Avrupa ve ABD’de daralma derinleşiyor

Beykozlu

New member
Hilal SARI

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarının bulunduğu Euro Bölgesi’nde ve İngiltere’de güç darboğazı, rekor enflasyona ve geçim krizlerine bağlı olarak zayıflayan talep ve artan faiz oranlarıyla bir arada özel kesim faaliyetlerindeki daralma derinleşiyor. S&P Küresel tarafınca açıklanan ekim ayı öncü PMI datalarında başta Almanya olmak üzere Euro Bölgesi’nde daralmaya işaret eden 50’nin altında düşüşler devam etti.

EURO BÖLGESİ

4. çeyreğin birinci ayı olan ekimde pandemi karantinaları hariç tutulduğunda Nisan 2013’ten bu yana en sert daralmayı kaydediyor. Öncü bilgiler İmalat PMI verisinin eylüldeki 48,4 seviyesinden 46,6’ya gerilediğini gösterdi. Toplam imalat üretiminde de 29 ayın en düşük seviyesi olan 44,2 seviyesi görüldü. Eylülde bu bilgi 46,3 seviyesindeydi. Hizmet faliyetlerinde de enflasyon ve talepteki zayıflamaya bağlı olarak PMI 46,3’ten 44,2’ye geriledi. bu biçimdece Euro Bölgesi Bileşik PMI verisi ekimde eylüldeki 48,1 seviyesinden 47,1’e geriledi.

“Şirketler yüksek stok ve zayıf satışlardan endişeli”

S&P Küresel Market Intelligence Başekonomisti Chris Williamson hususa ait raporda “Euro Bölgesi iktisadı 4. çeyrekte daralmaya hazırlanıyor. Ekimde toplam üretimde yaşanan kayıplar ve bozulan talep görünümü resesyonun giderek kaçınılmaz hale geldiği görüşlerini destekliyor” değerlendirmesini yaptı. Williamson Euro Bölgesi’nde şirketlerin yüksek stok ve beklentilerden zayıf satışlar konusunda giderek daha telaşlı hale geldiğini belirtiyor ve bilhassa de kış aylarına girilirken yıl sonuna hakikat daralmanın daha da sürat kazanabileceğine işaret ediyor. Ekonomik daralmanın en değerli sebebi artan geçim maliyetleri lakin bölgenin güç krizi de bilhassa güç ağır bölümler için fazlaca büyük kaygı kaynağı olmaya devam ediyor.

ALMANYA’da da özel kesim faaliyetlerinde daralma ekim ayında derinleşti. İmalat PMI 47,8 seviyesinden 28 ayın en düşük seviyesi olan 45,7’ye geriledi. İmalat üretimi de 29 ayın en düşüğünde. Hizmetler PMI 45 seviyesinden 44,9’a geriledi. Bileşik PMI bu biçimdece 29 ayın en zayıf özel bölüm faaliyetine işaret eden 44,1 düzebir daha geriledi. Almanya’da faaliyetler en son birinci COVID-19 karantinalarında bu kadar sert daralmıştı. Yüksek fiyat baskıları, artan faiz oranları ve tüketicilerin resesyon kaygılarıyla harcamalarında dikkatli davranması hem imalat tıpkı vakitte hizmet kesimlerinde yeni siparişleri Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye getirmiş durumda. S&P Küresel Market Intelligence’tan İktisat Yönetici Yardımcısı Phil Smith Almanya’nın PMI datalarına ait değerlendirmesinde şöyleki diyor: “Öncü PMI bilgileri Alman şirketlerin faaliyetlerindeki daralmanın 4. çeyreğin başında daha da hızlandığına işaret ediyor – bu da Euro Bölgesi’nin en büyük iktisadı için beklenen resesyona ait işaretlerin giderek çoğaldığı manasına geliyor.” Almanya’da da daralma hem hizmet hem imalat kesiminde daralıyor. Yeni siparişlerdeki azalma daralmanın en kıymetli itici gücü. Şirketler biroldukça müşterilerinin bütçelerinde daha fazla gerilim bulunduğunu ve bunun alımlarını olumsuz etkilediğini aktarıyor. Bilinmeyen ekonomik görünüm ve yüksek güç maliyetleri kimi durumlarda direkt fabrika üretimlerini de etkiliyor.

FRANSA’da imalat daralmaya devam ediyor, İmalat PMI eylüldeki 47,7 seviyesinden 47,4’e geriledi. Hizmet bölümünde zayıf da olsa büyüme sürüyor fakat Hizmetler PMI 52,9’dan 51,3’e geriledi. Bileşik PMI 51,2’den ekimde daralma eşiği olan 50’ye geriledi.

ABD’de de imalat ve hizmet daralmaya başladı. İmalat PMI 52 seviyesinden 49,9’a gerilerken Hizmetler PMI 49,3’ten 46,6’ya geriledi. Yeni siparişlerinde daralmaya başlamasıyla özel dal faaliyetlerindeki daralma da derinleşti ve Bileşik PMI eylüldeki 49,5 seviyesinden 47,3’e geriledi.

Sterlin Sunak’tan güç alıp, PMI verisiyle düştü

İNGİLTERE’de
şirketler, siyasi çalkantılar enflasyon ve artan faiz oranlarıyla ilgili telaşlar niçiniyle, COVID-19 karantinalarının devrede olduğu Ocak 2021’den bu yana en makûs devrini yaşıyor. Ekonomik daralma ekim ayında daha da derinleşti. Hizmet bölümü faaliyetlerinde Ocak 2021’den bu yana en sert daralma yaşanırken, imalat bölümü faaliyetleri da daralmaya devam etti. İmalat PMI eylüldeki 48,4 seviyesinden ekimde öncü datalara bakılırsa 45,6 düzebir daha geriledi. Toplam imalat üretimi de eylüle bakılırsa yavaşça artış kaydetse de daralma bölgesinde 44,2’den 45,6’ya yükseldi. Hizmetler PMI eylüldeki 50 seviyesinden ekimde 21 ayın en düşük seviyesi olan 47,5’e geriledi.Bileşik PMI Eylül ayında 49.1 düzeyinde belirtildi. Rishi Sunak’ın başbakanlığının katılaşmasıyla sterlin haftaya kuvvetli başlasa da PMI datalarında daralmanın boyutunun derinleştiğinin görülmesi ve bilgilerin beklentilerin altında gelmesi dolar karşısında 1,14’ünde üzerinde seyreden sterlini TSİ 16:48 itibariyle 1,1272 seviyelerine kadar geriletti.
 
Üst