi! bununla birlikte bir internet sitesi de bulunuyor. Site üzerinde 1715, ekşi maya kütüphanesinde ise 107 adet maya bulunuyor.
Enfes sitesi için burayı tıklayabilirsiniz.
bununla birlikte Karl de Smedt’in inanılmaz bir Instagram sayfası var. Takip etmek isteyenler için: @sourdough_librarian
Karl de Smedt, sık sık Türkiye’ye geliyor ve ekşi mayalı ekmekler üzerine araştırma yapıyor.
Ve işte o ekmek: “Çoğu vakit beşerler bana şimdiye kadar yediğim en uygun ekmeğin ne olduğunu soruyorlar. Geçen perşembeden beri bu.
Muhakkak olağanüstü bir lezzet. Odun ateşinde 4 saat pişiriliyor. Ocak ayında bir sinema gelecek. Bizi izlemeye devam edin.”
Bununla da kalmayıp bir de nasıl yenmesi gerektiğine dair bir görüntü paylaşmış: “Ekmeği hala sıcakken tatmak istiyorsanız bir ipucu. Üstünü kesin, tereyağı ile doldurun ve bekleyin. Neyle isterseniz servis yapın. Ekmek hayattaki tüm hoş şeyleri birleştirir!!! Afiyet olsun.”
Peki Gümüşhane ekmeğini bu kadar özel yapan şey ne? Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Araköy’de üretilen bu ekmek, neredeyse bir asırdır birebir maya kullanılarak yapılıyor. Ekmekler yaklaşık olarak 4-4.5 kilo aralığında ve bir hafta tazeliğini koruyor.
Ekmekler yoğrulduktan daha sonra bir süre dinlendiriliyor ve sonraki gün yapılacak ekmek için bir ölçüsü ayırılıyor. Akabinde odun ateşinde 4 saat kadar pişiliyor.
İçeriğinde hiç bir katkı unsuru bulunmayan bu ekmek neredeyse yüzsenelerdır tıpkı teknikle yapılıyor.
Kürtün Araköy Ekmeği 04.09.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka kurumundan coğrafik tescilini de aldı!
ci.turkpatent.gov.tr
Coğrafi tescilinde ise şu bilgiler yer alıyor: “Kürtün Araköy Ekmeği üretiminde maya olarak yalnızca bundan evvelki hamurdan ayrılarak saklanan ekşi hamur kullanılır, hiç bir katı unsuru kullanılmaz. Ekmeğe özelliğini veren bu ekşi mayaya, üretildiği bölgenin hava ve suyundan gelen mikroorganizmalar özellik katar. Ekşi mayanın bu özelliğinden dolayı Kürtün Araköy Ekmeğinin tüm üretim evreleri Kürtün ilçesinde gerçekleşmelidir.”
Karl de Smedt, Belçikalı bir ekşi maya uzmanı. Herkes onu geçtiğimiz günlerde Tv8 ekranlarında yayınlanan Masterchef yardımıyla tanıdı.
Karl De Smedt dünyadaki birinci ve tek ekşi maya kütüphanesinin sahibi! bununla birlikte bir internet sitesi de bulunuyor. Site üzerinde 1715, ekşi maya kütüphanesinde ise 107 adet maya bulunuyor.
Enfes sitesi için burayı tıklayabilirsiniz.
bununla birlikte Karl de Smedt’in inanılmaz bir Instagram sayfası var. Takip etmek isteyenler için: @sourdough_librarian
Karl de Smedt, sık sık Türkiye’ye geliyor ve ekşi mayalı ekmekler üzerine araştırma yapıyor.
Ve işte o ekmek: “Çoğu vakit beşerler bana şimdiye kadar yediğim en uygun ekmeğin ne olduğunu soruyorlar. Geçen perşembeden beri bu.
Bununla da kalmayıp bir de nasıl yenmesi gerektiğine dair bir görüntü paylaşmış: “Ekmeği hala sıcakken tatmak istiyorsanız bir ipucu. Üstünü kesin, tereyağı ile doldurun ve bekleyin. Neyle isterseniz servis yapın. Ekmek hayattaki tüm hoş şeyleri birleştirir!!! Afiyet olsun.”
Peki Gümüşhane ekmeğini bu kadar özel yapan şey ne? Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Araköy’de üretilen bu ekmek, neredeyse bir asırdır birebir maya kullanılarak yapılıyor. Ekmekler yaklaşık olarak 4-4.5 kilo aralığında ve bir hafta tazeliğini koruyor.
Ekmekler yoğrulduktan daha sonra bir süre dinlendiriliyor ve sonraki gün yapılacak ekmek için bir ölçüsü ayırılıyor. Akabinde odun ateşinde 4 saat kadar pişiliyor.
İçeriğinde hiç bir katkı unsuru bulunmayan bu ekmek neredeyse yüzsenelerdır tıpkı teknikle yapılıyor.
Kürtün Araköy Ekmeği 04.09.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka kurumundan coğrafik tescilini de aldı!
ci.turkpatent.gov.tr
Coğrafi tescilinde ise şu bilgiler yer alıyor: “Kürtün Araköy Ekmeği üretiminde maya olarak yalnızca bundan evvelki hamurdan ayrılarak saklanan ekşi hamur kullanılır, hiç bir katı unsuru kullanılmaz. Ekmeğe özelliğini veren bu ekşi mayaya, üretildiği bölgenin hava ve suyundan gelen mikroorganizmalar özellik katar. Ekşi mayanın bu özelliğinden dolayı Kürtün Araköy Ekmeğinin tüm üretim evreleri Kürtün ilçesinde gerçekleşmelidir.”