Afrodizyak Tesiri Sağladığı Düşünüldüğü İçin Osmanlı Padişahları tarafınca Sevilen Salebin Tarihçesi

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtan ve ağzınızda fazlaca lezzetli bir tat bırakan salebi sevmeyen yoktur. Salep niye bu kadar değerli? Salebin faydaları nelerdir? Salep hangi bitkiden üretilir? Tüm bu sorularınıza karşılık arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.


Arapça ismi sahleb olan salep, Türkiye’de kış mevsiminde çoğunlukla içilen iç ısıtan bir içecektir. Salebin geçmişi en az 3000 yıl öncesine dayanmaktadır. Orta Doğu’ya has olan salebin Avrupa’da yaygınlaşması kahve ve çayın yükselişindilk öncesinde dayanır.


Salebin Türk kültüründe yer alması, 8.yüzyıla Türklerin İslamiyet’i kabul ettiği günlere dayanır. Şarap ve alkolün yasaklanmasıyla yazın şerbet, şıra üzere soğuk içecekler kullanırken, kışın boza ve salep tüketimi gerçekleşmiştir.


Osmanlı padişahlarının da salep tükettiği saray tabiplerinin tıbbı reçetelerindeki kayıtlarda 12. ve 13. yüzyıldan beri vardır. Padişahlar bununla birlikte salebi afrodizyak tesiri sağladığını düşündükleri için de severlerdi. Salep ayrıyeten bağışıklık sistemini güçlendirir, öksürüğe ve soğuk algınlığına güzel gelirdi.


İngiltere de “saloop” ismi ile de bilinen bu içecek, 17. ve 18. yüzsenelerda salep tozunun üzerine su eklenerek koyu bir kıvam verilmesi ve portakal çiçeği ya da gül suyu ile tatlandırılması ile hazırlanırdı.


İngiltere’de salep dükkanlarında kahvedilk evvel tereyağlı ekmekle bir arada salep tüketiliyordu. İngiltere’de yetişen orkide kökleri Türklerin kullandığı Anadolu orkidesi yerine kullanılmıştır.


Salebin ortasındaki müsilaj öksürüğü dindirir. Müsilaj hem de yüksek su tutma kapasitesine sahip olduğu için kıvam verme özelliğine de sahiptir.


Müsilaj yardımıyla salep, dondurma dalının de vazgeçilmezi olmuştur. Ünlü Maraş dondurmasında kullanılan salep de dondurmaya yapışkan kıvam verir.


Salep bitkisi “Orchis” ismiyle bilinir. Orkide ailesinden çiçekli bir bitki cinsi olan salebin yaprakları benekli yahut beneksiz olabilir. Çiçekleri de epey çeşitli renk ve desenlerde açabilir.


Kırmızı, mor ve sarı yüklü çiçeklere sahip olan salep bitkisinin çiçekleri salkım biçimindedir. Tüketim için kalan kısmı toprak altındadır. Topraktan dikkatlice çıkarılan yumru bitki yumrular temizlendikten daha sonra süt ya da ayran içerisinde kaynatılır. bu biçimdelikle enzimatik aktiviteleri durdurulur. çabucak sonrasında açık havada kurutma süreci uygulanır.


Salebin faydaları nelerdir?



  • Kabızlık ve şişkinliği giderir.


  • Sindirimi kolaylaştırır.


  • Hemoroid şikayetlerinin azaltılmasında aktif rol oynar.


  • Hafızayı ve zihni güçlendirir.


  • Göğüs hastalıklarını giderir.


  • Basur hastalığının tedavinde kullanılır.


  • Öksürük ve bronşiti giderir.


  • Adet düzensizliğine düzgün gelir.


  • Cinsel gücü artırıcı özelliktedir.


  • Yağ yakma suratını arttırır.


  • Vücudun ısınmasını sağlar.


  • Şekeri çıkarmadan bedenin tatlı gereksinimini karşılar.
Salep tarifi


Malzemeler



  • 1 litre süt


  • 1 tatlı kaşığı (silme) saf toz salep


  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için;

  • Tarçın
Salep nasıl yapılır?

1. Bir tencereye sütü, toz salebi ve toz şekeri alın. Bir çırpıcı sayesinde daima karıştırarak sütünüzü pişirin.

2. Süt kıvam alana kadar karıştırmayı bırakmayın. Kıvam aldığı vakit salep kokusu yayılır. İşte bu anda salebinizi ocaktan alın ve bardaklara paylaştırın. Üzerine tarçın serpip sıcak servis edin.


Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
 
Üst