Balık Sevenler Dikkat! Balık Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Balık dönemi açıldı. Meskenlerde mevsim balıkları pişmeye başladı. Kimi beşerler balık sevmezken birtakım beşerler balığı bayıla bayıla yiyor. Haftada 2 kez balık yenmesi tavsiye ediliyor. Bu kadar değerli ve protein deposu bu besini yerken balığın taze bulunmasına dikkat edilmesi gereken en değerli noktalardan biri. Taze olmayan bir balık yediğiniz vakit zehirlenme olasılığınız da artıyor. Balık zehirlenmesiyle ilgili aşağıdaki bilgileri da kesinlikle aklınızda bulundurun diyor ve süratlice başlıyoruz!


Balık zehirlenmesi yol açar?


Genellikle süt ve süt eserleri tüketildiği vakit meydana geldiği düşünülen balık zehirlenmesinin sebebi büsbütün farklıdır. Balık taze değilse ve siz de üzerine süt ve süt eserleri tükettiyseniz çoklukla zehirlenme ihtimaliniz yüksek olur. Balık zehirlenme niçinleri içinde;


  • Balıkların kimilerinde histidin ismi verilen bir aminoasit yer alır. Bu aminoasit bazı durumlarda insanı zehirleyecek pozisyona gelir.


  • Balık zehirlenmesine niye olduğu bir öbür durum da; bünyesinde bakteri ve mikrop barındıran balıkların tüketimidir.


  • Çiğ balık zehirlenmesi durumu da kimi balık çeşitlerinde olabilmektedir bu yüzden pişirme oranına dikkat etmekte yarar vardır.


  • Kirli sularda yaşayan balıkların yapısında cıva ya da çamur bulunabilir. Bu tıp balıklar da tüketim için uygun olmadığından zehirlenme durumunu oluşturabilir.


  • Balık cıva zehirlenmesi yaşamamak ismine güvendiğiniz yerlerden alışveriş yapmanız değerlidir.


  • Uygun şartlarda yaşamayan balıklarda histamin unsuru ortaya çıkar ve yoğurt ile birlikte tüketildiğinde histaminin tesiri daha da şiddetlenir. Bu niçinle biroldukca kişi tarafınca balık ve yoğurt birebir anda tüketilmemelidir yargısındadır.


  • Ayrıca palamut, hamsi, uskumru, kolyoz, somon, ton balığı, torik ve zargana üzere balıkların taze biçimde ve mevsiminde tüketilmesi önerilir. Aksi biçimde bedende histamin hususunun yayılmasına niye olarak zehirlenmeyi meydana getirir.
Balık zehirlenme belirtileri nelerdir?


  • Balık tüketiminden daha sonra oluşan karın ağrısı,


  • Karın ağrısının akabinde gelen mide bulantısı ve kusma,


  • Birden yükselen ateş,


  • Mide krampı,


  • Baygınlık,


  • Baş dönmesi ve halsizlik,


  • Deride oluşan kaşıntı ve döküntü,


  • Ağız etrafında ve parmaklarda uyuşma,


  • Cildin soğuk suya değmesi halinde yanma hissi,


  • Şiddetli balık zehirlenmesinde ise şok geçirme hali görülmektedir.
Balık zehirlenmesine ne güzel gelir?


Not: Balık zehirlenme belirtileriniz var ise katiyetle doktora gitmelisiniz. Hekiminizin tavsiyelerini dinleyerek aşağıda sıraladığımız adımları da takip edebilirsiniz.


  • Bol su tüketmelisiniz.


  • Haşlanmış besinleri tüketmelisiniz.


  • Limonlu su içmelisiniz.


  • Zehirlenme kararı mide bulantısı için; nane limon içebilirsiniz.


  • İshal sorunu olanlar ise; muz, kahveli limon, haşlanmış patates yahut pirinç lapası tüketebilir.


  • Zehirlenme daha sonrasında midenizi yormayacak besinler tüketmelisiniz. Haşlanmış sebzeler, çorba ve sulu yemekler üzere.
 
Üst