sıra dışı tarifler denemek sürekli hoş olsa da yeni tanımlara bilhassa bugünlerde çokça muhtaçlık duyuyoruz. Zira ramazan ayı kalabalık iftar sofralarının, sonu ise cümbür cemaat kutlanan sevinçli bayram günlerinin zamanı!
Ramazan ayı boyunca saatlerce süren açlığın akabinde yemek yenmesi, kan şekerinde ani oynamalar yaşanmasına sebep olabilir. Bu yüzden iftardan daha sonra her insanın canı çoklukla tatlı çeker. Ramazan ayının klasik tatlısının güllaç olduğu bilinse de kimse her gün güllaç yemek istemez. Hem herkes güllaç sevmeyebilir de üstelik. Ayrıyeten birtakım beşerler şerbetli tatlıları tercih ederler. Bir ay boyunca sütlü yahut şerbetli olsun, daima birebir tatlıları yapmak ise herkes için can sıkıcı olabilir.
Konuklarının ağızlarını sulandıracak yeni bir tanım denemek isteyenler burada mı? O hâlde kollarınızı sıvayın. Lezzetiyle baş döndürüp ağızda dağılan formuyla iştah kabartan aypare tatlısı! Az bilinen bu tatlıya bayılacaksınız! İftardan daha sonra, bayramda ya da rastgele bir günde konuklarınıza sunmak için sabırsızlanacağınız, favori tatlılarınızdan biri olacak ve herkes bu tanımı sizden kapmaya çalışacak! Haydi, bu özel tatlının tanımına geçelim.
Aypare Tatlısı Tanımı
Materyaller
Hamuru için:
● 125 gram tereyağı (margarin de tercih edebilirsiniz)
● 1 adet yumurta
● 1 adet yumurta akı (sarısı üzerine sürmek için kullanılacak)
● 1 çay bardağı irmik
● 1 çay bardağı pudra şekeri
● 1 paket vanilya
● Yarım paket kabartma tozu
● Yaklaşık 2.5 su bardağı un
● 1 çay bardağı çekilmiş ceviz, badem yahut fındık (tercihe bağlı)
Üzeri için:
● 1 adet yumurta sarısı
Şerbeti için:
● 2.5 su bardağı toz şeker
● 3 su bardağı su (600 ml)
● 3 yahut 4 damla limon
Hazırlanışı:
● Yapılması gereken birinci süreç, natürel ki şerbeti hazırlamak. Tatlı hazır olana kadar şerbetin soğumuş olması gerek. Bu yüzden tarife evvel şerbeti yapmakla başlamalısınız.
● 3 su bardağı suyu tencereye alın ve şekeri ilave edin. Su ve şekeri güzelce karıştırıp şekerin erimesine yardımcı olduktan daha sonra kaynamaya bırakın. Kaynamasının akabinde 3-4 damla limon damlatıp altını kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın.
● Hamuru hazırlamak için geniş bir karıştırma kabına gereksiniminiz var. Kabın içerisinde 125 gram tereyağını, birinin sarısını üzeri için ayırdığımız 2 adet yumurtayı, 1 çay bardağı pudra şekerini, 1 çay bardağı irmiği, 1 paket vanilya ve yarım paket kabartma tozunu karıştırıyoruz. Bu gereçlerin karıştığından emin olduktan daha sonra unu denetimli bir biçimde karışıma yedirerek ilave ediyoruz. bu biçimdece hamurun kıvam alması için gereken tüm gereçleri harç haline getirmiş olursunuz. Harcınızı güzelce yoğurun. Tüm gereçlerin uygunca karışmasını sağlayıp yumuşak kıvamlı bir hamur elde ettikten daha sonra cevizleri ekleyebilirsiniz. Cevizleri ekledikten daha sonra bir sefer daha yoğurup hamurunuzu hazır hâle getirin. (Tercihe nazaran ezilmiş yahut tüm badem/fındık da kullanabilirsiniz.)
● Hamur hazır olduğuna bakılırsa tanımın en zevkli evrelerinden birine, yani hamurları şekillendirme kısmına geçebilirsiniz.
● Hamuru iki eşit kesime ayırın ve her birini rulo hâline getirin.
● Ruloya elinizle yahut bir merdane sayesinde bastırıp hamurun yassı hale gelmesini sağlayın ve bir çay bardağı sayesinde biçim verin. Yassı hamura çay bardağının ağız kısmının yarım yüzeyiyle bastırdığınızda ay halini elde edebilirsiniz. Kenarlardan artan hamurları birleştirin ve yeniden yassı hâle getirip bardak sayesinde hal verin. Bu tatlıyı istediğiniz üzere şekillendirmeniz mümkün, yaratıcılığınızı kullanın. Yalnızca isminin ‘aypare’ olduğunu aklınızdan çıkarmayın! Elinizle yahut çeşitli kalıplar sayesinde bir epeyce hal elde ederek farklı görünüme sahip tatlılar yapabilirsiniz.
● Tepsiye dizdiğiniz tatlıların güzelce kızarmalarını sağlamak için üzerlerine yumurta sarısını istikrarlı halde sürün ve öncesinden 175 derecede ısıtılmış fırında, alt-üst fansız ayarda 25 dakika pişirin.
● Fırından çıkan sıcak tatlıları bir borcama alın ve tatlılarınızın soğumuş şerbetinizle buluşmasını sağlayın. Şerbeti ayparelerin üzerinde uygunca gezdirdikten daha sonra 1-2 saat dinlenmeye bırakın. Tatlılarınız şerbetini uygunca çektikten daha sonra servis hazır! Aypareleri servis tabağına alıp üzerlerine toz Antep fıstığı serperek konuklarınıza ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Ramazan ayı boyunca saatlerce süren açlığın akabinde yemek yenmesi, kan şekerinde ani oynamalar yaşanmasına sebep olabilir. Bu yüzden iftardan daha sonra her insanın canı çoklukla tatlı çeker. Ramazan ayının klasik tatlısının güllaç olduğu bilinse de kimse her gün güllaç yemek istemez. Hem herkes güllaç sevmeyebilir de üstelik. Ayrıyeten birtakım beşerler şerbetli tatlıları tercih ederler. Bir ay boyunca sütlü yahut şerbetli olsun, daima birebir tatlıları yapmak ise herkes için can sıkıcı olabilir.
Konuklarının ağızlarını sulandıracak yeni bir tanım denemek isteyenler burada mı? O hâlde kollarınızı sıvayın. Lezzetiyle baş döndürüp ağızda dağılan formuyla iştah kabartan aypare tatlısı! Az bilinen bu tatlıya bayılacaksınız! İftardan daha sonra, bayramda ya da rastgele bir günde konuklarınıza sunmak için sabırsızlanacağınız, favori tatlılarınızdan biri olacak ve herkes bu tanımı sizden kapmaya çalışacak! Haydi, bu özel tatlının tanımına geçelim.
Aypare Tatlısı Tanımı
Materyaller
Hamuru için:
● 125 gram tereyağı (margarin de tercih edebilirsiniz)
● 1 adet yumurta
● 1 adet yumurta akı (sarısı üzerine sürmek için kullanılacak)
● 1 çay bardağı irmik
● 1 çay bardağı pudra şekeri
● 1 paket vanilya
● Yarım paket kabartma tozu
● Yaklaşık 2.5 su bardağı un
● 1 çay bardağı çekilmiş ceviz, badem yahut fındık (tercihe bağlı)
Üzeri için:
● 1 adet yumurta sarısı
Şerbeti için:
● 2.5 su bardağı toz şeker
● 3 su bardağı su (600 ml)
● 3 yahut 4 damla limon
Hazırlanışı:
● Yapılması gereken birinci süreç, natürel ki şerbeti hazırlamak. Tatlı hazır olana kadar şerbetin soğumuş olması gerek. Bu yüzden tarife evvel şerbeti yapmakla başlamalısınız.
● 3 su bardağı suyu tencereye alın ve şekeri ilave edin. Su ve şekeri güzelce karıştırıp şekerin erimesine yardımcı olduktan daha sonra kaynamaya bırakın. Kaynamasının akabinde 3-4 damla limon damlatıp altını kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın.
● Hamuru hazırlamak için geniş bir karıştırma kabına gereksiniminiz var. Kabın içerisinde 125 gram tereyağını, birinin sarısını üzeri için ayırdığımız 2 adet yumurtayı, 1 çay bardağı pudra şekerini, 1 çay bardağı irmiği, 1 paket vanilya ve yarım paket kabartma tozunu karıştırıyoruz. Bu gereçlerin karıştığından emin olduktan daha sonra unu denetimli bir biçimde karışıma yedirerek ilave ediyoruz. bu biçimdece hamurun kıvam alması için gereken tüm gereçleri harç haline getirmiş olursunuz. Harcınızı güzelce yoğurun. Tüm gereçlerin uygunca karışmasını sağlayıp yumuşak kıvamlı bir hamur elde ettikten daha sonra cevizleri ekleyebilirsiniz. Cevizleri ekledikten daha sonra bir sefer daha yoğurup hamurunuzu hazır hâle getirin. (Tercihe nazaran ezilmiş yahut tüm badem/fındık da kullanabilirsiniz.)
● Hamur hazır olduğuna bakılırsa tanımın en zevkli evrelerinden birine, yani hamurları şekillendirme kısmına geçebilirsiniz.
● Hamuru iki eşit kesime ayırın ve her birini rulo hâline getirin.
● Ruloya elinizle yahut bir merdane sayesinde bastırıp hamurun yassı hale gelmesini sağlayın ve bir çay bardağı sayesinde biçim verin. Yassı hamura çay bardağının ağız kısmının yarım yüzeyiyle bastırdığınızda ay halini elde edebilirsiniz. Kenarlardan artan hamurları birleştirin ve yeniden yassı hâle getirip bardak sayesinde hal verin. Bu tatlıyı istediğiniz üzere şekillendirmeniz mümkün, yaratıcılığınızı kullanın. Yalnızca isminin ‘aypare’ olduğunu aklınızdan çıkarmayın! Elinizle yahut çeşitli kalıplar sayesinde bir epeyce hal elde ederek farklı görünüme sahip tatlılar yapabilirsiniz.
● Tepsiye dizdiğiniz tatlıların güzelce kızarmalarını sağlamak için üzerlerine yumurta sarısını istikrarlı halde sürün ve öncesinden 175 derecede ısıtılmış fırında, alt-üst fansız ayarda 25 dakika pişirin.
● Fırından çıkan sıcak tatlıları bir borcama alın ve tatlılarınızın soğumuş şerbetinizle buluşmasını sağlayın. Şerbeti ayparelerin üzerinde uygunca gezdirdikten daha sonra 1-2 saat dinlenmeye bırakın. Tatlılarınız şerbetini uygunca çektikten daha sonra servis hazır! Aypareleri servis tabağına alıp üzerlerine toz Antep fıstığı serperek konuklarınıza ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun!