Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Senin mi Benim mi Tartışması Yaptığı Flat White Kahvesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Merhabalar. Günümüzde kahve deyince o kadar epeyce seçenek var ki başımız karışıyor. Palavra yok kimi bazı hepsinin birbirine benzediği bile oluyor. Bu yazıda ‘kahve yaşamımıza’ yeni girmiş sayılan ‘flat white’ nedir, nereden gelmiştir sorularına yanıt vererek bir de konutta flat white yapmak için tanım verdim.

Bir kahvem var benim, öteki da bir şeyim yok diyenlere ve deneyenlere şimdiden afiyet olsun.


Kaynak: https://www.tchibo.com.tr/flat-white-…

Flat white kahve, giderek tanınan hale gelen, kafe menülerinde görmeye başladığımız kahveler içindedır. Lattelerin flat white kahveler içindeki benzerlikler niçiniyle “lattenin daha küçüğü” olarak tanımlanır lakin bu hakikat değildir.


Latte, cappucino ve flat white, buharda köpürtülen süt ve espressodan yapılır lakin kahve ölçüsü, sütün hazırlık süreci, sütün eklenmesi için kullanılan formları farklıdır. Flat white kendine has dokusuyla özel bir kahvedir.


Bu kahve tek şat ya da çift ristretto şat espresso üzerine mikro süt köpük dökülmesi ile elde edilir. Baskın bir espresso tadı vardır. Kökenine gelince; flat white, Avustralya kökenli bir kahvedir. Fakat Yeni Zelandalılar da bu kahvenin kendilerine ilişkin olduğunu tez eder.


Yeni Zelandalılar, flat white kahvenin birinci kere 1984’te DKF Café’de Derek Townsend tarafınca icat edildiğini söylerken Avustralyalılar ise flat white’ı keşfeden asıl kişinin, 1989’da Café Bodega’da köpüğünü yanlış bir biçimde hazırladığı cappucino’yu tanımlamak için flat white (düz beyaz) terimini icat eden Fraser McInnes olduğunu sav eder.


Flat white’ın imalinde temel kriter mikro köpük kullanılmasıdır. İmali sırasında espresso ile sütün büsbütün iç içe geçmesini sağlamak için espresso üzerine süt tek bir noktadan dökülür. Cappucino’da kullanılan geniş köpükler yerine flat white imalinde ağır köpükler oluşturulur.


Ayrıca sütün kabarcıklara karışmasını önlemek için, sıvıya eşit biçimde yayılmış dengeli bir sıcaklıkta buharlaştırılması gerekir. bu biçimdece kahveye kremsi bir lezzet sunar.


Flat white için ülkü ölçü 160-165 ml hacminde olan lale halindeki kaplardır. Bu kaplar ekseriyetle latte ve cappucino için kullanılan bardaklardan hayli daha küçüktür.


Evde yapabileceğiniz nefis bir flat white tarifi


Malzemeler:



  • 2 shot espresso (60 ml)


  • 100 ml sıcak köpürtülmüş süt
Yapılışı:

Öncelikle espresso makinesinde iki şat espresso yapmanız gerekir. Makinenin haznesine 18 gr kahve koyarak 2 şat elde edebilirsiniz. çabucak sonrasında makinenin süt köpürtme ucu ile sütü ısıtın ve köpürtün. Bu cins makinelerin süt köpürtme aparatları buhar püskürtür. bu türlü ısınan ve hazırlanan süt, hazırlanan espresso üzerine dökülerek sıcakken servis edilir. Şayet espresso makineniz yoksa meskende moka potunuzun olması gerekir. Moka pot konutta espresso yapabileceğiniz bir cezvedir. Moka potta espressonuzu yaptıktan daha sonra cezvede sütü çırparak ısıtabilirsiniz. Espressonun üzerine süt döktükten daha sonra servis edebilirsiniz.


Usta baristalar üzere flat white’ın üstüne formlar yapmak bir daha sonraki adım! Siz kahvenizi en epeyce nasıl seviyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
 
Üst