Bayramda tatlı yiyip tatlı konuşmanızı sağlayacak tam kıvamında baklavaya kim hayır diyebilir? Hem hoş hem meşhur tatlılarımızdan olan baklava, her çeşidiyle hoştur. Biz de buraya birbirinden lezzetli baklava tanımları ile donattık. İşte, bayrama hoşluk katacak baklava tanımları…
1. Kat kat, çıtır çıtır!
Cevizli Mesken Baklavası Tanımı, Nasıl Yapılır?
Gereçler (1 Tepsi)
Hamuru için:
Hazır Yufkadan Baklava Tanımı, Nasıl Yapılır?
Gereçler (1 Tepsi)
Kaymaklı Baklava Tanımı, Nasıl Yapılır?
Gereçler
Kuş Gözü Baklavası Tanımı, Nasıl Yapılır?
Materyaller
Hamur için:
Soğuk Baklava Tanımı, Nasıl Yapılır?
Gereçler
Baklavası için:
Büzme Baklava Tanımı, Nasıl Yapılır?
Materyaller
Havuç Dilim Baklava Tanımı, Nasıl Yapılır?
Materyaller
Midye Baklava Tanımı, Nasıl Yapılır?
Gereçleri
Kaymak için:
1. Kat kat, çıtır çıtır!
Cevizli Mesken Baklavası Tanımı, Nasıl Yapılır?
Gereçler (1 Tepsi)
Hamuru için:
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
3,5 su bardağı un
1/4 çay kaşığı tuz
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
- 3 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)
- 1,5 su bardağı nişasta
200 gram tereyağı (Eritilmiş)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Hamur için un hariç tüm materyalleri bir kaba aktarın. Akabinde unu azar azar eleyerek ekleyin.
Güzelce karıştırın ve ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirin.
40 eş kesime bölün. Bezeleri onarlı kümelere ayırın. 10 adedini tezgâha alın ve oburlarının üzerine beze örtün.
Açarken nişastayı bol kullanın. 10 bezeyi açın ve üst üste koyun. Ortalarına nişasta serpin.
10 bezeden oluşan birleşimini tek tek fırın kabı büyüklüğünde açın. Yufka haline getirin.
Fırın kabına yerleştirin. Yufkaları tek tek açmanız gerekir. Bu noktada zorlanırsanız tek bir katman halinde de koyabilirsiniz.
10.yufkayı da koyduktan daha sonra her yerine eşit biçimde ceviz dökün. 30 adet yufkanız için de tıpkı süreçleri yapın.
Son yufka bitince kesme sürecine geçebilirsiniz. Yıldız biçimi vererek dilimlere ayırın. Kare biçimi de verebilirsiniz.
Tereyağını eritin ve üzerine dökün. Sıvı yağı da tıpkı biçimde dökün. 140 derece fırında 40-45 dakika pişirin.
Pişerken şerbetini yapabilirsiniz. Şerbeti için şeker ve suyu tencereye alın.
Ocağın altını açın ve kaynamaya bırakın. Kaynayınca limon suyu ek edin. 10 dakika kadar daha pişirdikten daha sonra ocağın altını kapatın.
Fırından alınan baklavanın birinci sıcağı çıkınca şerbetini ekleyin. 2 saat daha sonra servis edebilirsiniz. bu biçimdece şerbetini çekecektir. Afiyet olsun.
Hazır Yufkadan Baklava Tanımı, Nasıl Yapılır?
Gereçler (1 Tepsi)
350 gram ceviz içi
200 gram tereyağı eritilmiş
1 paket baklavalık yufka
4,5 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
3 damla limon suyu
Şeker ve suyu düzgünce karıştırın. Kaynamaya başlayınca içerisine limon suyu ekleyin.
15 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın. Tereyağını kısık ateşte eritin. Ilınmış tereyağı ile fırın tepsisini yağlayın.
daha sonra 3 baklavalık yufkayı tepsiye üst üste yerleştirin. Üzerine tereyağından sürün.
bu türlü her 3 yufkada bir tereyağı sürme sürecine devam edin. Orta kata dövülmüş ceviz içlerini dökün.
Cevizli katın üzerine bir daha 3 yufkada bir tereyağı sürün. En son yufka katını yerleştirin.
Dilediğiniz biçimde dilimlere ayırın ve tereyağı sürün. Evvelce ısınmış 180 derece fırında altı ve üzeri kızarana kadar denetimli pişirin.
Birinci sıcaklığı geçince üzerine soğumuş şerbeti dökün. Baklava şerbetini çekince servis edin. Afiyet olsun.
Kaymaklı Baklava Tanımı, Nasıl Yapılır?
Gereçler
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 adet yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı süzme yoğurt
2,2 su bardağı baklavalık un
1 çimdik tuz
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 çorba kaşığı mısır nişastası
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı irmik
200 gram kaymak
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
- 100 gram eritilmiş tereyağı
Hamur materyallerini bir kaba alın ve yoğurma sürecine başlayın. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
24 eşit bezeye ayırın ve 2 saat boyunca dinlendirin. Kaymak hariç muhallebi materyallerini yoğunlaşana kadar pişirin.
Karıştırarak soğutup kaymağı ek edin. Şerbet gereçlerini 3 dakika kaynatın.
Bezenin birinci 6 adedini bol nişastalı tezgâhta teker teker fincan tabağı büyüklüğünde açın.
Ortalarına nişasta yayın ve üst üste koyun. Ortasını bir ölçü nazikçe bastırın.
Merdane ile açabildiğiniz kadar açın. Yağladığınız tepsiye yerleştirin. Öteki 6 bezeyi de tepsi büyüklüğünde açın.
Muhallebiyi üzerine güzelce yayın. Kalan bezeleri de birebir biçimde açıp üzerini kapatın.
Baklavayı dilediğiniz biçimde dilimleyin. Eritilmiş tereyağını üzerinde gezdirin.
Evvelden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan 4 dakika daha sonra soğuk şerbeti üzerine dökün.1 saat dinlendirip servis edebilirsiniz. Şimdiden Afiyet olsun.
Kuş Gözü Baklavası Tanımı, Nasıl Yapılır?
Materyaller
Hamur için:
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
2 su bardağı un
1 çimdik tuz
1 adet yumurta
0,2 su bardağı sıvı yağ
0,2 su bardağı yoğurt
0,2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
- Yeteri kadar nişasta
50 gram tereyağı
0,5 su bardağı sıvı yağ
- Dilek edilen kadar file fıstık
Hamur gereçlerini bir kaba alın ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Gerekirse un ek edebilirsiniz. Hamuru 9 eşit bezeye ayırın. Yuvarlayıp üzerini nemli bir bezle örtün.
Yarım saat kadar dinlendirin. Şerbet materyallerini bir tencereye alın. 5 dakika kaynatınca altını kapatın.
Her bir bezeyi nişasta serpin. Açabildiğiniz kadar ince açın ve 4 eşit kesime bölün.
Her kesimin uç kısmından başlayarak oklavaya sarın. Üzerinden büzüp oklavadan çıkarın.
İki ucunu birleştirip yuvarlak yapın. Hepsini yağlanmış tepsiye dizin. Tereyağı ile sıvı yağı karıştırın. Baklavaların üzerinde gezdirin.
Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan baklavaların üzerine ılık şerbeti gezdirin.
Şerbeti çekince file fıstıkla birlikte servis edin. Şimdiden Afiyet olsun.
Soğuk Baklava Tanımı, Nasıl Yapılır?
Gereçler
Baklavası için:
200 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket baklavalık yufka
- 1 su bardağı Antep fıstığı
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
2,5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
80 gram rendelenmiş çikolata
Tencereye su, süt ve şekeri alın. Uygunca karıştırdıktan daha sonra altını açın. Kaynamaya bırakın.
Tereyağını uygunca eritin. Köpüğünü kâğıt havlu sayesinde süzdürün. Süzdükten daha sonra içerisine sıvı yağ ek edin.
Yufkalarınızı tezgâhın üzerine serin. Borcam boyutlarında kesin. Yufkaları ikiye ayırıp alt tabana 20 yaprak, üst tabana 22 yaprak kullanın.
Üzeri için ayırdığınız yufkaları pak bir örtüyle sarın. Borcamı uygunca yağlayın.
Bir yaprak yufkayı borcama yerleştirin ve üzerini yağlayın. Her yufka ortasını yağlayarak üst üste dizin.
En üst yufkayı yağlamadan üzerini fıstıklarla dizin. Biraz yağ gezdirin.
Kalan yufkalara da birebir süreci yapın. Kare formunda kesin. Üzerine kalan yağı güzelce sürün.
170 derece evvelinde ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Pişince 10 dakika dinlendirin.
Soğuk şerbeti üzerine dökün. 2-3 saat dinlenmeye bırakın. Tatlının üzerine kakao ve pudra şekeri eleyin. Rendelenmiş çikolatayı üzerine serpin.
Son olarak Antep fıstığı ile süsleyin. Çabucak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Büzme Baklava Tanımı, Nasıl Yapılır?
Materyaller
1 paket baklavalık hazır yufka
1 su bardağı sıvı yağ
250 gram tereyağı
1 kâse ince çekilmiş ceviz ya da fındık
4 su bardağı su
1 ince dilim limon
3,5 su bardağı şeker
Şeker ve suyu tencereye alın. Eriyene kadar karıştırın. daha sonra ocağa alın ve kaynamaya bırakın.
Kaynayınca 15 dakika daha pişirin. Pişmesine yakın içerisine limon dilimini atın.
Tereyağı ve sıvı yağı tavaya alın. Yakmadan pişirin ve üzerinde oluşan tortuları alın.
Tezgâha bir adet yufkayı alın. Ilımış yağlı karışımdan her yerine sürün. Üzerine 2.yufkayı serin. yine biraz yağlayıp ceviz yahut fındık serpin.
Kenarından başlayarak oklava sayesinde ne epeyce sıkı ne hayli gevşek olacak biçimde sarın.
İki kenardan ortaya hakikat büzün. Yavaşça oklavadan çıkarıp tepsiye aktarın.
Tüm yufkaları bu türlü hazırlayın ve üzerine yağ sürün. Evvelce ısıtılmış 170 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Fırından alın ve birinci sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti üzerine dökün. Şimdiden afiyet olsun.
Havuç Dilim Baklava Tanımı, Nasıl Yapılır?
Materyaller
1 paket baklavalık yufka
1,5 su bardağı Antep fıstığı
200 gram tereyağı eritilmiş
3 su bardağı su
3 damla limon suyu
3 su bardağı toz şeker
Su ve şekeri eriyene kadar karıştırın. 10 dakika kaynattıktan daha sonra limon suyu ekleyin.
Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Antep fıstıklarını toz olmayacak biçimde rondodan geçirip bir kenara alın.
Baklavalık yufkaları pişireceğiniz tepsiye nazaran kesip üzerlerini nemli bir bezle kapatın.
Baklava tepsisini yağlayın. 20 kat yufkanın ortalarını yağlayarak tepsiye dizin.
En üstteki yufkayı yağlamayın. Baklavayı havuç dilimi olacak biçimde kesin.
Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkan baklavanın birinci sıcağı geçince üzerine şerbeti dökün. Şerbetini çekince servis edin. Afiyet olsun.
Midye Baklava Tanımı, Nasıl Yapılır?
Gereçleri
Kaymak için:
Yarım su bardağı irmik
Yarım litre süt
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1-2 damla limon suyu
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
25 gram oda sıcaklığında tereyağı
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı su
1/4 çay kaşığı tuz
2,5 su bardağı baklavalık un
- Nişasta
- 150 gram tereyağı
- 1 su bardağı öğütülmüş fıstık
Şerbeti için su ve şekeri tencereye alın. Kaynayınca limon suyu ekleyin. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin.
Karıştırma kabına sıvı yağı aktarın. Üzerine tereyağı bırakın. Akabinde süt, su, sirke, yumurta, sirke ve tuzu ek edin.
Elinizle güzelce karıştırın. Eleyerek azar azar unu ek edin. Kıvamlı hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamuru eşit modüllere bölüp yuvarlayın. Bezelerin her biri 93 gram olmalı.
Birinci bezeyi alın ve avuç içinizle bastırın. Nişastaya bulayın. Bezeleri merdane ile büyütüp yeniden nişastaya bulayın.
Buzdolabı poşetini kesin ve büyüttüğünüz bezeleri üzerine yerleştirin.
Üzerini buzdolabı poşeti ile kapatarak hepsini üst üste koyun. Tamamı bitince hepsini içine alacak bir poşete koyun.
Buzdolabı olağan kısımda en az iki saat dinlendirin. Sütü bir tencereye alın.
Üzerine irmiği ekleyin. Karıştırarak pişirin. Soğuması için bir kaba alın. Fıstıkları rondodan geçirin.
Bir bezeyi alın ve bol nişasta sürerek açma sürecine başlayın. Oklava ile büyütün.
Açtığınız yufkayı oklavaya sarın. Yanlardan merkeze yanlışsız yufkayı sıkıştırın.
Tezgâha alın ve yufkayı özgür bırakın. Büzgülü çıkan yufkanın üzerine fıstık serpin.
Onun da üzerine hazırladığınız kaymağı koyun. Üstünü örtün. Sıkıştırarak ön formunu belirli edin.
Bıçak sayesinde ortalarından kesin. Tek tek alıp zıt çevirin. Hali denetim edip kenarlarından sıkıştırın.
Fazlalıklarını kesin. Hepsini bu türlü yapıp tepsiye dizin. Erimiş tereyağını baklava üzerine dökün.
Evvelce ısıtılmış 170 derece fırında 45 dakika pişirin. Üzeri kızarınca fırından çıkarın.
Soğuk şerbeti birinci sıcağı geçmiş baklavanın üzerine dökün. 4 saat dinlendirin. Servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.