Acı, Tatlı, Ekşi, Tuzlu Bunlardan hiç biri Değil! Beşinci Tat Duyusu Olan Umami Nedir?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Acı, tatlı, ekşi ya da tuzlu olmayan bir tadı bugüne kadar ne olarak adlandırıyorsanız size gerçeğini açıklamaya geldik. Beşinci tat duyusu olan umami nedir, hangi yiyecekler umami tadı taşır gelin bir arada bakalım ????


Umami, monosodyum glutamat olarak da bilinir ve tatlı, ekşi, acı, tuzlu olmak üzere temel beşinci tatlardan biridir.


Umami Japoncada “lezzeti özü” manasına gelir ve tadı çoklukla lezzeti derinleştiren bir tat olarak tanımlanır…


Umami birinci vakit içinderda 1907’de Japon bilim adamı Dr. Kikunae Ikeda tarafınca bulundu. Dr. Kikunae, umaminin proteinin yapı taşlarından biri olan bir amino asit olan glutamattan yapıldığını keşfetti.


1907’de Profesör Kikunae Ikeda, kombu dashi ve haşlanmış tofu yerken bu yemeğin tatlı, tuzlu, ekşi ve acıdan büsbütün farklı öbür bir tadı içerdiğini sav etti. Bu kanıdan yola çıkarak bu su yosunu ve tofulu yemeğin bileşimini tahlil etmeye başladı.


1908’de algıladığı tadı ileten kristalleri izole etti. Bu kristaller, besinlerde ve insan bedeninde en yaygın amino asitlerden biri olan glutamattan yapılmıştı.


1909’da glutamatın lezzetli, baharat olarak kullanılabileceği ve sindirimi de kolay olan sodyum ile nasıl birleştirileceğini keşfedip seri üretime geçti. Artık monosodyum glutamat yani MSG, resmen umami olarak isimlendirilmişti.


Bilim insanları umaminin hakikaten temel bir tat olup olmadığını uzun müddettir tartışmış ve sonunda 1985 yılında birinci defa düzenlenen Umami Memleketler arası Sempozyumu’nda Umami terimi birinci kere resmi olarak glutamatlar ve nükleotidlerin tadını açıklamak için kullanılmıştır.



Bu kitap 1987’de ‘Umami: Temel bir tat’ adıyla yayınlanmıştır.


Gelelim umaminin nasıl bir tat olduğuna, umami aslında gündelik ömrümüzde daima tükettiğimiz besinlerin ortasında var…


örneğin yeşil çay. Yeşil çay en bilindik umami tatlardan biri.


Mantar da öteki bir umami tatlardan.


Patates en bilindik umami tat!


Tıpkı biçimde domates de!


Öbür bir umami tadımız ise kuşkonmaz…


Öbür umami tatlar ise: Kırmızı, beyaz tüm etler, kabuklu deniz eserleri, bitkisel protein, et özütü, maya özütü, parmesan peyniri, tofu ve soya sosu.


Yani aslında umami yemeğin lezzet, doku ve yoğunluğunun bileşkesinden oluşan bir tat algısı…


Beşinci tadı da öğrendiğimize nazaran, öteki içeriklerimize de göz atmayı unutmayın! ????
 
Üst