Bağ evi kaç katlı olur ?

Defne

New member
Bağ Evi Kaç Katlı Olur? Bir Hikâyeyle Anlatmak İstedim

Sevgili forumdaşlar,

Bazen bir sorunun cevabını doğrudan söylemek kolaydır. Ama bazı sorular vardır ki, cevabı sadece rakamlardan ya da ölçülerden ibaret değildir. “Bağ evi kaç katlı olur?” sorusu da bana öyle geldi. Bu sorunun içinde hayaller var, anılar var, tartışmalar var, hatta biraz da gönül kırgınlıkları… İşte size bunu anlatan bir hikâye getirdim. Belki kendi yaşantınızdan bir şeyler bulursunuz, belki de sonunda siz de “Bağ evi kaç katlı olmalı?” sorusuna kendi cevabınızı verirsiniz.

---

Bir Yaz Akşamı ve Hayal Kurulan Ev

Ahmet, yıllardır şehirde çalışıp didinmiş, artık biraz toprağa, biraz doğaya sığınmak isteyen bir adamdı. Bir bağ evi yaptırmaya karar verdiğinde, kafasında net bir plan vardı: “Tek katlı, kullanışlı, sağlam ve hesaplı.” Ona göre mesele çok açıktı. Fazla kat, fazla masraf demekti. Ayrıca “Bağ evi dediğin mütevazı olur,” diyordu.

Eşi Elif ise olaya bambaşka bir yerden bakıyordu. Onun gözünde bağ evi, sadece kalacak bir yer değil; aileyle, dostlarla anıların birikeceği, çocukların koşup oynayacağı, akşamüstü sohbetlerinde kahkahaların yankılanacağı bir mekândı. Elif, “Ya çocuklar geldiğinde kalabalık olursa? Ya dostlarımızla mangal yaparken herkes rahat etsin istersek?” diyordu. İçten içe gönlünde iki katlı, geniş balkonlu, manzaraya karşı çay içilecek bir ev vardı.

---

Strateji ile Empati Arasında

Ahmet, hesap kitap adamıydı. Planı, bütçeyi, malzemeyi düşünüyordu. Ona göre bağ evi 1 katlı olmalıydı. Hem yapımı kolay olurdu, hem de güvenli. İçinden şöyle geçiriyordu: “Şehirde apartman hayatından sıkıldık, bağ evine de kat mı çıkarız? Tek kat yeter.”

Elif ise meseleye farklı yaklaşıyordu. O, insanların duygularını düşünüyordu. İstiyordu ki eve gelen herkes kendini değerli hissetsin, kimse “yer yok” bahanesiyle dışarıda kalmasın. Bir de balkon meselesi vardı: “Gün batımını yüksekten izlemek bir başka güzel olur,” diyordu.

Bir akşam, bağın ortasında oturmuş, bu konuyu uzun uzun konuştular. Ahmet kâğıdı kalemi alıp masaya yatırdı: “Bak Elif, 2 kat yaparsak maliyet şu kadar artıyor, çatının yükü bu kadar değişiyor, ayrıca ruhsat işinde de sıkıntı çıkabilir.”

Elif ise gözleri parlayarak cevap verdi: “Biliyorum Ahmet, ama bu ev bizim hayatımızda sadece duvarlardan ibaret olmayacak. Çocuklarımızla torunlarımızı da ağırlayacağımız bir yuva olacak. Sen hep rakamları görüyorsun, ben ise kahkahaları, sohbetleri, anıları görüyorum.”

---

Komşuların Sözü

İşin içine köydeki komşular da girdi. Hasan Amca, yılların tecrübesiyle söze karıştı:

“Evlat, bağ evi fazla katlı olmaz. Doğayla uyumlu olacak, toprağa yakın olacak. Tek kat iyidir.”

Ama eşi Fatma Teyze gülümseyerek Elif’in tarafını tuttu:

“Yahu Hasan, sen de anlamıyorsun. Çoluk çocuk geldiğinde tek katta yer kalmaz. Hele ki üst katta manzaraya karşı çay içmek yok mu? Ömrü uzatır.”

Belli ki mesele sadece kat sayısı değil, aynı zamanda hayat felsefesi meselesiydi.

---

Bir Gece Gelen Cevap

O gece Ahmet uzun süre uyuyamadı. Aklı hesaplarda kalmıştı ama Elif’in sözleri de kulaklarında yankılanıyordu. “Ben rakamları görüyorum, o ise kahkahaları…” İçten içe düşündü: “Belki de haklı. Bu ev sadece benim için değil, hepimiz için yapılacak.”

Sabah olduğunda Ahmet kararını açıkladı:

“Elif, tamam. İki katlı yapalım. Alt katı sade tutarız, fazla masraf yapmayız. Üst kata da senin istediğin gibi balkon koyarız. Ama bir şartla: Bahçeye büyük bir dut ağacı dikeceğiz. O ağaç bizim evimizin kalbi olacak.”

Elif’in gözleri doldu. “İşte şimdi bu ev gerçekten bizim evimiz olacak,” dedi.

---

Bağ Evi Kaç Katlı Olur?

Hikâyenin sonunda şunu anlıyoruz: Bağ evi kaç katlı olur sorusunun tek bir cevabı yok. Kimi için tek kat yeterlidir; mütevazı, pratik ve toprağa yakın… Kimi içinse iki katlı olmalıdır; misafirlerin, çocukların, dostların rahatça ağırlanacağı bir yer…

Erkekler genellikle çözüm odaklı, maliyet ve strateji yönünden bakar. Kadınlar ise ilişkisel, empatik ve duygusal tarafı görür. İşte bu yüzden, bağ evi kaç katlı olacak sorusu aslında “Biz bu evi ne için istiyoruz?” sorusuyla beraber düşünülmelidir.

---

Söz Sizde Forumdaşlar

Ben bu hikâyeyi paylaşmak istedim çünkü çoğumuzun kafasında bir bağ evi hayali var. Ama işin içine girince herkesin öncelikleri farklı oluyor. Sizce bağ evi kaç katlı olmalı? Tek katın sadeliği mi daha cazip, yoksa iki katın ferahlığı mı? Belki de aranızda “Üç katlı bağ evi mi olur?” diyenler vardır.

Gelin, bu konuyu birlikte konuşalım. Çünkü bazen bir evin kat sayısından çok, içine sığdırdığımız anılar belirler değerini. Siz nasıl düşünüyorsunuz?