Balık haricinde denizden ne yesek? diye düşünenler için meskeninizde kolay kolay hazırlayabileceğiniz, tadına doyamayacağınız lezzette deniz eserleri tanımlarını bir ortaya getirdik. Karidesten yengece, yosundan deniz tarağına çeşit çeşit tanımları gelin daima bir arada inceleyelim.
1. Midyeli Pilav
Malzemeler:
1. Geniş tabanlı bir pilav tenceresine 1 kaşık zeytinyağı ekleyin.
2. Uzunlamasına kesilmiş soğanları hafifçeçe pembeleşinceye kadar pişirin ve ince doğranmış sarımsağı ekleyin.
3. Kabuklu midyeleri tencereye atıp ağızları açılana kadar soğan ve sarımsakla kavurun ve 1 limonun suyunu ekleyin.
4. Ağızları açılmış yani pişmiş olan midyeleri süzgeçli kaşıkla kenara alıp ılık bir ortamda bekletin.
5. Birebir tencereye lahanaları ekleyip 2 dakika harlı ateşte kavurun.
6. İç midyeleri ek edip pişirmeye devam edin.
7. Tarçın, karabiber ve sumağı ekleyin ki lezzet şöleni başlasın.
8. Yıkadığınız pirinçleri tencereye alın.
9. 1 buçuk su bardağı tavuk suyu ve 1 buçuk su bardağı sıcak suyu tencereye ek edin.
10. Tencerenin kapağını kapatın ve düşük ateşte 20 dakika pişirin.
11. Ateşin altını kapatıp 10 dakika dinlendirdikten daha sonra pilavınıza kenara ayırdığınız kabuklu midyeleri, maydanozu ve dereotunu ekleyin.
12. Hazırladığınız servise rendelenmiş limon kabuklarını ekleyin.
Afiyet olsun.
2. Izgara Kalamar Salatası
Malzemeler:
1. Öncelikle kalamar ve karidesler için marine sosu hazırlamanız gerekiyor.
2. İnce kıyılmış maydanoz, sarımsak, yarım limon suyu, epey az rendelenmiş limon kabuğu, yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz ve karabiberi derin bir kapta karıştırın.
3. Kalamar ve karidesleri hazırladığımız bu sosa atıp güzelce karıştırıp bu karışım içerisinde 5 dk kadar bekletin.
4. Evvelce ısıttığınız ızgarada gerili önlü yaklaşık 3-4 dk kadar pişin.
5. Izgaradan aldığınız kalamar ve karidesleri biraz soğuması için bir kenara alın.
6. Rokaları güzelce yıkayıp kurutun.
7. Rezene soğanını ise tıpkı soğan üzere ince ince kıyın.
8. Közlenmiş kırmızı biberleri de doğrayın.
9. Bir sos kabı içerisine 1 portakal suyunu sıkın, yarım çay bardağı zeytinyağı, karabiber ve tuz ek ederek karıştırın. Yarısını roka, rezene, közlenmiş biber kabına döküp güzelce karıştırın ve hazırladığınız karışımı salata servis tabağına alın.
10. Kalamar ve karidesleri salata üstüne yerleştirin.
11. Kalan portakal sulu sosu servis tabağına dağıtarak dökün.
Afiyet olsun.
Püf Nokta: Kalamar gövdelerini yaprak biçiminde açarak üzerlerine yavaşça hafifçe çizikler atarsanız ızgarada daha süratli pişecektir.
3. Deniz Eserli Kuskus
Malzemeler:
1. Ahtapotu makasla iri kesimlere bölün.
2. Düdüklü tencereye alıp, su, defne yaprağı, karabiber ve tuz ek edip haşlayın. Kaynamaya başladıktan daha sonra kısık ateşte 10 dakika pişirin.
3. Suyundan 1 su bardağı ayırarak süzün.
4. Geniş bir tavada 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile soğan, pırasa ve havucu kavurun. Ahtapotu ekleyip 5 dakika pişirin. Tuz ve karabiberini katıp ocaktan alın.
5. Farklı bir tavada 2 çorba kaşığı zeytinyağında jumbo karidesleri kavurun.
6. Kuskusu yavaşça sert kalacak biçimde haşlayıp, var ise fazla suyunu süzün ve tavadaki soğanlı karışıma ek edin.
7. Ahtapot suyunu katıp karıştırın. Karidesleri ekleyip, 5 dakika kısık ateşte pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
4. Afrodizyak Tartar
Malzemeler:
1. Kuşkonmazların üzerilerini kazıyıp tencereye yerleştirin. Üzerini geçecek kadar su ek edip haşlamaya bırakın.
2. Kaynadıktan 2 dakika daha sonra ocaktan alıp, buzlu suya koyun. daha sonra suyunu uygunca süzün. Çiçek kısımlarını kesip, süslemek için kenara ayırın. Kalanlarını dilimleyin.
3. Karidesleri başka bir tencereye yerleştirip, üzerini geçecek kadar su ekleyin ve haşlamaya bırakın. Kaynadıktan 2 dakika daha sonra ocaktan alıp suyunu süzün.
4. 6-7 adet karidesi kenara ayırıp, kalan karidesi dilimlenmiş kuşkonmaz, küp doğranmış avokado, kabukları ile birlikte küp doğranmış salatalık, kıyılmış soğan ve dereotu ile birlikte harmanlayın.
5. Sos gerecini blenderden geçirin. Karidesli karışımın üzerine gezdirip güzelce karıştırın.
6. Tartarı servis tabağına yahut tel kadayıf çanaklarına yerleştirin.Üzerini, kenara ayırdığınız kuşkonmaz çiçekleri ve karides ile süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.
5. Jambalaya
Malzemeler:
1. Tencereye zeytinyağı ve tereyağını alınır, sosisler 5 dakika pişirilir. Akabinde paprika, kimyon, pul biber ve soğan eklenerek kavrulur.
2. Patates, domates, biberler, taze soğan, defne yaprağı ve tuz eklenerek harmanlanır.
3. Pirinç ek edilir. Bütün materyal ile karıştırılır. Tavuk suyu ve olağan su ekleyerek pişmeye bırakılır.
4. Pişmesine yaklaşık 10 dakika kala karidesleri ekleyerek karıştırın.
Afiyet olsun.
6. Deniz Mahsulleri İle Siyah Spagetti
Malzemeler:
1. Makarna suyunu ocağa alın, bu ortada sos tenceresini ısıtın, içine zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve deniz mahsullerini koyun.
2. Makarnayı kaynayan tuz atılmış suya atın. 3 dakika üzere denetimli haşlayın. Deniz mahsulleri 3-4 dakikada makarna ile birebir müddette pişecektir.
3. Makarnayı sudan maşayla alıp deniz mahsullerinin içine bırakın.
4. Tereyi ve lime suyunu ekleyip tabaklara paylaştırın. Üzerine lime kabuğu rendesi ve epey az zeytinyağı gezdirip servis edin.
Afiyet olsun.
7. Deniz Mahsulleriyle Doldurulmuş Renkli Dolma Biberler
Malzemeler:
1. Sarımsağı rendeleyip zeytinyağı ile karıştırın.
2. Biberleri uzunluğuna ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını temizleyin. İçine ve dışına fırça ile zeytinyağı sürüp fırında 20-25 dakika pişirin.
3. Somon filetoyu iri küp formunda doğrayın. Kalan zeytinyağını tavaya alarak ısıtın. Karides ve somonu ekleyip soteleyin. Mısır ekleyin. Taze soğanları 2 cm kalınlığında doğrayarak ek edin. Tuz, karabiber ile tatlandırın.
4. Karışımı biberlerin içine paylaştırın. Üzerine maydanoz serpiştirip servis yapın.
Afiyet olsun.
8. Dereotlu Kalamar Sote
Malzemeler:
1. Kalamarları yıkayıp düzgünce suyunu süzün.
2. Yapışmaz teflon tavada zeytinyağı ve tereyağında kalamarları 3 dk kadar soteleyin.
3. Sarımsakları ve limon suyunu ek edip 7-8 dk kadar daha kavurun.
4. Suyunu çekmeye başlarken dereotu, tuz ve karabiber ek edip 1-2 dk karıştırın.
Afiyet olsun.
9. Sote Deniz Tarağı
Malzemeler:
1. Tarakları soğuk su altında uygunca durulayın ve bir kağıt havluyla kurulayın. var ise, tarakların küçük yan kaslarını çıkarın. Tat vermek için tuz ve karabiber ile tatlandırın.
2. Büyük bir tavaya zeytinyağı ekleyin ve orta-yüksek ateşte yağı ısıtın.
3. Tarakları tek bir katman halinde ve ortalarında boşluk kalacak biçimde tavaya ekleyin. Gerekirse kümeler halinde kızartın.
4. Tarakların altları altın rengi yahut kahverengi olana kadar, her iki tarafını da yaklaşık 2 dakika pişirin. Tarakları bir tabağa alın.
5. Tarakları pişirdiğiniz tavaya tereyağını ekleyin. Tereyağı kahverengileşmeye başlayınca limon suyu, sarımsak, kekik ve maydanozu ekleyin ve yaklaşık 2 dakika pişirin.
6. Sosu tarakların üzerine dökün. Dilerseniz taze kıyılmış maydanozla süsleyin ve çabucak servis edin.
Afiyet olsun.
Püf Nokta: Deniz tarağı seçerken, taze, büyük ve kuru deniz tarakları tercih edin. Bunlar, tatlı ve lezzetlidir.pişirmedilk evvel deniz taraklarını düzgünce kuruladığınızdan emin olun. Aksi biçimde, tarakların haricinde altın rengi bir kabuk elde edemezsiniz.
10. Midye Buğulama
Malzemeler:
1. Büyük bir kaba midye ekleyin ve soğuk suda 20 dakika bekletin. Birkaç kere midyeleri durulayın.
2. Midyeleri temizlemek için bir fırça kullanarak midyeleri ovalayın. Her midyeyi alın, bir havluyla tutun, sakalları çıkarın ve atın. Ayrıyeten kırılmış yahut çatlamış midyeleri de atın.
3. Orta ateşte büyük bir tencereye tereyağı ekleyin. Tereyağı eridiğinde, doğranmış soğanları ekleyin ve 1-2 dakika pişirin.
4. Kıyılmış sarımsak ve kırmızı pul biberi ekleyin. Sarımsakların kokusu çıkana kadar pişirin.
5. Zerzevat suyunu, sek beyaz şarabı dökün ve yıkanmış midyeleri ekleyin. Güzelce karıştırın.
6. Tencereyi bir kapakla kapatın, ocağın altını kısın ve midyeleri yaklaşık 10 dakika yahut midyeler açılıncaya kadar pişirin.
7. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Tüm gereçleri yeterlice karıştırın.
8. Tencereyi ateşten alıp kremayı ekleyin. Uygunca karıştırın.
9. Taze kıyılmış maydanozla süsleyin ve servis yapın.
Afiyet olsun.
Püf Nokta: Midyeleri soğuk tuzlu suda 20 dakika bekletin. Nefes aldıkça içlerindeki kumları yok edecekler.
11. Istakoz Sandviç
Malzemeler:
1. Düşük ila orta ateşte bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağı ısıtın. Istakoz etini sarımsak tuzu ve karabiberle 3-5 dakika hafifçeçe ısıtın.
2. Istakozları orta uzunluk bir kapta tereyağı ile bir arada bir kenara koyun ve 10 dakika dinlendirin.
3. Istakoz soğuduktan daha sonra mayonez, limon suyu, frenk soğanı, kereviz ve tadına bakılırsa tuz ekleyin. Gereçleri yavaşça karıştırın.
4. Tuzunu ayarlayın ve Istakoz salata kasesini plastik sargıyla örtün ve buzdolabında 30-40 dakika bekletin.
5. Akabinde ızgarayı orta ateşte ısıtın.
6. Sandviç ekmeklerini ikiye bölün ve kalan tereyağı ile fırçalayın.
7. Ekmeklerin her iki tarafını 1-2 dakika ızgarada kızartın.
8. Marulu ekmeğin içine yerleştirin ve ıstakoz salatası ile doldurun.
9. Üzerine dereotu serpin ve isteğe nazaran patates kızartması ve turşu ile servis yapın.
Afiyet olsun.
Püf Nokta: Istakoz pişirirken ete ve pişirme mühletine dikkat edin. Istakozun lastik üzere olmaması için fazla pişirmemeye itina gösterin.
12. Istakoz Yemeği
Malzemeler:
1. Istakozu büyük bir bıçak sayesinde dikkatlice ikiye bölün ve içini temizleyin.
2. Geniş bir kabın içerisinde zeytinyağı, limon suyu, tuz ve ince kıyılmış sarımsakları karıştırın.
3. Bu karışımı, ıstakozun içine sürün.
4. Istakozu kabuklu kısmı dışarıya gelecek biçimde fırın tepsisine yerleştirin.
5. Istakozun pişirme müddeti, boyutuna nazaran ayarlanır. Bu yüzden alırken boyutuna dikkat edin.
6. Pişirme sürecinin akabinde ıstakozu servis tabağına alın. Limon ve yeşilliklerle birlikte servis edin.
Afiyet olsun.
Püf Nokta: Istakozu deniz suyuyla haşlayın. Bu süreç içinin daha kolay pişmesini sağlar.
13. Deniz Eserleriyle Pazı Sarma
Malzemeler:
1. Ahtapotu, kalamarı ve karidesleri ayıklayıp haşlayın.
2. İç harcı için gerekli malzemeyi bir kapta harmanlayın
3. Haşladığınız deniz eserleriyle harmanlayın.
4. Pazı yapraklarını kaynamış suda 1-2 dakika bekletin.
5. İçine balıklı harçtan paylaştırıp sarın. Sarmaları tencereye yerleştirin. Üzerine tereyağını ek edip pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
14. Uramaki
Malzemeler:
1. Pirinç yıkayın ve tuzlu suda haşlanmaya bırakın.
2. Şeker ve sirkeyi karıştırın ve pişen pirince ek edilerek soğumaya bırakın.
3. Yosunu açın içerisine pirinci, avokado, salatalık ve yengeci ekleyin ve katlayın.
4. Soya sos ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
15. Kızarmış Midye
Malzemeler:
1. Midyeleri kısa tahta şişlere dizin,
2. Un, su ve tuzu bir kapta çırpın,
3. Bir sos tavasında yağı kızdırın,
4. Şişleri harca batırıp kızgın yağa atın ve sık sık çevirerek kızartın
Afiyet olsun.
16. Hellim Peynirli Kuru Domatesli Karides
Malzemeler:
1. Kuru domatesleri dörde bölüp sıcak suda 10 dakika bekletin ve süzün.
2. Sıvı yağı bir tavaya alın. Üzerine küp doğranmış hellim peynirini ek edin ve kızartın.
3. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın.
4. Tereyağını diğer bir tavaya alıp, üzerine karides, kurutulmuş domates, tuz, karabiber ve toz kırmızı biber ekleyip birlikte soteleyin.
5. Ocaktan alıp, üzerine kızarmış hellim peyniri ve yapraklarına ayrılmış kişniş ek ettikten daha sonra servis yapın.
Afiyet olsun.
17. Sebzeli Ahtapot
Malzemeler:
1. Ahtapotu yarım parmak uzunluğunda doğrayıp kenara alın.
2. Yağı bir tavaya alıp üzerine küp doğradığınız mantarları, biberleri ve domatesi ekleyip, birlikte birkaç dakika kavurun.
3. Ahtapotu ek edin ve pişmelerine yakın soya sosunu katın.
4. Birkaç dakika daha sonra ocaktan alıp servis yapın.
Afiyet olsun.
18. Bademli Karides
Malzemeler:
1. Bademleri kaynayan suya atıp 5 dakika daha sonra çıkarın ve kabuklarını soyun.
2. İkiye böldükten daha sonra yapışmaz yüzeyli bir tavaya aktarın.
3. Karıştırarak renkleri dönene kadar kavurun.
4. Ekmekleri yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında kızartın.
5. 2 Bir çorba kaşığı tereyağını tavaya alıp üzerine karides, tuz, karabiber, pul biber ve toz kırmızıbiber ek edip soteleyin.
6. Bademleri ek edip, çevirin. Ocaktan alıp kıyılmış dereotu ekleyin. Sarımsak ve kalan tereyağını karıştırıp kızarttığınız ekmek dilimlerinin üzerine sürün.
7. Bademli karidesi ekmek dilimlerine paylaştırıp servis yapın.
Afiyet olsun.
19. Yengeç Salatası
Malzemeler:
300 gram yengeç eti
Yarım demet dereotu
6 çorba kaşığı mayonez
6 çorba kaşığı ketçap
1 çorba kaşığı
sızma zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
1. Mayonez, ketçap, ince kıyılmış dereotu, sızma zeytinyağı ve tuzu yeterlice karıştırarak kıvamlı bir sos hazırlayın.
2. Yengeç etlerini tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Doğranmış yengeç etlerini sosun içine koyup karıştırın.
3. Salatayı servis tabağına alıp dereotu ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
20. Kaliforniya Ruloları
Malzemeler:
3/4 su bardağı baldo pirinç
3/4 su bardağı kırmızı pancar suyu
1 tatlı kaşığı pirinç sirkesi
12 adet yaprak yosun
70 gram yengeç surimi
4 çorba kaşığı toz şeker
3/4 su bardağı su
Yapılışı:
1. Pirinçleri yıkayıp, yarısını pancar suyunda 4 saat ıslatın. Kalan yarısını sade suda ıslatın.
2. çabucak sonrasında başka kaplarda haşlayarak kırmızı ve beyaz renkli pirinç elde edin.
3. Pirinçleri soğumaları için farklı ayrı tepsilere yayın.
4. Yosun yapraklarının ikisini suşi hasırına serin.
5. Üzerine beyaz pirinci yayın. Bastırarak rulo halinde sarın.
6. Birebir süreci, kırmızı pirinç için de uygulayıp 2 adet kırmızı, 2 adet beyaz pirinçli rulo elde edin.
2 adet yosunu hasırın üzerine serip yengeç surimi üzerine yerleştirin. Sıkıca sararak beşinci ruloyu elde edin.
3. Evvelden hazırladığınız 1 kırmızı 1 beyaz ruloyu son yosun yaprağının üzerine koyup ikisinin üst ortasına denk gelecek biçimde yengeçli ruloyu yerleştirin.
4. Üzerine öbür kalan 2 ruloyu yerleştirip sıkıca sarın. Keskin bir bıçakla 2’şer santim eninde kesin.
Afiyet olsun.
1. Midyeli Pilav
Malzemeler:
1.5 su bardağı tavuk suyu
2 su bardağı pirinç
1.5 su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
400 gram lahana, ince doğranmış
400 gram midye içi
500 gram kabuklu midye
2 adet kırmızı soğan, orta boy
1 adet limon
2 yemek kaşığı dereotu, doğranmış
2 yemek kaşığı maydanoz, doğranmış
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı sumak
yarım adet limon, kabuğu, rendelenmiş
1. Geniş tabanlı bir pilav tenceresine 1 kaşık zeytinyağı ekleyin.
2. Uzunlamasına kesilmiş soğanları hafifçeçe pembeleşinceye kadar pişirin ve ince doğranmış sarımsağı ekleyin.
3. Kabuklu midyeleri tencereye atıp ağızları açılana kadar soğan ve sarımsakla kavurun ve 1 limonun suyunu ekleyin.
4. Ağızları açılmış yani pişmiş olan midyeleri süzgeçli kaşıkla kenara alıp ılık bir ortamda bekletin.
5. Birebir tencereye lahanaları ekleyip 2 dakika harlı ateşte kavurun.
6. İç midyeleri ek edip pişirmeye devam edin.
7. Tarçın, karabiber ve sumağı ekleyin ki lezzet şöleni başlasın.
8. Yıkadığınız pirinçleri tencereye alın.
9. 1 buçuk su bardağı tavuk suyu ve 1 buçuk su bardağı sıcak suyu tencereye ek edin.
10. Tencerenin kapağını kapatın ve düşük ateşte 20 dakika pişirin.
11. Ateşin altını kapatıp 10 dakika dinlendirdikten daha sonra pilavınıza kenara ayırdığınız kabuklu midyeleri, maydanozu ve dereotunu ekleyin.
12. Hazırladığınız servise rendelenmiş limon kabuklarını ekleyin.
Afiyet olsun.
2. Izgara Kalamar Salatası
Malzemeler:
500 gr Kalamar (Temizlenmiş, bütün)
500 gr Karides (Jumbo karides yahut çimçim olabilir)
1 adet Rezene soğanı
4 adet Közlenmiş kırmızı biber
Maydanoz (Bir tutam kıyılmış)
4 diş sarımsak (ince kıyılmış yahut dövülmüş)
1 limon
1 portakal
2 demet Roka
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1. Öncelikle kalamar ve karidesler için marine sosu hazırlamanız gerekiyor.
2. İnce kıyılmış maydanoz, sarımsak, yarım limon suyu, epey az rendelenmiş limon kabuğu, yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz ve karabiberi derin bir kapta karıştırın.
3. Kalamar ve karidesleri hazırladığımız bu sosa atıp güzelce karıştırıp bu karışım içerisinde 5 dk kadar bekletin.
4. Evvelce ısıttığınız ızgarada gerili önlü yaklaşık 3-4 dk kadar pişin.
5. Izgaradan aldığınız kalamar ve karidesleri biraz soğuması için bir kenara alın.
6. Rokaları güzelce yıkayıp kurutun.
7. Rezene soğanını ise tıpkı soğan üzere ince ince kıyın.
8. Közlenmiş kırmızı biberleri de doğrayın.
9. Bir sos kabı içerisine 1 portakal suyunu sıkın, yarım çay bardağı zeytinyağı, karabiber ve tuz ek ederek karıştırın. Yarısını roka, rezene, közlenmiş biber kabına döküp güzelce karıştırın ve hazırladığınız karışımı salata servis tabağına alın.
10. Kalamar ve karidesleri salata üstüne yerleştirin.
11. Kalan portakal sulu sosu servis tabağına dağıtarak dökün.
Afiyet olsun.
Püf Nokta: Kalamar gövdelerini yaprak biçiminde açarak üzerlerine yavaşça hafifçe çizikler atarsanız ızgarada daha süratli pişecektir.
3. Deniz Eserli Kuskus
Malzemeler:
1 adet orta uzunluk ahtapot (1.5 kg civarında taze ve temizlenmiş)
3 su bardağı su
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet orta uzunluk ince doğranmış soğan
1 adet kıyılmış pırasa
1 adet doğranmış siyah havuç
1.5 su bardağı kuskus
6 adet jumbo karides (kuyruğu üzerinde kalacak biçimde ayıklanmış)
100 gram istiridye yahut kültür mantarı
4 adet defne yaprağı
1 adet doğranmış acı kırmızı biber
1/2 çay kaşığı karabiber, tuz
1. Ahtapotu makasla iri kesimlere bölün.
2. Düdüklü tencereye alıp, su, defne yaprağı, karabiber ve tuz ek edip haşlayın. Kaynamaya başladıktan daha sonra kısık ateşte 10 dakika pişirin.
3. Suyundan 1 su bardağı ayırarak süzün.
4. Geniş bir tavada 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile soğan, pırasa ve havucu kavurun. Ahtapotu ekleyip 5 dakika pişirin. Tuz ve karabiberini katıp ocaktan alın.
5. Farklı bir tavada 2 çorba kaşığı zeytinyağında jumbo karidesleri kavurun.
6. Kuskusu yavaşça sert kalacak biçimde haşlayıp, var ise fazla suyunu süzün ve tavadaki soğanlı karışıma ek edin.
7. Ahtapot suyunu katıp karıştırın. Karidesleri ekleyip, 5 dakika kısık ateşte pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
4. Afrodizyak Tartar
Malzemeler:
4 adet kuşkonmaz
100 gram ayıklanmış karides
Yeteri kadar su
1 adet avokado
1 adet salatalık
1 kol taze soğan
2 kısım dereotu
3-4 kol maydanoz
1 çorba kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
1 çorba kaşığı limon suyu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
1. Kuşkonmazların üzerilerini kazıyıp tencereye yerleştirin. Üzerini geçecek kadar su ek edip haşlamaya bırakın.
2. Kaynadıktan 2 dakika daha sonra ocaktan alıp, buzlu suya koyun. daha sonra suyunu uygunca süzün. Çiçek kısımlarını kesip, süslemek için kenara ayırın. Kalanlarını dilimleyin.
3. Karidesleri başka bir tencereye yerleştirip, üzerini geçecek kadar su ekleyin ve haşlamaya bırakın. Kaynadıktan 2 dakika daha sonra ocaktan alıp suyunu süzün.
4. 6-7 adet karidesi kenara ayırıp, kalan karidesi dilimlenmiş kuşkonmaz, küp doğranmış avokado, kabukları ile birlikte küp doğranmış salatalık, kıyılmış soğan ve dereotu ile birlikte harmanlayın.
5. Sos gerecini blenderden geçirin. Karidesli karışımın üzerine gezdirip güzelce karıştırın.
6. Tartarı servis tabağına yahut tel kadayıf çanaklarına yerleştirin.Üzerini, kenara ayırdığınız kuşkonmaz çiçekleri ve karides ile süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.
5. Jambalaya
Malzemeler:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
250 gr karides
150 gr sosis, dilimlenmiş
2 adet domates, küp doğranmış
1 adet soğan, doğranmış
2 adet taze soğan, ince doğranmış
1 adet yeşil biber, küçük doğranmış
1 adet patates, küp küp doğranmış (evvel haşlanmış)
2 diş sarımsak-ince doğranmış
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı paprika
1 çay kaşığı kimyon
1 adet defne yaprağı
1 tutam kırmızı acı biber
Tuz ve taze çekilmiş karabiber
1 su bardağı tavuk suyu
1. Tencereye zeytinyağı ve tereyağını alınır, sosisler 5 dakika pişirilir. Akabinde paprika, kimyon, pul biber ve soğan eklenerek kavrulur.
2. Patates, domates, biberler, taze soğan, defne yaprağı ve tuz eklenerek harmanlanır.
3. Pirinç ek edilir. Bütün materyal ile karıştırılır. Tavuk suyu ve olağan su ekleyerek pişmeye bırakılır.
4. Pişmesine yaklaşık 10 dakika kala karidesleri ekleyerek karıştırın.
Afiyet olsun.
6. Deniz Mahsulleri İle Siyah Spagetti
Malzemeler:
200 g konut üretimi siyah makarna
500 g deniz mahsulü (midye ve karides)
1 demet tere (İnce kıyılmış)
3 diş sarımsak
1/4 lime
Zeytinyağı
- Çok az zeytinyağı ve lime kabuğu rendesi
1. Makarna suyunu ocağa alın, bu ortada sos tenceresini ısıtın, içine zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve deniz mahsullerini koyun.
2. Makarnayı kaynayan tuz atılmış suya atın. 3 dakika üzere denetimli haşlayın. Deniz mahsulleri 3-4 dakikada makarna ile birebir müddette pişecektir.
3. Makarnayı sudan maşayla alıp deniz mahsullerinin içine bırakın.
4. Tereyi ve lime suyunu ekleyip tabaklara paylaştırın. Üzerine lime kabuğu rendesi ve epey az zeytinyağı gezdirip servis edin.
Afiyet olsun.
7. Deniz Mahsulleriyle Doldurulmuş Renkli Dolma Biberler
Malzemeler:
6 dolmalık kırmızıbiber
6 dolmalık sarı biber
1 diş sarımsak
300 gr somon fileto
Yarım çay bardağı riviera zeytinyağı
400 gr karides
4 kol taze soğan
1 çay bardağı mısır
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
1. Sarımsağı rendeleyip zeytinyağı ile karıştırın.
2. Biberleri uzunluğuna ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını temizleyin. İçine ve dışına fırça ile zeytinyağı sürüp fırında 20-25 dakika pişirin.
3. Somon filetoyu iri küp formunda doğrayın. Kalan zeytinyağını tavaya alarak ısıtın. Karides ve somonu ekleyip soteleyin. Mısır ekleyin. Taze soğanları 2 cm kalınlığında doğrayarak ek edin. Tuz, karabiber ile tatlandırın.
4. Karışımı biberlerin içine paylaştırın. Üzerine maydanoz serpiştirip servis yapın.
Afiyet olsun.
8. Dereotlu Kalamar Sote
Malzemeler:
750 gr kalamar (temizlenmiş ve halka formunda doğranmış)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı (tuzsuz)
7-8 diş sarımsak (dövülmüş yahut ince doğranmış)
1 adet iri uzunluk limon (suyu azsa 2 adet kullanın)
1 avuç dolusu ince doğranmış dereotu
Tuz
Karabiber
1. Kalamarları yıkayıp düzgünce suyunu süzün.
2. Yapışmaz teflon tavada zeytinyağı ve tereyağında kalamarları 3 dk kadar soteleyin.
3. Sarımsakları ve limon suyunu ek edip 7-8 dk kadar daha kavurun.
4. Suyunu çekmeye başlarken dereotu, tuz ve karabiber ek edip 1-2 dk karıştırın.
Afiyet olsun.
9. Sote Deniz Tarağı
Malzemeler:
Yarım kg taze kuru tarak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
1 yemek kaşığı taze limon suyu
2 diş kıyılmış sarımsak
1/2 yemek kaşığı taze kekik
1/2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 çay kaşığı deniz tuzu
1/4 çay kaşığı karabiber
1. Tarakları soğuk su altında uygunca durulayın ve bir kağıt havluyla kurulayın. var ise, tarakların küçük yan kaslarını çıkarın. Tat vermek için tuz ve karabiber ile tatlandırın.
2. Büyük bir tavaya zeytinyağı ekleyin ve orta-yüksek ateşte yağı ısıtın.
3. Tarakları tek bir katman halinde ve ortalarında boşluk kalacak biçimde tavaya ekleyin. Gerekirse kümeler halinde kızartın.
4. Tarakların altları altın rengi yahut kahverengi olana kadar, her iki tarafını da yaklaşık 2 dakika pişirin. Tarakları bir tabağa alın.
5. Tarakları pişirdiğiniz tavaya tereyağını ekleyin. Tereyağı kahverengileşmeye başlayınca limon suyu, sarımsak, kekik ve maydanozu ekleyin ve yaklaşık 2 dakika pişirin.
6. Sosu tarakların üzerine dökün. Dilerseniz taze kıyılmış maydanozla süsleyin ve çabucak servis edin.
Afiyet olsun.
Püf Nokta: Deniz tarağı seçerken, taze, büyük ve kuru deniz tarakları tercih edin. Bunlar, tatlı ve lezzetlidir.pişirmedilk evvel deniz taraklarını düzgünce kuruladığınızdan emin olun. Aksi biçimde, tarakların haricinde altın rengi bir kabuk elde edemezsiniz.
10. Midye Buğulama
Malzemeler:
1.4 kg temizlenmiş midye
2 yemek kaşığı tereyağ
1 doğranmış arpacık soğanı
2 diş kıyılmış sarımsak
3/4 su bardağı zerzevat suyu
1/2 su bardağı sek beyaz şarap
2 yemek kaşığı krema
1 çay kaşığı deniz tuzu
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı pul biber
3 yemek kaşığı doğranmış taze maydanoz
1. Büyük bir kaba midye ekleyin ve soğuk suda 20 dakika bekletin. Birkaç kere midyeleri durulayın.
2. Midyeleri temizlemek için bir fırça kullanarak midyeleri ovalayın. Her midyeyi alın, bir havluyla tutun, sakalları çıkarın ve atın. Ayrıyeten kırılmış yahut çatlamış midyeleri de atın.
3. Orta ateşte büyük bir tencereye tereyağı ekleyin. Tereyağı eridiğinde, doğranmış soğanları ekleyin ve 1-2 dakika pişirin.
4. Kıyılmış sarımsak ve kırmızı pul biberi ekleyin. Sarımsakların kokusu çıkana kadar pişirin.
5. Zerzevat suyunu, sek beyaz şarabı dökün ve yıkanmış midyeleri ekleyin. Güzelce karıştırın.
6. Tencereyi bir kapakla kapatın, ocağın altını kısın ve midyeleri yaklaşık 10 dakika yahut midyeler açılıncaya kadar pişirin.
7. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Tüm gereçleri yeterlice karıştırın.
8. Tencereyi ateşten alıp kremayı ekleyin. Uygunca karıştırın.
9. Taze kıyılmış maydanozla süsleyin ve servis yapın.
Afiyet olsun.
Püf Nokta: Midyeleri soğuk tuzlu suda 20 dakika bekletin. Nefes aldıkça içlerindeki kumları yok edecekler.
11. Istakoz Sandviç
Malzemeler:
1 1/3 kg pişmiş ıstakoz eti
3 yemek kaşığı mayonez
4 doğranmış kereviz sapı
4 marul
4 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı taze limon suyu
1/2 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı deniz tuzu
1/2 çay kaşığı karabiber
4 sandviç yada hotdog ekmek
1 yemek kaşığı doğranmış frenk soğanı
1. Düşük ila orta ateşte bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağı ısıtın. Istakoz etini sarımsak tuzu ve karabiberle 3-5 dakika hafifçeçe ısıtın.
2. Istakozları orta uzunluk bir kapta tereyağı ile bir arada bir kenara koyun ve 10 dakika dinlendirin.
3. Istakoz soğuduktan daha sonra mayonez, limon suyu, frenk soğanı, kereviz ve tadına bakılırsa tuz ekleyin. Gereçleri yavaşça karıştırın.
4. Tuzunu ayarlayın ve Istakoz salata kasesini plastik sargıyla örtün ve buzdolabında 30-40 dakika bekletin.
5. Akabinde ızgarayı orta ateşte ısıtın.
6. Sandviç ekmeklerini ikiye bölün ve kalan tereyağı ile fırçalayın.
7. Ekmeklerin her iki tarafını 1-2 dakika ızgarada kızartın.
8. Marulu ekmeğin içine yerleştirin ve ıstakoz salatası ile doldurun.
9. Üzerine dereotu serpin ve isteğe nazaran patates kızartması ve turşu ile servis yapın.
Afiyet olsun.
Püf Nokta: Istakoz pişirirken ete ve pişirme mühletine dikkat edin. Istakozun lastik üzere olmaması için fazla pişirmemeye itina gösterin.
12. Istakoz Yemeği
Malzemeler:
1 kg ıstakoz
2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Yarım çay kaşığı tuz
1. Istakozu büyük bir bıçak sayesinde dikkatlice ikiye bölün ve içini temizleyin.
2. Geniş bir kabın içerisinde zeytinyağı, limon suyu, tuz ve ince kıyılmış sarımsakları karıştırın.
3. Bu karışımı, ıstakozun içine sürün.
4. Istakozu kabuklu kısmı dışarıya gelecek biçimde fırın tepsisine yerleştirin.
5. Istakozun pişirme müddeti, boyutuna nazaran ayarlanır. Bu yüzden alırken boyutuna dikkat edin.
6. Pişirme sürecinin akabinde ıstakozu servis tabağına alın. Limon ve yeşilliklerle birlikte servis edin.
Afiyet olsun.
Püf Nokta: Istakozu deniz suyuyla haşlayın. Bu süreç içinin daha kolay pişmesini sağlar.
13. Deniz Eserleriyle Pazı Sarma
Malzemeler:
1 bacak ahtapot
1 tüp kalamar
500 gr karides
Pazı yaprağı
50 gr tereyağı
2 çay bardağı pirinç
1 soğan
Kuş üzümü
Dolmalık fıstık
Kuru nane
Tuz
Karabiber
1. Ahtapotu, kalamarı ve karidesleri ayıklayıp haşlayın.
2. İç harcı için gerekli malzemeyi bir kapta harmanlayın
3. Haşladığınız deniz eserleriyle harmanlayın.
4. Pazı yapraklarını kaynamış suda 1-2 dakika bekletin.
5. İçine balıklı harçtan paylaştırıp sarın. Sarmaları tencereye yerleştirin. Üzerine tereyağını ek edip pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
14. Uramaki
Malzemeler:
3 yaprak yosun
430 ml su
320 gr sushi pirinci
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı pirinç sirkesi
1 yemek kaşığı şeker
8 dilim yengeç
Susam ve çörekotu
1 adet avokado, ince dilimlenmiş
2 adet salatalık, ince dilimlenmiş
1. Pirinç yıkayın ve tuzlu suda haşlanmaya bırakın.
2. Şeker ve sirkeyi karıştırın ve pişen pirince ek edilerek soğumaya bırakın.
3. Yosunu açın içerisine pirinci, avokado, salatalık ve yengeci ekleyin ve katlayın.
4. Soya sos ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
15. Kızarmış Midye
Malzemeler:
200 Gram Midye
1 Yarım Su Bardağı Un
1 Çay Bardağı (Normal) Su
1 Bıçak Ucu Tuz
1 Çay Bardağı Ayçiçek Yağı
1. Midyeleri kısa tahta şişlere dizin,
2. Un, su ve tuzu bir kapta çırpın,
3. Bir sos tavasında yağı kızdırın,
4. Şişleri harca batırıp kızgın yağa atın ve sık sık çevirerek kızartın
Afiyet olsun.
16. Hellim Peynirli Kuru Domatesli Karides
Malzemeler:
1 paket hellim peyniri
500 gram karides
5 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
10 adet kurutulmuş domates
5 kol taze kişniş
Tuz,
karabiber,
toz kırmızıbiber
1. Kuru domatesleri dörde bölüp sıcak suda 10 dakika bekletin ve süzün.
2. Sıvı yağı bir tavaya alın. Üzerine küp doğranmış hellim peynirini ek edin ve kızartın.
3. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın.
4. Tereyağını diğer bir tavaya alıp, üzerine karides, kurutulmuş domates, tuz, karabiber ve toz kırmızı biber ekleyip birlikte soteleyin.
5. Ocaktan alıp, üzerine kızarmış hellim peyniri ve yapraklarına ayrılmış kişniş ek ettikten daha sonra servis yapın.
Afiyet olsun.
17. Sebzeli Ahtapot
Malzemeler:
250 gram ahtapot
7-8 adet mantar
1’er adet domates ve sivri biber
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı soya sosu
1. Ahtapotu yarım parmak uzunluğunda doğrayıp kenara alın.
2. Yağı bir tavaya alıp üzerine küp doğradığınız mantarları, biberleri ve domatesi ekleyip, birlikte birkaç dakika kavurun.
3. Ahtapotu ek edin ve pişmelerine yakın soya sosunu katın.
4. Birkaç dakika daha sonra ocaktan alıp servis yapın.
Afiyet olsun.
18. Bademli Karides
Malzemeler:
Yarım su bardağı tatlı badem
400 gram karides
6 dilim esmer ekmek
2 çorba kaşığı tereyağı
1 diş dövülmüş sarımsak
3 kısım dereotu
Tuz, karabiber, toz kırmızıbiber
1. Bademleri kaynayan suya atıp 5 dakika daha sonra çıkarın ve kabuklarını soyun.
2. İkiye böldükten daha sonra yapışmaz yüzeyli bir tavaya aktarın.
3. Karıştırarak renkleri dönene kadar kavurun.
4. Ekmekleri yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında kızartın.
5. 2 Bir çorba kaşığı tereyağını tavaya alıp üzerine karides, tuz, karabiber, pul biber ve toz kırmızıbiber ek edip soteleyin.
6. Bademleri ek edip, çevirin. Ocaktan alıp kıyılmış dereotu ekleyin. Sarımsak ve kalan tereyağını karıştırıp kızarttığınız ekmek dilimlerinin üzerine sürün.
7. Bademli karidesi ekmek dilimlerine paylaştırıp servis yapın.
Afiyet olsun.
19. Yengeç Salatası
Malzemeler:
300 gram yengeç eti
Yarım demet dereotu
6 çorba kaşığı mayonez
6 çorba kaşığı ketçap
1 çorba kaşığı
sızma zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
1. Mayonez, ketçap, ince kıyılmış dereotu, sızma zeytinyağı ve tuzu yeterlice karıştırarak kıvamlı bir sos hazırlayın.
2. Yengeç etlerini tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Doğranmış yengeç etlerini sosun içine koyup karıştırın.
3. Salatayı servis tabağına alıp dereotu ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
20. Kaliforniya Ruloları
Malzemeler:
3/4 su bardağı baldo pirinç
3/4 su bardağı kırmızı pancar suyu
1 tatlı kaşığı pirinç sirkesi
12 adet yaprak yosun
70 gram yengeç surimi
4 çorba kaşığı toz şeker
3/4 su bardağı su
Yapılışı:
1. Pirinçleri yıkayıp, yarısını pancar suyunda 4 saat ıslatın. Kalan yarısını sade suda ıslatın.
2. çabucak sonrasında başka kaplarda haşlayarak kırmızı ve beyaz renkli pirinç elde edin.
3. Pirinçleri soğumaları için farklı ayrı tepsilere yayın.
4. Yosun yapraklarının ikisini suşi hasırına serin.
5. Üzerine beyaz pirinci yayın. Bastırarak rulo halinde sarın.
6. Birebir süreci, kırmızı pirinç için de uygulayıp 2 adet kırmızı, 2 adet beyaz pirinçli rulo elde edin.
2 adet yosunu hasırın üzerine serip yengeç surimi üzerine yerleştirin. Sıkıca sararak beşinci ruloyu elde edin.
3. Evvelden hazırladığınız 1 kırmızı 1 beyaz ruloyu son yosun yaprağının üzerine koyup ikisinin üst ortasına denk gelecek biçimde yengeçli ruloyu yerleştirin.
4. Üzerine öbür kalan 2 ruloyu yerleştirip sıkıca sarın. Keskin bir bıçakla 2’şer santim eninde kesin.
Afiyet olsun.