AP, zorla çalıştırma tasarısını görüştü

Beykozlu

New member
Strazburg’da bir ortaya gelen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Heyeti, zorla çalıştırmaya karşı hazırlanan tasarıyı görüştü.

AP milletvekilleri, zorla çalıştırmayla üretilen mamüllerin yasaklanmasını içeren karar tasarısını, 503 “evet”, 6 “hayır” ve 4 “çekimser” oyla kabul etti.

Tasarıda, çalışmak zorunda bırakılan bireyler tarafınca üretilen yahut taşınan mamüllerin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile uyumlu bir ithalat ve ihracat yasağı yoluyla iç pazardan çıkarılması gerektiği açıklandı.

Cebri çalıştırmanın gerçekleştirildiği üretim yerlerinin, bu eserleri ithal edenlerin, buna karışan şirketlerin, nakliyecilerin ve devlet dayanaklı zorla çalıştırma durumunda da kelam konusu bölgelerin yasak kapsamına alınması talep edilen tasarıda, mamüllerin zorla çalıştırma yoluyla yapıldığına yahut nakledildiğine dair kâfi delil olması durumunda, yetkili makamların bu mallara AB sonlarında el koyması gerektiği kaydedildi.

Tasarıda, el konulan eserin özgür bırakılması için ithalatçının zorla emekçi çalıştırmanın olmadığını ispat etmekle yükümlü olması istenen tasarıda, yaptırım uygulanan şirketler, bölgeler ve üreticilerin halka açık bir listesinin oluşturulması talep edildi.

Bir eserin zorla çalıştırma olup olmadığının belirlenmesi için, Milletlerarası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarına göre ölçülmesi gerektiği kaydedilen tasarıda, AB pazarında yasaklanan malların öteki yerlere yönlendirilmemesini sağlamak için misal düşünen ortaklarla iş birliği yapılması davetinde bulunuldu.

AB Kurulu datalarına nazaran dünya genelinde 25 milyon kişi zorla çalıştırılıyor.

Bu bahisle ilgili AB Kurulu yeni bir yasal düzenleme teklifi hazırlıyor. Kelam konusu yasa tasarısının eylül ayında açıklanması planlanıyor.
 
Üst