Ramazan ayında yaşanan en büyük telaşelerden bir tanesi de ‘İftarda ne yemek yapacağım?’ sıkıntısı. Akşam konuğu olanlar, ailesine hoş bir sofra kurmak isteyenler ya da klasik tatlardan sıkılanlar için, televizyonda Ramazan ayına özel programlar yayınlanmaya başladı. Arda’nın Ramazan Mutfağı’nda şef Arda Türkmen, birbirinden eşsiz ve kolay tanımları seyircisi ile paylaşıyor. Bugün yapılan yemeklerden peynirli katmer böreği izleyicilerin dikkatini çekti. Pekala peynirli katmer böreği nasıl yapılır? Peynirli katmer böreği materyalleri nelerdir? İşte peynirli katmer böreği tanımı…
Ekranların sevilen şeflerinden Arda Türkmen, Ramazan ayına özel Kanal D ekranlarında ‘Arda’nın Ramazan Mutfağı’ programına başladı. İftarda ne yapacağım diye düşünen herkes için uygun menüler hazırlayan Arda Türkmen’in bugünkü tanımlarından bir tanesi de peynirli katmer böreği oldu. Pekala peynirli katmer böreği nasıl yapılır? Peynirli katmer böreği gereçleri nelerdir? İşte peynirli katmer böreği tanımı bilgileri…
Peynirli Katmer Böreği Gereçleri
Hamuru İçin;
Ekranların sevilen şeflerinden Arda Türkmen, Ramazan ayına özel Kanal D ekranlarında ‘Arda’nın Ramazan Mutfağı’ programına başladı. İftarda ne yapacağım diye düşünen herkes için uygun menüler hazırlayan Arda Türkmen’in bugünkü tanımlarından bir tanesi de peynirli katmer böreği oldu. Pekala peynirli katmer böreği nasıl yapılır? Peynirli katmer böreği gereçleri nelerdir? İşte peynirli katmer böreği tanımı bilgileri…
Peynirli Katmer Böreği Gereçleri
Hamuru İçin;
1,5 çay bardağı ılık su
1,5 çay bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
4,5-5 su bardağı un (benim kullandığım ölçü)
- Beyaz peynir
100 gram tereyağı (eritilmiş)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Süt, maya ve su bir kabın içerisinde karıştırılır. İçerisine 4 bardak un elenir ve tuz eklenir ve tuz eklenir.
Karışım yoğrulur ve kalan un yavaşça eklenir. Orta sertlikte pürüzsüz bir hamur elde edilir.
Üzeri kapatılarak 45 dakika mayalanmaya bırakılır.
Mayalanan hamur 3 eşit bezeye ayrılır.
Birinci hamur kesimi unla bir arada büyük bir biçimde açılır ve yağlı kağıt üstüne yerleştirilir.
Hamurun üstüne her yerine gelecek biçimde yağ sürülür ve peynir serpiştirilir.
İkinci ve üçüncü hamur kesimi da birincisi üzere açılır, ötekinin üstüne yerleştirilir; yağlanır ve peynir serpilir. sonrasındasındasında bitince birinci kat kenardan ortasına kadar bükülür ve yağlanır.
Öteki kenarlar da birebir biçimde bükülerek yağlanır.
İkinci ve üçüncü katlar da tamamlandıktan daha sonra ortaya dikdörtgen bir biçim çıkar.
Börek aksi çevrilir ve üzerine yağlı kağıt serilerek 30 dakika dinlenmeye bırakılır.
Hamur dinlenmesinin akabinde tepsiye yerleştirilir ve el ile bastırılarak tepsi boyunca açılır.
Üstüne bir daha yağlı kağıt serilerek 15 dakika daha dinlendirilir.
ondan sonrasındasında üzerinde bıçakla çapraz kesikler atılır ve yumurta sarısı sürülür.
15 dakika daha sonra 190 derece evvelinde ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.