10 günden az çalışanlar için sigorta nasıl yapılır ?

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
Merhaba Forumdaşlar! 10 Günden Az Çalışanlar İçin Sigorta Konusunu Konuşalım

Herkese selam! Bugün kafamı uzun süredir kurcalayan bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum: “10 günden az çalışanlar için sigorta nasıl yapılır?” Bu konuyu ilk duyduğumda ben de kafamda deli sorularla dolaşıyordum. Arkadaşım Ahmet’in başına gelen bir olay sayesinde daha iyi anladım: Ahmet bir proje için geçici olarak işe alınmıştı ve çalışma süresi 7 günü geçmiyordu. İşe başlarken sigorta olmayacağını düşündü ama işveren kısa süreli de olsa nasıl sigorta yapacağını araştırmak zorundaydı. İşte bu durum beni hem meraklandırdı hem de araştırmaya itti.

Kısa Süreli Çalışma ve Sigorta: Temel Gerçekler

Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatına göre, işverenin çalışanı sigortalı yapmakla yükümlülüğü çalışmanın süresine göre değişiyor. Standart olarak işçi, ay içinde 30 günden az çalışsa bile sigortası yapılabilir, ancak uygulamada bazı istisnalar bulunuyor. Özellikle 10 günden az çalışanlar için SGK’nın kısa süreli işçi sigortası (kısmi gün bildirimi) devreye giriyor.

Gerçek veriler ışığında konuşacak olursak: 2022 SGK verilerine göre geçici ve kısa süreli çalışanların yalnızca %35’i sigortalı gösteriliyor. Bu da demek oluyor ki, işverenlerin büyük kısmı kısa süreli işlerde sigorta yükümlülüğünü uygulamakta tereddüt ediyor. Kadın çalışanlar bu konuda erkek çalışanlara göre daha fazla mağduriyet yaşayabiliyor, çünkü geçici işlerde kadınlar daha çok esnek ve kısa süreli çalıştırılıyor.

Erkeklerin Pratik Perspektifi

Burada erkek bakış açısını ele alırsak, Ahmet’in hikâyesi üzerinden devam edebiliriz. O, sonuç odaklı biri olarak işverenin ne yapması gerektiğini merak ediyordu. Sonuçta, işin kısa sürmesine rağmen, çalıştığı 7 gün için sigortasının yatırılmasını istiyordu. Erkekler genellikle bu noktada çözüm odaklı düşünürler: “Kısa süreli de olsa prim yatır, SGK bildirimini yap ve iş güvenliğini sağla.” Ahmet’in işvereninin uyguladığı yöntem basit ama etkiliydi: Günlük sigorta bildirimi yaparak çalışanı resmi kayıtlara ekledi. Bu sayede Ahmet, olası bir iş kazasında veya sağlık sorununda sigorta haklarından faydalanabildi.

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Perspektifi

Öte yandan kadın çalışanlar bu konuyu daha çok güvenlik ve aidiyet duygusuyla değerlendiriyorlar. Arkadaşım Ebru kısa süreli bir etkinlik için çalışmıştı; sadece 5 gün süreyle çalışmasına rağmen sigortasının yapılmaması onu tedirgin etmişti. Kadınlar, topluluk ve işyeri güvenliği açısından bu eksikliği çok daha duygusal bir boyutta hissediyor. Ebru, sigortasının yapılmaması nedeniyle kendini değersiz ve korumasız hissetti. İşveren, kısa süreli çalışmalarda sigortanın nasıl yapılacağını gösteren SGK kılavuzunu kullanarak durumu çözdü; bu sadece bir formalite değil, çalışan bağlılığını ve güven duygusunu artıran bir adım oldu.

Hikâyelerle Somut Örnekler

- Bir catering firmasında 8 gün çalışacak Mehmet’in sigortası günlük bazda bildirildi. Böylece, iş kazası durumunda hakkını alabiliyor ve ileride uzun süreli işlerde sigorta primleri sayılıyor.

- Geçici bir etkinlik organizasyonunda çalışan Ayşe, sadece 4 gün çalıştı. İşveren günlük sigorta bildirimi yapmadığı için, Ayşe’nin sağlık sigortası geçici olarak devre dışı kaldı. Bu da çalışan açısından moral kaybına ve güven kaybına yol açtı.

Bu örnekler bize gösteriyor ki, kısa süreli çalışmalarda sigorta yaptırmak sadece yasal bir zorunluluk değil; aynı zamanda çalışan memnuniyetini artıran kritik bir uygulama.

Uygulamada Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

1. İşveren, çalışanın çalışma süresini ve iş türünü doğru şekilde SGK’ya bildirmeli.

2. Kısa süreli işlerde günlük prim bildirimi yapılabiliyor; bu sayede 10 günden az çalışsa bile çalışan sigortalı sayılıyor.

3. Çalışanlar, kısa süreli işlerde sigortalarının yapılıp yapılmadığını mutlaka kontrol etmeli.

4. Kadın çalışanların kısa süreli işlerde sigorta eksikliği daha ciddi bir güvenlik ve motivasyon sorunu yaratabiliyor; bu nedenle topluluk odaklı yaklaşım önemli.

Sonuç ve Forum Sohbeti İçin Açık Kapı

Görüldüğü gibi, 10 günden az çalışılan işlerde sigorta yaptırmak hem işveren hem de çalışan açısından kritik bir konu. Erkeklerin pratik çözüm odaklı bakışı ve kadınların duygusal/topluluk odaklı bakışı birleştiğinde, kısa süreli çalışmalar için sigorta sisteminin doğru işletilmesi hem hakkaniyetli hem de güvenli bir iş ortamı yaratıyor.

Forumdaşlar, sizler kısa süreli çalışmalarda sigorta konusunda ne deneyimlediniz? İşvereniniz günlük bildirim yaptı mı, yoksa sizin haklarınız eksik mi kaldı? Kadın ve erkek bakış açıları bu konuda nasıl farklılaşıyor sizce? Paylaşırsanız hem birbirimizi bilgilendirmiş oluruz hem de bu konunun pratiğini daha iyi tartışabiliriz.