Ağlamıyorum Gözüme Soğan Kaçtı! Soğan Kesmek niye Göz Yakar? Soğanın Göz Yakmaması İçin Neler Yapılır?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Soğan, yemeklerin şayet olmazsa olmazıdır. Aroması ile yemeklere ekstra lezzet verir. Ama soğan doğrarken çoğumuzun gözleri yanar hatta gözlerimizden yaşlar akmaya başlar. Soğan doğrarken göz niye yanar? Soğan doğrarken göz yanmaması için ne yapılır? üzere sorulara karşılık arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz
👇



Soğanın en yaygın çeşitleri kırmızı, sarı ve beyaz soğandır.


Soğan, frenk soğanı, sarımsak ve pırasa da içeren allium bitki ailesine aittir. Bu sebzelerin karakteristik keskin aromaları ve birtakım tıbbi özellikleri vardır. Soğanlar boyut, form, renk ve lezzet bakımından farklılık gösterir. En yaygın tipleri kırmızı, sarı ve beyaz soğandır. Bu sebzelerin tadı, ekseriyetle yetiştirildiği ve tüketildiği mevsime bağlı olarak değişebilir. Soğan doğramanın gözlerin sulanmasına niye olduğu yaygın bir bilgidir. birebir vakitte, soğan sıhhate epeyce faydalıdır. Soğan, çeşitli kanser türlerinin riskini azaltma, ruh halini düzgünleştirme ve cilt ve saç sıhhatini müdafaa üzere şahısların sıhhatinde büyük rol oynar.


Soğan aromatik özelliğiyle Türk yemeklerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir.


Neredeyse her yemeğin şayet olmazsa olmazı haline gelen soğanı sevmeyen yoktur. Yemeklerin lezzetli olmasında katkısı büyüktür desek palavra söylemiş olmayız.


Soğan, mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma düzeneği harekete geçirerek bir enzim salgılıyor.


Bu enzimler, soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor. Sülfür oksit kısa müddette uçucu bir hal alıyor ve havada süratle yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun kararında gözler yanmaya başlıyor.


Uzmanlara bakılırsa gazın göz yaşarmasıyla yansımaya girmesi kararı sülfürik asit oluşuyor.


Sülfürik asidin gözü tahriş etmesi kararında göz, yabancı hususları temizleyebilmek için gözyaşı salgılamaya başlıyor.


Soğan doğrarken gözlerinizin yanmaması için uygulayabileceğiniz formüller:


Keskin bıçak kullanın.



Soğan doğrarken keskin bıçak tercih edebilirsiniz. Keskin bıçak ayrıyeten doğrama esnasında daha az enzim salınmasına niye olur.


Soğanları dondurun.


Soğanı kesmedilk evvel buzluğa koyun ve 10-15 dakika bekletin. Bu süreyi aşmamaya itina gösterin.


Soğan doğrarken ekmek yiyin.


Soğan doğrarken yavaş yavaş ekmek çiğnemek, gözlerin yanmasını önler. Ekmeği yavaşça çiğnemek ağzın sulanmasını sağlar.


Soğanı davlumbazın yanında doğrayın.


Soğandan çıkan gazı gözlerden uzaklaştırmak için, soğanı balkonda, açık pencere kenarında, vantilatör yahut davlumbazın yanında doğrayın.


Soğan doğrarken sakız çiğneyin.


Soğan doğrarken sakız çiğnemek, ağızdan nefes almanızı sağlar. Ayrıyeten sakız çiğnemek tükürük üretimi takviyeler. Bu sayede tükürük, soğandan çıkan buharı emer ve gözlere ulaşmasını önler.


Soğanı doğramadan evvel musluğun altında yıkayın.


Yıkadıktan daha sonra su dolu bir kapta bekletirseniz daha düzgün olur.


Soğan kesmedilk evvel üzerine limon sıkın.


Ya da soğanları doğrarken dişlerinizin içinde limon dilimi alabilirsiniz.


Soğanı doğramadan evvel kesme tahtasına sirke sürün.


Sirke sürdükten daha sonra biraz bekleyin ve o denli soğan kesin.


Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
 
Üst