Ayçiçek Yağının İkamesi Olabilecek Mısır, Kanola, Aspir, Soya ve Palm Yağlarının faydaları ve Ziyanları

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Son haberlere nazaran fiyatı cepleri yakan ayçiçek yağının yerine kullanılabilecek mısır, kanola, aspir, soya ve palm yağlarının ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Pekala oldukçata yakından tanımadığımız bu yağlar nelerdir, neyden elde edililirler? faydaları ve ziyanları nelerdir, gelin birlikte bakalım…????


Son alınan karara nazaran, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın bitkisel yağ tedariğinde kahırlara yol açmaması ve fiyat stabilitesi için kanola, aspir, mısır, soya ve palm yağlarında gümrük vergisi 30 Haziran’a kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak.


Pekala bu yağlar nedir, tüketim için kullanılabilir mi?


Kanola yağı, kalzo bitkisinden elde edilen bitkisel bir yağdır. aslında bu bitki zehirli bir bitki fakat Kanadalı bilim insanları toksik bileşenleri olan kolza bitkisinin yenilebilir versiyonunu geliştirerek bu bitkiyi ıslah etmişlerdir.


Kanola, dünyadaki en büyük ikinci yağ bitkisidir. Kanola yağının ziyanları ise şöylekidir:



  • GDO’lu besinler, belli nitelikleri ortaya çıkarmak yahut ortadan kaldırmak için genetik malzemelerin değişmesinden ortaya çıkar. Tıpkı mısır üzere kanola da yüksek talep gördüğü için haşerelere karşı daha dirençli olacak biçimde genetik olarak tasarlanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’daki kanola mahsullerinin %90’ından fazlasının genetiğiyle oynanır.


  • Kanola yağı üretilirken yüksek ısı ve kimyasallara maruz kalır. Kimyasal olarak rafine edilmiş bir yağ olarak kabul edilen kanola, kimyasal arıtmayı içeren ağartma ve koku giderme üzere basamaklardan geçer. Rafine etme, yağlardaki esansiyel yağ asitleri, antioksidanlar ve vitaminler üzere besin hususlarını değerli ölçüde azaltır.


  • Rafine edilmemiş, soğuk preslenmiş kanola yağları mevcut bulunmasına karşın, piyasadaki birçok kanola yüksek oranda rafine edilmiştir ve sızma zeytinyağı üzere rafine edilmemiş yağlarda bulunan antioksidanlardan mahrumdur.


  • hem de kanola yağının fazla tüketiminin berbat kolesterolü ve kalp rahatsızlıklarını tetiklediği bilinmektedir.


  • Bunlarla birlikte hafızayı da berbat etkilediği belirlenirken, bununla birlikte bedeni kilo almaya daha yatkınlaştırır.
Aspir yağı, aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen tanınan bir yemeklik yağdır. Çin, Hindistan, İran ve Mısır üzere yerlere hastır. tıpkı vakitte, hayvan yemi olarak da kullanılmasına karşın, Kuzey Amerika da dahil olmak üzere tüm dünyada yetiştirilmektedir.


İki çeşit aspir yağı mevcuttur: Yüksek linoleik ve yüksek oleik. Yüksek linoleik aspir yağı fazlacalu doymamış yağlar açısından zenginken, yüksek oleik aspir yağı daha fazla tekli doymamış yağlar içerir. Piyasadaki daha yaygın aspir yağı tipi, yüksek oleik tiptir. Bilhassa patates kızartması ve cips üzere kızarmış yiyecekler için ısıya güçlü bir yemeklik yağ olarak kullanılır.



  • Tüm yağlar üzere, aspir yağı da E vitamini açısından yüksek bulunmasına karşın güzel bir besin kaynağı değildir zira E vitamini haricinde, öteki birfazlaca besin hususundan mahrumdur.


  • E vitamini antioksidan özelliklere sahip ve bağışıklık işlevinde rol oynayan bir vitamindir, bu açıdan ne kadar varlıklı olsa da, e vitamini avokado, ayçiçeği çekirdeği, badem ve ıspanak dahil olmak üzere biroldukca besinde vardır. Bu sebeple ek olarak aspir yağına muhtaçlık duymazsınız.


  • Her ne kadar aspir yağının diyetlerde kullanıldığından kelam edilse de aspir yağı tüketmenin rastgele bir faydası olduğunu gösteren çok az delil vardır.


  • Fakat birtakım araştırmaların gösterdiğine göre, aspir yağı üzere linoleik asit bakımından varlıklı yağlar kolesterolü düşürerek kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı oluyor.


  • Aspir kanı inceltebildiğinden kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir ve bu da kanama bozukluğu olan insalarda ve ameliyat olan insanlarda külfetler yaratabilir.
Aspir yağının faydaları nelerdir?


  • Ölçülü tüketildiğinde kan şekeri denetimi, daha uygun kalp sıhhati ve daha düşük inflamasyon düzeyleri üzere faydalar sağlayabilir.


  • Kuru ciltleri tedavi etmek için kullanabilir, kozmetik dalında kıymetli bir yeri vardır.


  • Yanma ısısı devasa yükseklikte olduğundan, yüksek sıcaklıklarda yemek pişirirken kullanılabilir.
Ortalarında en aşina olduğumuz yağ olan mısır yağı, mısır tanelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. E vitamini açısından kıymetli bir yağ olsa da mısır yağında dikkat edilmesi gereken nokta, mısırların büyük bir çoğunluğunun GDO’lu olmasıdır.


Soya yağı, soya fasulyesi bitkisinin tohumlarından elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalp, cilt ve kemik sıhhati için yararlı olduğu bir hayli araştırmayla kanıtlanmıştır.



  • Yanma ısısı devasa yükseklikte olduğu için, bir epey pişirme tekniği için öteki yağlara nazaran daha sağlıklı bir yağ çeşididir.


  • Soya fasulyesi yağı sıklıkla kalp için sağlıklı bir yağ çeşidi olan oldukçalu doymamış yağ asitlerinden oluşur. Bu da kalp hastalığı oluşmasının riskini azaltır.


  • İçeriğindeki K vitamini, kemik sıhhati için epeyce faydalıdır.


  • Omega-3 yağ asitlerini de içeren soya fasülyesi yağı, kalp sıhhati, fetal gelişim, beyin işlevi ve bağışıklık için de yararlıdır.


  • Ciltteki nemi tutması açısından da faydalıdır.
Soya yağının ziyanları nelerdir?


  • Her ne kadar omega-3 açısından güçlü olsa da, omega-6 açısından daha zengindir. Omega-6 ekseriyetle işlenmiş besinlerde bulunur, bu istikrarsız tüketimin belirli sıhhat sıkıntılarına sebep olduğu kanıtlanmıştır.


  • Kan şekerini yükseltebilir ve karaciğeri yağlandırabilir.
Palm yağı, palmiye ağacının etli meyvesinden elde edilir. Rafine edilmemiş hurma yağı, kırmızımsı-turuncu rengi niçiniyle kimi vakit kırmızı hurma yağı olarak anılır. Palm yağının ana kaynağı, Batı ve Güneybatı Afrika’ya has olan Elaeis guineensis ağacıdır. Elaeis oleifera olarak bilinen benzeri bir palmiye yağı Güney Amerika’da bulunur, lakin nadiren ticari olarak yetiştirilir. birebir vakitte, palm yağı üretiminde kimi vakit iki bitkinin bir melezi kullanılır.


Palm yağı, dünya çapında en ucuz ve en tanınan yağlardan biridir ve global bitkisel yağ üretiminin üçte birini oluşturur.


Palm yağı, dünya çapında en ucuz ve en tanınan yağlardan biridir ve global bitkisel yağ üretiminin üçte birini oluşturur.


  • Palm yağı bir epey hazır besinde bulunur. Palm yağı kimi vakit, yağın ayrılmasını ve kavanozun üst kısmına yerleşmesini önlemek için bir stabilizatör olarak fıstık ezmesine ve öteki fındık ezmelerine eklenir


  • 1980’lerde tropik yağların tüketilmesinin kalp sıhhatini tehlikeye atabileceği telaşı niçiniyle birfazlaca eserde palm yağının yerini trans yağlar aldı. birebir vakitte, araştırmalar trans yağların sıhhat risklerini ortaya çıkardıktan daha sonra, besin üreticileri palm yağı kullanmaya devam etti.


  • Bu yağ beraberinde diş macunu, sabun ve kozmetik üzere birfazlaca besin dışı eserde de bulunur.


  • Ayrıyeten alternatif bir güç kaynağı bakılırsavi nazarann biyodizel yakıtı üretmek için de kullanılabilir.


  • Doğal palm yağı, yarısı doymuş olan %100 yağdır. Ayrıyeten E vitamini içerir ve kırmızı palmiye yağı, bedeninizin A vitaminine dönüştürebileceği karotenoidler ismi verilen antioksidanları içerir.


  • Doğal palm yağı, beyin sıhhatini destekleyebilecek kuvvetli antioksidan özelliklere sahip bir E vitamini formu olan harika bir tokotrienol deposudur.


  • Doğal palm yağı, kimi insanlarda beyin işlevini muhafazaya, kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya ve A vitamini seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir.
Palm yağının ziyanları nedir? İşlenmiş palm yağının maalesef bir epey ziyanı var.


  • Birden fazla çalışma palm yağının(doğal, rafinesiz) kalp sıhhati üzerinde hami bir tesiri olduğunu bulsa da, öbürleri çelişkili sonuçlar bildirmiştir. Kalp hastalığına bağlı kolesterol tipi seviyelerinin palmiye yağıyla arttığını, fakat öteki yağlarla azaldığı kanıtlanmıştır.


  • Palm yağının hem de kolesterolü yükselttiği de kanıtlanmıştır.


  • yine yeniden kullanmasının ziyanlı olduğu ise kanıtlanmıştır.


  • Palmiye yağının 200 dereceden yüksek ısılarda rafine edilmesi halinde, öbür bitkisel yağlardan daha fazlaca kanserojen husus ortaya çıkarttığını deklare etti. bununla birlikte palm yağının doğal kırmızı renginden arındırmak için uygulanan süreçler bu yağın kanserojen olma riskinl arttırdığı kanıtlandı.
En sağlıklı yağ olan zeytinyağından vazgeçmemeniz dileğiyle… Başka içeriklerimize de göz atmayı unutmayın:
 
Üst