‘Aynı Kadeh Birebir Mey’ Değil! Bir Şişede Ösöylemiş olduğiniz Vergiye Uzmanından Ayıltan Hesaplama

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Vergi uzmanı Ozan Bingöl’den kritik bir vergi hesaplaması güncellemesi geldi. Bir şişe rakıda kaç lira vergi olduğunu hesaplayan uzman, vergisiz fiyatı gözler önüne serdi.


Öncelikle yıllar ortasında alkollü içeceklerdeki vergi oranı değişimini hem TL birebir vakitte dolar bazında gösteren grafikle başlayalım.


vergiyedaircom.files.wordpress.com

Bingöl, alkollü içeceklerde ÖTV tahsilatının genel bütçe vergi gelirleri ortasındaki hissesinin 2002 yılında yüzde 0,54 olurken, 2021 yılında yüzde 1,96’ya yükseldiğini hesaplıyor.

Özellikle alkol mamüllerindeki ÖTV serüveninde, alkol oranı değişmezken vergi oranının daima arttığı görülüyor. 2010 yılında bir litre alkolde 51,48 TL olan ÖTV meblağının 27 Mayıs 2022 tarihinde 602,48 TL’ye çıktığı, alınan ÖTV’de 12 yılda vergi artışının yüzde 1070 oranında olduğu hesaplanıyor.


Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da Ozan Bingöl şu hesaplamayı yapıyor.
👇



twitter.com

Yüzde 45 oranında alkol içeren 70’lik bir rakının eser fiyatının 114,46 TL olduğunu, 189,78 TL ÖTV, 54,76 TL de KDV eklendiğinde, şişe bazında toplam verginin 244,54 TL olurken, raf fiyatının da 359 TL olduğunu belirtiyor. Bu hesapla 114 liralık bir esere yaklaşık 245 lira vergi ödenerek 359 liraya alındığını belirtiyor.


Devamında da Bingöl, yüksek vergi yükünün niye olduğu problemleri lisana getiriyor.


twitter.com

Bu derece yüksek vergi yükü kaçak içki, merdiven altı uydurma üretimleri tetiklemiş ve bir hayli vatandaş hayatını kaybetmiş yahut sıhhatinden olmuştur. ötürüsıyla, toplum sıhhatini korumak için öngörülen bir verginin şahsen kendisi toplum sıhhati probleminin kaynağı olmaya başlamıştır.


“‘Gelir odaklı’ bir vergileme yaklaşımı”


twitter.com

Alkol mamüllerindeki yüksek vergilemenin toplum sıhhatini korumak ile bir ilgisi kalmamıştır. Temelde yalnızca “gelir odaklı” bir vergileme yaklaşımı oluşmuş ve hatta alkolden alınan ÖTV, bir vergi siyaseti aracı olmaktan çıkıp direkt ömür biçimine müdahale aracına dönüşmüştür.


“Tüm dünyada alkol mamüllerinden alınan ÖTV, temelde toplum sıhhatini ve gençliği ziyanlı alışkanlıklardan korumaktır.”


twitter.com

Aslında tüm dünyada alkol mamüllerinden alınan özel tüketim vergisi (Excise duty, special consumption tax) temelde toplum sıhhatini ve bilhassa gençliği birtakım ziyanlı alışkanlıklardan korumaktır. Bütçeye gelir elde etme ikincil bir amaçtır. halbuki bizde tam aksisi bir hal almıştır.


“Unutmamak gerekir ki; vergi politiktir, vergileme ise ideolojik!”


twitter.com

İki temel bilgi şöylekidir:


  • 2002-2021 periyodunda vergi gelirleri TL bazında 14,7 kat artarken, alkol mamüllerinden tahsil edilen vergiler 52,7 kat artmıştır.


  • 2002’de alkollü içecekler ÖTV tahsilatının toplam vergi gelirleri ortasındaki hissesi %5,4 iken, 2021 yılında %19,6’ya yükselmiştir.
Hesaplamaya yapılan yorumlar da dikkat çekiyor.
👇
Daha da ince bir vergi hesabı geliyor!


Yetmiyorsa demek.


Işıltımız kâfi.


bu biçimde bakınca, o denli geliyor.


“Vergilendirilmiş Yarar Kutsaldır”


Vergiler de bir yandan bunu demek istiyor olabilir.


Kaç para bir flüt?


Onların da kurumlar vergisi, sabit maliyeti var.


3 servis açalım masaya.


Mantıken hakikat olması, uygulanabilir olduğu manasına gelmiyor.


İtibardan da tasarruf olmuyor.


Sosyolojik tespitler ise can yakıyor. Siz ne dersiniz? Yorumlarda buluşalım.
👇
👋
 
Üst