Aralık Ayı Meyvelerinden Yapabileceğiniz Birbirinden Lezzetli ve Pratik Tatlı Tanımları

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Aralık ayının mevsim meyveleri ile hazırlayabileceğiniz tanımları araştırdık. Taze meyvelerle kusursuz tatlılar yapabilirsiniz. Portakal, mandalina, nar, elma, armut, bal kabağı, limon, greyfurt, muz, ayva. Canınız tatlı çektiğinde, konuttaki mevsim meyveleriyle istediğiniz tatlıyı pratik bir biçimde yapabileceksiniz. Bu çok lezzetli tatlı tanımları için içeriğimize göz atabilirsiniz.
👇



Portakallı kurabiye


Hazırlanma Mühleti:
20 dakika

Pişirme Müddeti: 25 dakika

Kaç Kişilik: 6 Kişilik

Malzemeler:


  • 2 su bardağı toz şeker


  • 3 yumurta


  • 1 su bardağı ayçiçek yağı


  • 1 su bardağı süt


  • Un


  • 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
Üzeri için:


  • 1 yumurta sarısı


  • Toz şeker
Yapılışı:

1. Yumurtaları bir kaseye kırın. Toz şekeri ekleyip mikserle çırpın. Ayçiçek yağı ve sütü ek edip karıştırın.

2. Azar azar un ekleyip yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un eklemeye devam edin.

3. Rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyin. Hamurdan yarım mandalina büyüklüğünde kesimler koparıp yuvarlayın.

4. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp toz şeker serpin. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin.

Afiyet olsun.


Narlı cup


Hazırlanma Müddeti:
25 dakika

Pişirme Müddeti: 15 dakika

Kaç Kişilik: 4 Kişilik

Malzemeler:

Kreması için:



  • 1 litre süt


  • 15 yemek kaşığı toz şeker


  • 1 çay bardağı un


  • 1 poşet krem şanti


  • 2 yemek kaşığı margarin
Pelte için:


  • 2 su bardağı nar suyu


  • 2 su bardağı su


  • 5 yemek kaşığı mısır nişastası


  • 6 yemek kaşığı toz şeker
Süslemek için:

  • Nar taneleri ve taze nane yaprakları
Yapılışı:

1. Krema için bir tencerede un, süt ve toz şekeri daima karıştırarak pişirin. Ocaktan alınca margarini ekleyip mikserle çırpın. Krem şantiyi ekleyin ve çırpmaya devam edin.

2. Pelte için, nişasta ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Nar suyu, su ve nişastalı karışımı ekleyip tencerede daima karıştırarak yoğunlaşıncaya kadar pişirin. Soğumadan cam kaselere kat kat aktarın.

3. Soğuyunca nar taneleri ve nane yaprağıyla süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun.


Elmalı tart


Hazırlanma Müddeti:
20 dakika

Pişirme Mühleti: 30 dakika

Kaç Kişilik: 6 Kişilik

Malzemeler:

Üst kat elmalı tart materyalleri:



  • 250 g un


  • 150 g soğuk tereyağı


  • 50 g toz şeker


  • 1 yumurta


  • Bir tutam tuz


  • 10 ml su


  • 10 g pudra şekeri
İç harcı için:


  • 2 golden elma


  • 50 gr. tereyağı


  • 65 gr. toz şeker


  • 45 gr kuru üzüm


  • 30 gr. toz badem


  • 50 gr. ceviz


  • 10 ml limon suyu


  • 5 gr. tarçın
Yapılışı:

1. İç harç için elmaları kabaca doğrayın ve kararmaması için limon suyu ile karıştırın. Akabinde tereyağını tavada eritin.

2. Doğrayıp limon suyunda karıştırdığınız elmaları tavaya ekleyip 2 dakika soteleyin. Toz şeker, kuru üzüm, toz badem ve cevizi ek edip, 2 dakika daha soteleyin ve iç harcı kenara alıp soğutun.

3. Soğuk tereyağını küp küp doğrayın. Un, tuz ve şekeri harmanlayın. Yumurta, tereyağı ve unlu karışımı parmak uçlarınızla ufalayın. Buzdolabında 30 dakika dinlendirin.

4. Dinlendirdiğiniz hamurun 1/5’ini ayırın, kalanını pişirme yapacağınız tart kalıbına yerleştirip 180 derecelik fırında 15 dakika pişirin.

5. İç harcı hamurun üzerine yayarak koyun, ayırdığınız hamurdan hazırladığınız şeritleri kafes halinde yerleştirin.

6. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dilerseniz pudra şekeri serperek servis edin.

Afiyet olsun.


Narlı ve mayalı baton kek


Hazırlanma Mühleti:
25 dakika

Pişirme Mühleti: 50 dakika

Kaç Kişilik: 8 Kişilik

Malzemeler:


  • 4 adet yumurta


  • 1 su bardağı toz seker


  • 80 ml süt


  • 1 su bardağı sıvı yağ


  • 1 yemek kaşığı süzme yoğurt


  • 3 su bardağı un


  • Yarım tatlı kaşığı instant maya


  • 1 su bardağı nar tanesi


  • 1 tatlı kaşığı mısır unu
Üzeri için:


  • Çırpılmış krema


  • Nar taneleri
Yapılışı:

1. Baton kek kalıbını tereyağı ile yağlayıp fazlaca az un serpin.

2. Yumurtalar ile şekeri köpük köpük olana kadar çırpın.

3. Sütü, yoğurdu ve sıvı yağı ekleyin. Mikserin düşük süratiyle en çok 1 dakika çırpın. Başka bir kapta instant mayayı ve unu eleyin.

4. Elenmiş unlu karışımı azar azar sulu karışıma ekleyin, bu ortada spatula ile tüm malzemeyi yavaşça karıştırın. En son mısır ununa bulanmış nar tanelerini ekleyin. Spatula ile alttan üste hakikat yeniden karıştırın.

5. Hamuru yağlanmış ve unlanmış baton kek kalıbına dökün. 10 dakika oda ısısında dinlendirin. Evvelce ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında, 50 dakika pişirin.

Afiyet olsun.


Karamel soslu armut


Hazırlanma Mühleti:
20 dakika

Pişirme Müddeti: 30 dakika

Kaç Kişilik: 4 Kişilik

Malzemeler:


  • 4 adet büyük uzunluk armut


  • 4 yemek kaşığı toz şeker


  • 3 su bardağı su


  • 4 adet karanfil


  • 1 adet çubuk vanilya (isteğe nazaran)


  • 1 adet çubuk tarçın
Karamel sos için:


  • 2 yemek kaşığı su


  • 1 su bardağı toz şeker


  • 40 gram tereyağı


  • 2-3 damla limon suyu


  • 100 ml. sıvı yağ
Yapılışı:

1. birinci vakit içinderda armutları bol su ile yıkayıp kurulayın.

2. Sap kısımlarına ziyan vermeyecek biçimde armutların kabuklarını soyun.

3. Taban kısımlarını düzleştirdikten daha sonra, çekirdeklerini oyacak sayesinde çıkartın.

4. Geniş bir tencerenin içerisine toz şeker ve suyu alın. Şeker eriyene kadar kaşıkla karıştırın.

5. Vanilya çubuğunun ortasına bir çizik atın. Şeker eridiğinde çubuk tarçın ve vanilyayı da tencereye ekleyin.

6. Armutların üst kısmına bir adet karanfil yerleştirin. Armutları tencereye dik olacak biçimde koyun.

7. Tencerenin kapağını kapatarak 30 dakika kısık ateşte pişirin.

8. Karamel sos hazırlamak için; Derin bir sos tavasına su, limon suyu ve toz şekeri alın.

9. Erimeye başlayan toz şekeri karıştırmayın. Bunun yerine ortada kabı sallayın.

10. Karışım sütlü bonbon rengini aldığında, içerisine soğuk tereyağı ekleyin.

11. Kısık ateşte pişen karamel karışımına sonunda krema ekleyip süratlice karıştırın.

12. Karamel sosunu 2-3 dakika daha pişirdikten daha sonra ocaktan alın.

13. Sos sıcakken seramik yahut cam bir kavanoza boşaltın. Kısa mühlet bekleyin.

14. Pişen armutları soğuması için servis tabağına alın. Üzerinde hazırladığınız karamel sosu gezdirin.

Afiyet olsun.


Papatya kremalı ve mandalinalı küçük tart


Hazırlanma Müddeti:
40 dakika

Pişirme Müddeti: 45 dakika

Kaç Kişilik: 6 Kişilik

Malzemeler:


  • 1.5 su bardağı un


  • 1/2 su bardağı pudra şekeri


  • 1/4 çay kaşığı tuz


  • 150 g tuzsuz tereyağı (Soğuk)


  • 1 adet yumurta sarısı


  • 1 çay kaşığı saf vanilya özü


  • 2 yemek kaşığı buzlu su
Mandalina kreması için:


  • 2 su bardağı mandalina suyu


  • 1 su bardağı toz şeker


  • 5 yemek kaşığı mandalina kabuğu rendesi


  • 150 g tuzsuz tereyağı (Oda sıcaklığında)


  • 4 adet büyük yumurta sarısı (Oda sıcaklığında)


  • 4 adet büyük yumurta (Oda sıcaklığında)


  • 1/4 çay kaşığı tuz
Papatya kreması için:


  • 1 su bardağı çırpılmış krema


  • 3 poşet papatya çayı


  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri yahut bal


  • Toz Antep fıstığı
Yapılışı:

1. Un, pudra şekeri ve tuzu bir mutfak robotunun içine aktarın. Soğuk tereyağını ekleyin ve kırıntı haline gelene kadar karıştırın.

2. Yumurta sarısını, vanilyayı ve soğuk suyu ekleyin. Hamur kıvamına gelene kadar karıştırın ve streç sinemayla sarıp buzdolabında 30 dakika ila 1 saat içinde dinlendirin.

3. Hamuru merdane sayesinde 5-6 mm kalınlığında açın. Küçük tart kalıplarının içini kaplayacak biçimde bir çember kalıp ile hamuru kesin.

4. Hamurları küçük tart kalıplarının içine bastırarak yerleştirin ve fazlalıkları üstten kesin. Hamurun tabanını çatalla birkaç yerinden delin ve dondurucuya koyup 30 dakika bekletin.

5. Tartları dondurucudan çıkarın. İçlerini yağlı kağıt ile kaplayın ve tekniklerinin bozulmaması için nohut ile doldurun.

6. Tart kalıplarını öncesinden ısıttığınız fırına yerleştirip 15-20 dakika, yavaşça altın sarısı olana kadar pişirin.

7. Fırından alıp ortasındaki nohutları çıkarın ve yine fırına koyup 5-10 dakika daha kızarana kadar pişirin. Pişmiş olan tart kalıplarını bir tel ızgara üzerine alarak büsbütün soğuyana kadar bekletin.

8. Mandalina kremasını hazırlamak için; mandalina suyunu bir sos tenceresine alın, orta-yüksek ateşte yarı yarıya azalana kadar pişirin ve soğuması için ocaktan alın.

9. Orta uzunluk bir kapta toz şeker ve mandalina kabuğu rendesini parmaklarınızla ovarak karıştırın. Derin bir kasede, mandalinalı toz şekeri ve tereyağını krema kıvamına gelene kadar mikser sayesinde çırpın.

10. Yumurta sarılarını, yumurtaları ve tuzu ekleyip çırpmaya devam edin. sonrasındasında soğutulmuş mandalina suyunu ek ederek yeterlice karıştırın.

11. Karışımı orta uzunluk bir tencereye aktarın ve orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar, daima çırparak 10-15 dakika pişirin. Mandalina kremasını cam bir kaseye aktarın ve soğuyana kadar buzdolabında bekletin.

12. Soğuyan kremayı tart tabanlarının içine eşit ölçüde doldurun ve güzelce soğuyana kadar üzerlerini streç sinema ile örterek 1 gece buzdolabında bekletin.

13. Papatya kreması için papatya çayı poşetlerini sıcak suda demleyin ve küçük bir tencereye alarak içine kremayı ekleyin.

14. Kaynama noktasına gelene kadar karıştırarak pişirin ve ocaktan alın. Bir cam kaba aktarın ve en az 4 saat, tercihan gece boyunca soğuması için buzdolabında bekletin.

15. Soğuyan papatya kremasını derin bir kaseye alın ve üzerine pudra şekerini ekleyip katılaşana kadar mikserle çırpın.

16. Krema torbasının ucuna yıldız formlu bir duy takın ve kremayı soğuyan tartların üzerine dilediğiniz üzere sıkıp toz Antep fıstığı ile süsleyerek servis edin.

Afiyet olsun.


Muzlu rulo pasta


Hazırlanma Müddeti:
25 dakika

Pişirme Müddeti: 5 dakika

Kaç Kişilik: 8 Kişilik

Malzemeler:


  • 3 yumurta


  • 1.5 çay bardağı toz şeker


  • Yarım çay bardağı süt


  • 1 paket kabartma tozu


  • 2 çay bardağı un


  • 1 paket vanilya


  • 2 orta uzunluk muz
Kreması için:


  • 1 yumurta sarısı


  • 1 litre süt


  • 1.5 çay bardağı un


  • 1 çay bardağı toz şeker


  • 1 paket vanilya


  • 50 g tereyağı
Üzeri için:


  • Pudra şekeri


  • Karamel sos


  • Hindistan cevizi
Yapılışı:

1. birinci vakit içinderda yumurta, toz şeker ve vanilyayı bir kaba alın ve köpük üzere oluncaya kadar bir mikser sayesinde çırpın.

2. Süt, kabartma tozu ve unu ek ederek çırpmaya devam edin. Karışımı yağlı kağıt serili fırın tepsisine eşit biçimde yayın.

3. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirin ve fırından alın. Yağlı kağıt ile bir arada rulo biçiminde sararak 7-8 dakika bekletip ruloyu açın.

4. Kreması için yumurta sarısı, süt, un, vanilya, tereyağı ve toz şekeri bir tencereye alın. Kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp ılımaya bırakın.

5. Soğuyan keki yarım çay bardağı süt ile ıslatın ve üzerine hazırlamış olduğunuz kremayı yayın. Muzları pastanızın bir kenarına yerleştirerek rulo halinde sarın.

6. Üzerine pudra şekeri serpin ve karamel sos gezdirin. Hindistan cevizi ile süsleyin.

7. Muzlu rulo pastayı, çay sohbetlerinde sık sık tüketilen çikolata topları ile birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.


Ayvalı cheesecake


Hazırlanma Mühleti:
35 dakika

Pişirme Müddeti: 1 saat

Kaç Kişilik: 8 Kişilik

Malzemeler:


  • Yarım su bardağı badem içi


  • Yarım su bardağı fındık içi


  • 1 yemek kaşığı tereyağı


  • 1 yumurta


  • 1 çay kaşığı tarçın


  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri


  • İç gereci için


  • 2 adet büyük uzunluk ayva


  • 2 yemek kaşığı tereyağı


  • 400 g krem peynir


  • 3 yumurta


  • 1 paket vanilya


  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri


  • 1 çay kaşığı tarçın
Üzerini süslemek için:


  • 1 paket kedidili bisküvisi (200 g)


  • 1 yemek kaşığı granül kahve


  • 1 çay bardağı sıcak su


  • 1 paket labne peyniri


  • 1 yemek kaşığı (tepeleme) pudra şekeri


  • Rendelenmiş Hindistan cevizi (bulamak için)


  • Kakao (bulamak için)
Yapılışı:

1. Badem ve fındık içini mutfak robotunda toz haline gelene kadar karıştırın.

2. Oda ısısında yumuşamış tereyağını, yumurtayı, tarçını ve pudra şekerini ekleyin. Tüm malzemeyi hamur haline gelene dek karıştırın.

3. Hamuru yağlanmış tart kalıbına, elinizle düzelterek yayın. Evvelce ısıtılmış 190 derece fırında, 15 dakika pişirin.

4. Ayva püresi için küp biçiminde doğradığınız ayvaları tencereye dizin. Üzerine 1 su bardağı su ekleyin. Orta ateşte, yumuşayana kadar, yaklaşık 20 dakika pişirin. Ocaktan alın ve püre haline gelene dek blender’da ezip soğumaya bırakın.

5. İç materyali için ayva püresini, tereyağını, krem peynirini, yumurtaları, pudra şekerini ve vanilyayı çırpma teliyle karıştırın.

6. Ön pişirmesini yaptığınız tabanın üzerine hazırladığınız ayva püreli karışımı dökün. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırına yerleştirin.

7. Yarım saat pişirdikten daha sonra fırından alıp soğumaya bırakın. Bu ortada üzeri için kedidili bisküvilerini mutfak robotuna alın. Toz haline gelene dek karıştırın.

8. Farklı bir kasede sıcak suyun ortasında granül kahveyi çözün.

9. Toz haline getirdiğiniz kedidili bisküvisini kahvenin üzerine serpin. Yeterlice karıştırdıktan daha sonra krem peynirini ve pudra şekerini ekleyin.

10. Hamur haline gelene dek karıştırın. Elde ettiğiniz hamurları ceviz büyüklüğünde top haline getirin. Her topu rendelenmiş Hindistan cevizine yahut kakaoya bulayın.

11. Her dilimin üzerine denk gelecek biçimde yerleştirin. 2-3 saat beklettikten daha sonra dilimleyip servis yapın.

Afiyet olsun.


Bal kabaklı panna cotta


Hazırlanma Müddeti:
30 dakika

Pişirme Müddeti: 1 saat 30 dakika

Kaç Kişilik: 2 Kişilik

Malzemeler:


  • 1 kg balkabağı


  • 300 gr. toz şeker


  • 500 gr. krema


  • 6 adet yaprak jelatin


  • 200 gr. frambuaz


  • 200 gr. böğürtlen


  • 200 gr. sade jöle


  • 500 gr. dondurma
Yapılışı:

1. Bal kabağını küçük küçük parçalara bölün ve 200 g şeker ekleyip, yaklaşık 1.5 saat pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Bal kabağı güzelce soğuduktan daha sonra blender sayesinde püre haline getirip servis kuplarına paylaştırın.

2. Başka bir tencerede krema ve kalan 100 g şekeri ısıtın.

3. Yaprak jelatini soğuk suda 1-2 dakika bekletip yumuşattıktan daha sonra, kaynamaya başlayan kremaya ekleyin ve ocaktan alın. Jelatin büsbütün eriyinceye kadar çırpın.

4. ondan sonrasında kuplara böldüğünüz kabak püresinin üzerine paylaştırın. Oda sıcaklığına geldikten daha sonra bir süre derin dondurucuda bekletin. İstenilen soğukluğa geldiğinde buzdolabına alın.

5. Servis yaparken üzerine frambuaz, böğürtlen ve sade jöle koyarak yanında dondurma ile bir arada servis yapın.

Afiyet olsun.


Key lime pie


Hazırlanma Müddeti:
20 dakika

Pişirme Mühleti: 35 dakika

Kaç Kişilik: 8 Kişilik

Malzemeler:


  • 300 gr yulaflı bisküvi


  • 150 gr tereyağı, eritilmiş


  • 1 x 397 gr ağırlaştırılmış süt


  • 3 orta uzunluk yumurta sarısı


  • 4 adet lime suyu ve kabuk rendesi (Limonda kullanılabilir)


  • 300 ml krema


  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri


  • Süslemek için ekstra lime kabuğu rendesi (limonda kullanılabilir)
Yapılışı:

1. Kurabiyeyi mutfak robotuna alarak parçalayın. Mutfak robotu kullanmak istemezseniz bir plastik torbaya koyarak oklava ile ezebilirsiniz.

2. Eritilmiş tereyağı ile toz kurabiyeyi karıştırın, 22 cm’lik kelepçeli kalıbın tabanına ve kenarlarına bastırın.

3. 180 derece evvelde ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Çıkartın ve soğutun.

4. Yumurta sarılarını büyük bir kaseye koyun ve el mikseri ile çırpın.

5. Ağırlaştırılmış sütü ekleyin ve 3 dakika çırpın, akabinde ince rendelenmiş limon kabuğunu ve 4 limonun suyunu ekleyin ve yine 3 dakika çırpın.

6. Dolguyu kelepçeli soğuyan kabın üzerine dökün ve akabinde 20 dakika pişirin. En az 3 buzdolabında soğutun.

7. Servise hazır olduğunda kaptan dikkatlice çıkartarak servis tabağında alın.

8. Süslemek için krema ve pudra şekerini hafifçeçe, köpürene kadar çırpın.

9. Kremayı pastanın üstüne dökün yahut sıkın. Ekstra limon kabuğu rendesi ile bitirin.

Afiyet olsun.
 
Üst