Sonbahar kış mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan ayva ile tatlıdan çorbaya, dolmadan reçele kadar biroldukca farklı tanım yapabilirsiniz. Ayvayı sade sade tüketmek sıkıntı geliyorsa ayva kullanarak hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli tam 15 tanımı sizler için yazdık. Bu tanımları deneyecek olanlar şimdiden afiyet olsun.
1. Ayva dolması tarifi
Malzemeler
1. Bir kasede kıyma, soğan, pirinç, domates salçası, tuz, karabiber ve yenibaharı birbirine karışacak biçimde yoğurun.
2. Ayvalar için bir kaseye limonlu su hazırlayın. Kapak için ayvanın üst kısmını kesin. Ayvaları oyun. Oyduğunuz ayvaları ve üst kapaklarını kararmaması için limonlu suda bekletin.
3. Limonlu sudan çıkardığınız ayvaların içini kıyma ile doldurun ve tencereye yerleştirin. Ayvaların üzerine pekmez ve nar ekşisini gezdirdikten daha sonra kapaklarını kapatın ve suyunu ekleyip orta ateşte pişmeye bırakın. Fokurdamaya başlayınca, ocağın altını kısın ve ayvalar yumuşayınca ocaktan alın.
2. Ayva tatlısı tarifi
Malzemeler
1.Derince bir kaba su doldurun ve içerisine limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.
2. Bu basamakta çıkarttığınız çekirdekleri farklı bir yerde biriktirin, pişirme esnasında tatlıya renk vermesi için kullanın.
3. Hazırlamış olduğunuz ayvaları limon suda bekletin
4. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün.
5. Suyu da tencereye ekledikten daha sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan daha sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirin. Ayvalar rengini aldıktan ve yumuşadıktan daha sonra ocaktan alabilirsiniz.
6. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Kaymak ve antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
3. Ayva reçeli tarifi
Malzemeler
1. Ayvalar kabukları soyularak dilimlenir. Bu süreç yapılırken çekirdekleri de bir kenarda biriktirin.
2. Ayvalar dilimlendikten daha sonra bir kabın içine alarak üzerine şeker ilave edin ve birkaç saat beklemeye bırakın.
3. Şekerler erimeye başladıktan daha sonra tencereye alarak üzerine su ekleyin. Son olarak ayvaların çekirdekleri de ekleyerek kaynamaya bırakın.
4. Reçel istenilen kıvamı alana kadar kaynatın. Ocağı kapatmaya yakın limon suyu ve karanfilleri de ekleyin bir kaç dakika daha kaynadıktan daha sonra ocaktan alın.
4. Ayvalı kek tarifi
Malzemeler
1. Fırını 165 dereceye ayarlayın. Fırın kabını yağlayın ve unlayın.
2. Ayvaların kabuklarını soyun ve çekirdeklerini temizleyin. İnce ince kesimler halinde ayvaları dilimleyin ve ölçülü toz şekerin 1 yemek kaşığını, 1-2 damla limonla karıştırın ve ayva dilimlerini ovun. Ayvaları kek kalıbının tabanına düzgünce dizin.
3. Yumurta ve şekeri düzgünce çırpın. Sıvı yağ ve sütü karıştırın. Unu ve kabartma tozunu başka bir kaba eleyin. İyice kabaran yumurta ve şekerli karışıma sütlü karışımı ekleyin. En son unlu karışımı ek edin. Tahini bu etapta ek edin ve spatula sayesinde karıştırın.
4. Kek harcını ayvaların üzerine dikkatlice gezdirin. Kekin ağırca kabarmasını isterseniz daha küçük çaplı bir kek kalıbı kullanabilirsiniz.
5. Keki asgarî 30 dakika fırın kapağını hiç açmadan pişirin. Kekiniz piştikten daha sonra düzgünce soğumasını bekleyin ve kelepçeli kalıbı nazikçe çıkartın. Üzerine pudra şekeri serpin ve servis edin. İşte bu kadar, afiyet olsun.
5. Ayvalı pilav tarifi
MalzemelerPilav için:
1. Pirinci bir kabın içine alın ve üzerine ılık su ek edin. Suyun ortasında yaklaşık 15-20 dakika kadar bekletin. Pirinci sudan çıkarıp süzdürün ve bekletin.
2. Ayvanın kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın ve küp küp doğrayın. Kararlamalarını önlemek maksadıyla üzerine limon suyunu gezdirin ve bir kenarda bekletin.
3. Havucun kabuklarını soyun ve rendeleyin. Soğanın kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın.
4. Pilav tenceresinin içine zeytinyağını ve tereyağını alın. hafifçeçe kızdırdıktan daha sonra soğan, ayva ve havucu ekleyin. Sotelemeye başlayın.
5. Soğan saydamlaşıp, ayvalar hafifçeçe yumuşadığında yıkayıp süzdürdüğünüz pirinçleri içine alın ve kavurmaya devam edin.
6. Pirinç tanelerin de rengi saydamlaştığında suyu ek edin. Üzerine baharatlarını ve tuzunu ekleyin. Bu sırada dilerseniz sarımsağı ekleyin.
7. Kapağı kapalı bir halde suyu çekene kadar pilavınızı pişirin. Suyunu çektiğinde demlenmesi için bir kenara alın.
8. Üzeri için; ayvaları iri dilimler halinde doğrayın. Bir tavanın içine şeker ve tereyağını alın. Üzerine dilimlediğiniz ayvaları ek edin. hafifçeçe karamelize olmasını sağlayın. Demlenmiş pilavınızın üzerine karamelize olmuş ayvaları dizerek servis edebilirsiniz.
6. Ayva kompostosu tarifi
Malzemeler
1. Uç kısımlarını alıp dört eşit modüle böldüğünüz ayvaların çekirdekli kısımlarını temizleyin.
2. Kabuklarını soyduğunuz ayvaları küçük küpler halinde doğradıktan daha sonra tencereye alın. Toz şeker ilavesiyle karıştırın.
3. Karanfil, çubuk tarçın ve daha sonrasında içme suyu ekleyip ocağa alın. Şeker taneleri eriyene kadar orta ateşte, karıştırarak pişirin.
4. Kaynamaya başlayan kompostoyu kısık ateşte ayva küpleri yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
5. Ocaktan alıp içerisine kattığınız kök baharatları dışarı çıkardığınız kompostoyu, ılık ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.
7. Ayvalı kış çayı tarifi
Malzemeler
1. Tencerenin içerisine meyveleri yıkayıp kabuklarıyla ve çekirdekleri ile doğrayıp, kabuk tarçın ve suyu koyup kaynamaya bırakın.
2. 5 dakika kaynadıktan daha sonra kapatıp bir beş dakika da dinlendirip bal ekleyin ve daha sonrasında süzerek afiyetle için.
8. Ayvalı et sote tarifi
Malzemeler
1. beraber biraz farklı bir et sote hazırlayıp pişirme sürecini fırında tamamlayacağız. Bunun için; kuru soğanları dört eşit kesime bölün. Kabuğunu soyduğunuz havuçları yarım ay biçiminde kesin.
2. Sert ve içi sulu ayvaları dört eşit kesime bölüp çekirdekli kısımlarını temizledikten daha sonra ince ince dilimleyin. Dileğe göre kabuklarını soymayın.
3. Zeytinyağını geniş tabanlı ve mümkünse döküm tabanlı bir tencerede kızdırın. Dana kuşbaşı etlerini ekleyip yüksek ateşte mühürleyin.
4. Sertlik derecesine göre sırasıyla; ayva, havuç ve kuru soğanları katıp yüksek ateşte soteleme sürecini sürdürün. Aromalarını bırakması için çubuk tarçın ve defne yaprağını ekleyin.
5. Ayvaların üzerine gelecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte, kapağı kapalı tencerede 30-35 dakika kadar pişirin. Bu müddetin sonunda çubuk tarçını çıkartıp tuz, karabiber ve az ölçüde yenibaharı katıp tahta bir kaşıkla karıştırın.
6. Isıya güçlü bir fırın kabına aldığınız et soteyi evvelde ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Dileğe bakılırsa tereyağlı pilav eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.
9. Ayvalı strudel tarifi
Malzemeler
1. Tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Baklava yufkalarını tezgaha yayın. Ortalarını tereyağı ile yağlayarak üst üste dizin. Ayvaları iri rendeleyip bir kaseye alın. Üzerine esmer toz şeker, tarçın ve toz karanfil serpip karıştırın.
2. Ayvalı harcı yufkaların üzerine yayıp rulo formunda sarın. 4 cm kalınlığında dilimleyip yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Ilındıktan daha sonra üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
10. Ayvalı muffin tarifi
Malzemeler
1. Ayvanın çekirdeklerini alın, kabuklarını soymadan minik küpler halinde doğrayın. Geniş bir kaba yumurtayı kırın. Pudra şekeri, süt, erimiş tereyağı koyun ve çırpın.
2. Akabinde un, kabartma tozu, vanilin, tuz ve tarçını ek edin. 10 saniye kadar çırpın. Son olarak ayvaları ekleyin, spatula yada tahta bir kaşık sayesinde karıştırın.
3. Cupcake kağıtlarını kalıplara yerleştirin ve hamuru kalıpların 2/3’sini dolduracak biçimde dökün. 180 derecelik evvelinde ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
11. Ayva pestili tarifi
Malzemeler
1. Ayvaları güzelce yıkayıp kabuklarını soyun çekirdeklerini çıkarın.
2. Ayvaları bir tencereye alın ve üstüne içme suyunu ekleyin. Dikkat edin ayvaların üstünü geçmesin yalnızca haşlamak için suyu ekleyin.
3. Ayvalar güzelce yumuşayınca blenderdan geçirin ve püre haline getirin. Fırını 100 dereceye ayarlayın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye ince bir biçimde yayın.
4. Düzgünce fırında kuruttuktan daha sonra kağıttan kalkıyorsa dürüm halinde yapıp servis edin. Eğer yağlı kağıttan kalkmıyorsa biraz daha fırında kurutun.
12. Ayvalı kurabiye tarifi
Malzemeler
1. Hamur gerecini derince bir kaba aktarın.Ununu eleyerek azar azar ekleyin ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. 20 dakika üzerine bir nemli bez örterek dinlendirin.
2. 1 adet ayvayı rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Üzerine 1 çay bardağı toz şekeri ilave ederek pişirin. Ocaktan alıp 1 çay kaşığı tarçın ile yarım çay bardağı ufalanmış cevizi ek ederek soğumaya bırakın.
3. Dinlenen hamurdan modüller kopararak avucunuzun ortasında açın. 1 tatlı kaşığı iç dolgusu yerleştirerek kapatın ve elinizde yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
4. Evvelce ısıtılmış 175 derece fırında yavaşça pembeleşene dek kurutmadan pişirin.
5. Kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
13. Ayvalı muhallebi tarifi
Malzemeler
1. Ayvaların kabuklarını soyun, ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın. Bir tencereye ayvaları alın, kabuklarını ve çekirdeklerini de tencereye koyun. Çubuk tarçın ve karanfili de ekleyin.
2. Toz şeker ve suyu da ekleyip, ocağın altını açın ve bu türlü ayvalar yumuşayana dek, tencerenin kapağı kapalı bir biçimde yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakın.
3. Ayvalar pişerken muhallebisini hazırlayın. Muhallebi için tereyağı ve vanilin hariç, gerekli olan tüm gereçleri bir tencereye alın ve orta ateşte daima karıştırarak pişirin.
4. Muhallebiniz kıvam alıp, kaynamaya başlayınca, 5 dakika daha kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin. Akabinde altını kapatın ve tereyağı ile vanilini ekleyip karıştırın.
5. Muhallebiyi ateşten aldıktan daha sonra mikserle yaklaşık 10 dakika kadar çırpın. Ayvalar pişince sudan çıkartın ve bir çatal ya da patates ezeceği sayesinde uygunca ezin.
6. Servis yapacağınız kapların tabanına birer kaşık ezilmiş ayvadan koyun. Üstüne muhallebi ekleyin ve en üste yine bir kaşık ayva ezmesi koyun. Üzerine tarçın ekleyin.
14. Ayva çorbası tarifi
Malzemeler
1. Öncelikle ayva, havuç, soğan, sarımsak ve domatesi rendeleyin.
2. Biberi de küçük küçük doğrayın ve tencereye yağı koyun.
3. Akabinde kıymayı kavurup üzerine salçayı da kavurup zerzevatları de ek edip yaklaşık 3 dakika kavurup baharatları ekleyip üzerine 3 su bardağı su ek edin. daha sonrasında bulguru da ek edip pişmeye bırakın. Piştikten daha sonra limon sıkıp servis edebilirsiniz.
15. Ayvalı crumble tarifi
Malzemeler
1. Ayvaları uygunca yıkayın, çekirdekli kısımlarını ayıklayıp küp küp doğrayın.
2. Ayvaları kapların içerisine paylaştırın, kapları evvelinde ısıtılmış 190 derecelik fırına verin.
3. Bu sırada hamur için un ve şekeri karıştırın. Tereyağını unun içine doğrayın. Elinizle hamuru ufalar üzere yaparak top top olana kadar yoğurun.
4. Kapları fırından çıkarıp üzerlerine birer tatlı kaşığı bal dökün. Üzerlerine crumble hamurunu paylaştırın, yine fırına vererek üzerleri kızarana kadar pişirin.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
1. Ayva dolması tarifi
Malzemeler
200 gram orta yağlı dana kıyması
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı domates salçası
3 adet ayva
4 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 su bardağı su
1. Bir kasede kıyma, soğan, pirinç, domates salçası, tuz, karabiber ve yenibaharı birbirine karışacak biçimde yoğurun.
2. Ayvalar için bir kaseye limonlu su hazırlayın. Kapak için ayvanın üst kısmını kesin. Ayvaları oyun. Oyduğunuz ayvaları ve üst kapaklarını kararmaması için limonlu suda bekletin.
3. Limonlu sudan çıkardığınız ayvaların içini kıyma ile doldurun ve tencereye yerleştirin. Ayvaların üzerine pekmez ve nar ekşisini gezdirdikten daha sonra kapaklarını kapatın ve suyunu ekleyip orta ateşte pişmeye bırakın. Fokurdamaya başlayınca, ocağın altını kısın ve ayvalar yumuşayınca ocaktan alın.
2. Ayva tatlısı tarifi
Malzemeler
3 adet ayva
3 yemek kaşığı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
10-12 adet karanfil
Yarım su bardağı su
1 adet limon
1 litre kadar su
Kaymak
File antep fıstığı
1.Derince bir kaba su doldurun ve içerisine limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.
2. Bu basamakta çıkarttığınız çekirdekleri farklı bir yerde biriktirin, pişirme esnasında tatlıya renk vermesi için kullanın.
3. Hazırlamış olduğunuz ayvaları limon suda bekletin
4. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün.
5. Suyu da tencereye ekledikten daha sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan daha sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirin. Ayvalar rengini aldıktan ve yumuşadıktan daha sonra ocaktan alabilirsiniz.
6. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Kaymak ve antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
3. Ayva reçeli tarifi
Malzemeler
4 adet ayva
4 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
3-4 adet karanfil
1. Ayvalar kabukları soyularak dilimlenir. Bu süreç yapılırken çekirdekleri de bir kenarda biriktirin.
2. Ayvalar dilimlendikten daha sonra bir kabın içine alarak üzerine şeker ilave edin ve birkaç saat beklemeye bırakın.
3. Şekerler erimeye başladıktan daha sonra tencereye alarak üzerine su ekleyin. Son olarak ayvaların çekirdekleri de ekleyerek kaynamaya bırakın.
4. Reçel istenilen kıvamı alana kadar kaynatın. Ocağı kapatmaya yakın limon suyu ve karanfilleri de ekleyin bir kaç dakika daha kaynadıktan daha sonra ocaktan alın.
4. Ayvalı kek tarifi
Malzemeler
3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tahin
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 adet ayva
1 su bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1. Fırını 165 dereceye ayarlayın. Fırın kabını yağlayın ve unlayın.
2. Ayvaların kabuklarını soyun ve çekirdeklerini temizleyin. İnce ince kesimler halinde ayvaları dilimleyin ve ölçülü toz şekerin 1 yemek kaşığını, 1-2 damla limonla karıştırın ve ayva dilimlerini ovun. Ayvaları kek kalıbının tabanına düzgünce dizin.
3. Yumurta ve şekeri düzgünce çırpın. Sıvı yağ ve sütü karıştırın. Unu ve kabartma tozunu başka bir kaba eleyin. İyice kabaran yumurta ve şekerli karışıma sütlü karışımı ekleyin. En son unlu karışımı ek edin. Tahini bu etapta ek edin ve spatula sayesinde karıştırın.
4. Kek harcını ayvaların üzerine dikkatlice gezdirin. Kekin ağırca kabarmasını isterseniz daha küçük çaplı bir kek kalıbı kullanabilirsiniz.
5. Keki asgarî 30 dakika fırın kapağını hiç açmadan pişirin. Kekiniz piştikten daha sonra düzgünce soğumasını bekleyin ve kelepçeli kalıbı nazikçe çıkartın. Üzerine pudra şekeri serpin ve servis edin. İşte bu kadar, afiyet olsun.
5. Ayvalı pilav tarifi
MalzemelerPilav için:
1 su bardağı baldo pirinç
1,5 su bardağı su
1 adet büyük boy ayva
1 adet havuç
1 baş fırınlanmış sarımsak
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Yarım çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı tuz
1/4 adet limonun suyu
Yarım adet küçük boy ayva
1 yemek kaşığı şeker
Yarım yemek kaşığı tereyağı
1. Pirinci bir kabın içine alın ve üzerine ılık su ek edin. Suyun ortasında yaklaşık 15-20 dakika kadar bekletin. Pirinci sudan çıkarıp süzdürün ve bekletin.
2. Ayvanın kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın ve küp küp doğrayın. Kararlamalarını önlemek maksadıyla üzerine limon suyunu gezdirin ve bir kenarda bekletin.
3. Havucun kabuklarını soyun ve rendeleyin. Soğanın kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın.
4. Pilav tenceresinin içine zeytinyağını ve tereyağını alın. hafifçeçe kızdırdıktan daha sonra soğan, ayva ve havucu ekleyin. Sotelemeye başlayın.
5. Soğan saydamlaşıp, ayvalar hafifçeçe yumuşadığında yıkayıp süzdürdüğünüz pirinçleri içine alın ve kavurmaya devam edin.
6. Pirinç tanelerin de rengi saydamlaştığında suyu ek edin. Üzerine baharatlarını ve tuzunu ekleyin. Bu sırada dilerseniz sarımsağı ekleyin.
7. Kapağı kapalı bir halde suyu çekene kadar pilavınızı pişirin. Suyunu çektiğinde demlenmesi için bir kenara alın.
8. Üzeri için; ayvaları iri dilimler halinde doğrayın. Bir tavanın içine şeker ve tereyağını alın. Üzerine dilimlediğiniz ayvaları ek edin. hafifçeçe karamelize olmasını sağlayın. Demlenmiş pilavınızın üzerine karamelize olmuş ayvaları dizerek servis edebilirsiniz.
6. Ayva kompostosu tarifi
Malzemeler
3 adet orta uzunluk ayva
3/4 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
2 adet karanfil
1 adet çubuk tarçın
1. Uç kısımlarını alıp dört eşit modüle böldüğünüz ayvaların çekirdekli kısımlarını temizleyin.
2. Kabuklarını soyduğunuz ayvaları küçük küpler halinde doğradıktan daha sonra tencereye alın. Toz şeker ilavesiyle karıştırın.
3. Karanfil, çubuk tarçın ve daha sonrasında içme suyu ekleyip ocağa alın. Şeker taneleri eriyene kadar orta ateşte, karıştırarak pişirin.
4. Kaynamaya başlayan kompostoyu kısık ateşte ayva küpleri yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
5. Ocaktan alıp içerisine kattığınız kök baharatları dışarı çıkardığınız kompostoyu, ılık ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.
7. Ayvalı kış çayı tarifi
Malzemeler
1 adet portakal
1 adet ayva
1 adet elma
1 adet limon
1 tutam Ihlamur
1 adet kabuk tarçın
1 tatlı kaşığı bal
5-6 su bardağı su
1. Tencerenin içerisine meyveleri yıkayıp kabuklarıyla ve çekirdekleri ile doğrayıp, kabuk tarçın ve suyu koyup kaynamaya bırakın.
2. 5 dakika kaynadıktan daha sonra kapatıp bir beş dakika da dinlendirip bal ekleyin ve daha sonrasında süzerek afiyetle için.
8. Ayvalı et sote tarifi
Malzemeler
800 gram dana kuşbaşı eti
2 adet orta uzunluk ayva
2 adet orta uzunluk kuru soğan
2 adet orta uzunluk havuç
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
1 adet defne yaprağı
1 adet çubuk tarçın
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/4 çay kaşığı yenibahar
1. beraber biraz farklı bir et sote hazırlayıp pişirme sürecini fırında tamamlayacağız. Bunun için; kuru soğanları dört eşit kesime bölün. Kabuğunu soyduğunuz havuçları yarım ay biçiminde kesin.
2. Sert ve içi sulu ayvaları dört eşit kesime bölüp çekirdekli kısımlarını temizledikten daha sonra ince ince dilimleyin. Dileğe göre kabuklarını soymayın.
3. Zeytinyağını geniş tabanlı ve mümkünse döküm tabanlı bir tencerede kızdırın. Dana kuşbaşı etlerini ekleyip yüksek ateşte mühürleyin.
4. Sertlik derecesine göre sırasıyla; ayva, havuç ve kuru soğanları katıp yüksek ateşte soteleme sürecini sürdürün. Aromalarını bırakması için çubuk tarçın ve defne yaprağını ekleyin.
5. Ayvaların üzerine gelecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte, kapağı kapalı tencerede 30-35 dakika kadar pişirin. Bu müddetin sonunda çubuk tarçını çıkartıp tuz, karabiber ve az ölçüde yenibaharı katıp tahta bir kaşıkla karıştırın.
6. Isıya güçlü bir fırın kabına aldığınız et soteyi evvelde ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Dileğe bakılırsa tereyağlı pilav eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.
9. Ayvalı strudel tarifi
Malzemeler
5 yemek kaşığı tereyağı
15 baklava yufkası
3 adet ayva
2 yemek kaşığı esmer toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı toz karanfil
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1. Tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Baklava yufkalarını tezgaha yayın. Ortalarını tereyağı ile yağlayarak üst üste dizin. Ayvaları iri rendeleyip bir kaseye alın. Üzerine esmer toz şeker, tarçın ve toz karanfil serpip karıştırın.
2. Ayvalı harcı yufkaların üzerine yayıp rulo formunda sarın. 4 cm kalınlığında dilimleyip yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Ilındıktan daha sonra üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
10. Ayvalı muffin tarifi
Malzemeler
1 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
Çeyrek su bardağı eritilmiş tereyağı
3 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
1 buçuk su bardağı un
1 buçuk tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çimdik tuz
1 çay kaşığı silme tarçın
2 çay kaşığı vanilin
1 adet büyük ayva
1. Ayvanın çekirdeklerini alın, kabuklarını soymadan minik küpler halinde doğrayın. Geniş bir kaba yumurtayı kırın. Pudra şekeri, süt, erimiş tereyağı koyun ve çırpın.
2. Akabinde un, kabartma tozu, vanilin, tuz ve tarçını ek edin. 10 saniye kadar çırpın. Son olarak ayvaları ekleyin, spatula yada tahta bir kaşık sayesinde karıştırın.
3. Cupcake kağıtlarını kalıplara yerleştirin ve hamuru kalıpların 2/3’sini dolduracak biçimde dökün. 180 derecelik evvelinde ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
11. Ayva pestili tarifi
Malzemeler
5 tane ayva
2 bardak su
1. Ayvaları güzelce yıkayıp kabuklarını soyun çekirdeklerini çıkarın.
2. Ayvaları bir tencereye alın ve üstüne içme suyunu ekleyin. Dikkat edin ayvaların üstünü geçmesin yalnızca haşlamak için suyu ekleyin.
3. Ayvalar güzelce yumuşayınca blenderdan geçirin ve püre haline getirin. Fırını 100 dereceye ayarlayın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye ince bir biçimde yayın.
4. Düzgünce fırında kuruttuktan daha sonra kağıttan kalkıyorsa dürüm halinde yapıp servis edin. Eğer yağlı kağıttan kalkmıyorsa biraz daha fırında kurutun.
12. Ayvalı kurabiye tarifi
Malzemeler
200 gram tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un+1 yemek kaşığı un
1 adet rendelenmiş ayva
1 çay bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı ufalanmış ceviz
1 çay kaşığı tarçın
- Pudra şekeri
1. Hamur gerecini derince bir kaba aktarın.Ununu eleyerek azar azar ekleyin ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. 20 dakika üzerine bir nemli bez örterek dinlendirin.
2. 1 adet ayvayı rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Üzerine 1 çay bardağı toz şekeri ilave ederek pişirin. Ocaktan alıp 1 çay kaşığı tarçın ile yarım çay bardağı ufalanmış cevizi ek ederek soğumaya bırakın.
3. Dinlenen hamurdan modüller kopararak avucunuzun ortasında açın. 1 tatlı kaşığı iç dolgusu yerleştirerek kapatın ve elinizde yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
4. Evvelce ısıtılmış 175 derece fırında yavaşça pembeleşene dek kurutmadan pişirin.
5. Kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
13. Ayvalı muhallebi tarifi
Malzemeler
2 adet orta boy ayva
6 yemek kaşığı toz şeker
2 adet çubuk tarçın
5-6 adet karanfil
6 su bardağı su
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı buğday nişastası
4 yemek kaşığı toz şeker
3 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
- Tarçın
1. Ayvaların kabuklarını soyun, ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın. Bir tencereye ayvaları alın, kabuklarını ve çekirdeklerini de tencereye koyun. Çubuk tarçın ve karanfili de ekleyin.
2. Toz şeker ve suyu da ekleyip, ocağın altını açın ve bu türlü ayvalar yumuşayana dek, tencerenin kapağı kapalı bir biçimde yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakın.
3. Ayvalar pişerken muhallebisini hazırlayın. Muhallebi için tereyağı ve vanilin hariç, gerekli olan tüm gereçleri bir tencereye alın ve orta ateşte daima karıştırarak pişirin.
4. Muhallebiniz kıvam alıp, kaynamaya başlayınca, 5 dakika daha kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin. Akabinde altını kapatın ve tereyağı ile vanilini ekleyip karıştırın.
5. Muhallebiyi ateşten aldıktan daha sonra mikserle yaklaşık 10 dakika kadar çırpın. Ayvalar pişince sudan çıkartın ve bir çatal ya da patates ezeceği sayesinde uygunca ezin.
6. Servis yapacağınız kapların tabanına birer kaşık ezilmiş ayvadan koyun. Üstüne muhallebi ekleyin ve en üste yine bir kaşık ayva ezmesi koyun. Üzerine tarçın ekleyin.
14. Ayva çorbası tarifi
Malzemeler
1 adet küçük uzunluk ayva
1 adet küçük uzunluk havuç
2 adet sivri biber
1 adet küçük uzunluk soğan
3-4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı pilavlık bulgur
1 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
2 yemek kaşığı kıyma
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1. Öncelikle ayva, havuç, soğan, sarımsak ve domatesi rendeleyin.
2. Biberi de küçük küçük doğrayın ve tencereye yağı koyun.
3. Akabinde kıymayı kavurup üzerine salçayı da kavurup zerzevatları de ek edip yaklaşık 3 dakika kavurup baharatları ekleyip üzerine 3 su bardağı su ek edin. daha sonrasında bulguru da ek edip pişmeye bırakın. Piştikten daha sonra limon sıkıp servis edebilirsiniz.
15. Ayvalı crumble tarifi
Malzemeler
7 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı un
Yarım su bardağı şeker
2 adet büyük uzunluk ayva
6 tatlı kaşığı bal
1. Ayvaları uygunca yıkayın, çekirdekli kısımlarını ayıklayıp küp küp doğrayın.
2. Ayvaları kapların içerisine paylaştırın, kapları evvelinde ısıtılmış 190 derecelik fırına verin.
3. Bu sırada hamur için un ve şekeri karıştırın. Tereyağını unun içine doğrayın. Elinizle hamuru ufalar üzere yaparak top top olana kadar yoğurun.
4. Kapları fırından çıkarıp üzerlerine birer tatlı kaşığı bal dökün. Üzerlerine crumble hamurunu paylaştırın, yine fırına vererek üzerleri kızarana kadar pişirin.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: