Sivri biber, cin biber ve pul biber sevdalıları bilirler, o acının verdiği haz öteki bir yolla elde edilemez! Pekala acı biber yedikten daha sonra niye ağzımızın ortasından alevler çıkıyormuş üzere hissederiz? Gelin bu tarifsiz ‘tatlı’ acının bilgilerinı öğrenelim…????️
Kırmızı acı biberin 6.500 yıldan daha uzun bir süre evvel Meksika’da ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu sebeple bu biber aslında bin yıllardır insan beslenmesinin bir kesimi.
Acı biberler, Kristof Kolomb’un Orta ve Kuzey Amerika’yı keşfiyle Avrupa’ya taşınmış ve bu biçimdece dünyanın geri kalanının da beslenmelerinin bir kesimi haline gelmiştir.
15. Yüzyılla bir arada başta Avrupalılar olmak üzere artık acı biber hem bir çeşni olarak mutfakta; tıpkı vakitte bir ilaç olarak tıpta kullanılmaya başlandı.
Pekala, niye acı biber yedikten daha sonra ağzımız yanar? Yanıt acı biberin ortasında bulunan kimyasalda: Kapsaisin bir numaralı suçlumuz!
Biber yediğinizde, kapsaisin ağzınızdaki ağrı reseptörleri ile temas eder. Bu ağrı reseptörleri ısıyı algılar. Kapsaisin reseptörleri aktive ettiğinde, beyne sıcak bir şeyler yediğinizi bildiren bir bildiri gönderir. Bu sebeple beyniniz bu iletiye anında kalp atış suratınızı yükseltip terlemeyi arttırarak; bununla birlikte ağrıyı hafifçeletmeye yardımcı olan özel beden kimyasalları olan endorfini salarak karşılık verir.
www.livescience.com
En yüksek kapsaisin, biberin ortasındaki beyaz ette ve tohumların üzerinde bulunur! Ve hayat kurtarıcı bilgi: Kapsaisin suda değil yağda çözündüğünden, acı yedikten daha sonra 1 litre su da içseniz işe yaramaz. Onun yerine yağlı olan ayran, süt üzere içecekelerle acınızı azaltabilirsiniz…
Kuşlar ve beşerler hariç, tabiattaki canlıların hiç biri acı biber yemiyor! Hayvanların birçoklarının acı biber yememesinin niçini ise kapsaisinin sindirim sistemlerinde mide ağrısı, kusma ve yumuşak bozulmuş dışkı üzere yan tesirlerinin olması!
spicytrio.com
Aslında kapsaisin biberin “beni yemesinler” diye oluşturduğu bir adaptasyon! Olsun, biz bir daha de acıyı bal eyleriz… Öbür içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
Kırmızı acı biberin 6.500 yıldan daha uzun bir süre evvel Meksika’da ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu sebeple bu biber aslında bin yıllardır insan beslenmesinin bir kesimi.
Acı biberler, Kristof Kolomb’un Orta ve Kuzey Amerika’yı keşfiyle Avrupa’ya taşınmış ve bu biçimdece dünyanın geri kalanının da beslenmelerinin bir kesimi haline gelmiştir.
15. Yüzyılla bir arada başta Avrupalılar olmak üzere artık acı biber hem bir çeşni olarak mutfakta; tıpkı vakitte bir ilaç olarak tıpta kullanılmaya başlandı.
Pekala, niye acı biber yedikten daha sonra ağzımız yanar? Yanıt acı biberin ortasında bulunan kimyasalda: Kapsaisin bir numaralı suçlumuz!
Biber yediğinizde, kapsaisin ağzınızdaki ağrı reseptörleri ile temas eder. Bu ağrı reseptörleri ısıyı algılar. Kapsaisin reseptörleri aktive ettiğinde, beyne sıcak bir şeyler yediğinizi bildiren bir bildiri gönderir. Bu sebeple beyniniz bu iletiye anında kalp atış suratınızı yükseltip terlemeyi arttırarak; bununla birlikte ağrıyı hafifçeletmeye yardımcı olan özel beden kimyasalları olan endorfini salarak karşılık verir.
www.livescience.com
En yüksek kapsaisin, biberin ortasındaki beyaz ette ve tohumların üzerinde bulunur! Ve hayat kurtarıcı bilgi: Kapsaisin suda değil yağda çözündüğünden, acı yedikten daha sonra 1 litre su da içseniz işe yaramaz. Onun yerine yağlı olan ayran, süt üzere içecekelerle acınızı azaltabilirsiniz…
Kuşlar ve beşerler hariç, tabiattaki canlıların hiç biri acı biber yemiyor! Hayvanların birçoklarının acı biber yememesinin niçini ise kapsaisinin sindirim sistemlerinde mide ağrısı, kusma ve yumuşak bozulmuş dışkı üzere yan tesirlerinin olması!
spicytrio.com
Aslında kapsaisin biberin “beni yemesinler” diye oluşturduğu bir adaptasyon! Olsun, biz bir daha de acıyı bal eyleriz… Öbür içeriklerimize de göz atabilirsiniz: